Inainte de 4 mai, data lansarii americane a filmului „Spider-Man 3", tot New Yorkul se topeste dupa arahnide.

Omul-Paianjen, eternul saltimbanc de pe zgirie-nori, se intoarce incepind cu 4 mai pe marile ecrane din Romania. Aceeasi data marcheaza premiera americana a lui „Spider-Man 3" in New York, orasul de bastina al eroului. La concurenta cu Empire State Building, Woody Allen sau fetele din „Sex and the City", personajul creat de Marvel este una dintre imaginile-emblema ale metropolei.

Paianjeni in vitrina

Simpaticul Peter Parker (alias Spider-Man in varianta sa cotidiana si deloc supereroica) s-a nascut, conform comicsurilor americane, in Queens, intr-o sala de cinema. Tocmai acolo va avea loc, pe 30 aprilie, mult asteptata avanpremiera americana a peliculei „Spider-Man 3", in cadrul Festivalului de Film Tribeca, patronat de Robert De Niro. Aceasta proiectie va fi un pream-bul pentru premiera americana, programata pentru 4 mai, si se va bucura de prezenta starurilor Tobey Maguire si Kirsten Dunst.

Avanpremiera din Queens da startul „Saptaminii Omului-Paianjen", personaj creat in 1962 pe benzile desenate ale lui Stan Lee si Steve Ditko. La evenimentul newyorkez vor lua parte Muzeul de Istorie Naturala, posesorul celei mai mari colectii de arahnide din lume, Biblioteca Publica, cu o colectie de comicsuri inedite cu Omul-Paianjen, dar si agentia de turism Gray Line, ce va organiza tururi speciale in locurile in care s-a turnat „Spider-Man". Pe 3 mai, magazinele GameShop isi asteapta clientii la lansarea jocului video Spider-Man 3, iar lantul de sali de gimnastica Crunch ofera cursuri gratuite cu tehnici de antrenament pentru a capata forta supereroului-arahnida.

Versuri „spider"

La seria de evenimente vor mai participa Gradinile Zoologice din Bronx si din Central Park, Gradina Botanica si Muzeul Copiilor (Manhattan). Pe 5 mai, se va sarbatori Ziua Comicsurilor, iar fanii Omului-Paianjen vor putea pune mina pe exemplare oferite gratis in librarii si la chioscuri. Atmosfera festiva va culmina pe 6 mai, cu o gala la Teatrul Apollo din Harlem, unde „poetii urbani" din cinci cartiere newyorkeze vor compune pe loc versuri de rap inspirate din aventurile lui Spider-Man.

Cu un ochi pe japonezi

Premiera mondiala a celei de-a treia parti din seria Omului-Paianjen a avut loc acum o saptamina la Tokyo, in prezenta starurilor Tobey Maguire si Kirsten Dunst, intimpinate pe covorul rosu de sute de fani japonezi. „Daca vom face si cel de-al patrulea film, va trebui sa-l aducem pe Spider-Man si in Tokyo", a glumit Maguire. El a mai observat ca peisajul urban din capitala japoneza este foarte potrivit pentru salturile mortale ale supereroului pe care-l interpreteaza. Chiar daca se spune ca au fost gasiti deja scenaristi pentru cea de-a patra parte din serie, Maguire nu se grabeste sa confirme zvonurile. El a declarat, tot la Tokyo, ca seria este gindita de la bun inceput ca o trilogie si ca filmul lansat acum „este o incheiere fireasca a aventurilor Omului-Paianjen din primele doua parti".

Noua pelicula nu e insa lipsita de surprize. Pe linga viata sa de cuplu si profesia de fotograf, supereroul capata forte proaspete cu ajutorul unui nou costum care il ajuta sa infrunte personaje negative, precum Omul din Nisip sau Venom. Lansarea mondiala de la Tokyo nu se datoreaza numai originii japoneze a companiei producatoare, ci si pietei de consum extrem de dezvoltate. „Spectatorii japonezi gusta filmele sofisticate cu scene impresionante de actiune, iar la realizarea filmului am avut in minte piata cinematografica japoneza", recunoaste producatorul Avi Arad, citat de site-ul BBC.

Depresie post-Cannes „Am fost foarte trista in timpul filmarilor de la «Spider-Man 3»", a declarat recent Kirsten Dunst, pentru revista „Live". Actrita de 25 de ani spune ca starea sa depresiva a fost provocata de huiduielile primite la Festivalul de la Cannes de anul trecut, unde a participat cu filmul „Marie Antoinette". „Dupa ce am terminat munca la «Spider-Man», am simtit nevoia sa las filmele deoparte, pentru o vreme. N-am mai putut sa citesc nici un scenariu, nu mi-a mai pasat de nici un rol si de atunci nu am mai lucrat deloc la nici un film, pentru ca asta mi-a adus multa durere. Am fost extrem de suparata, pentru ca ofeream tot ce aveam celorlalti si nu-mi mai raminea nimic din viata, care sa fie al meu", explica actrita. Cu toate acestea, site-ul IMDb.com anunta ca Dunst a acceptat deja sa joace in filmul „Sweet Relief", programat sa iasa pe piata in 2009.