Banca britanica Barclays a incheiat un acord cu ABN AMRO privind achizitia institutiei financiare olandeze pentru suma de aproximativ 67 miliarde euro (91 miliarde dolari), in incercarea de a devansa alti concurenti si de a realiza cea mai mare tranz
Banca britanica Barclays a incheiat un acord cu ABN AMRO privind achizitia institutiei financiare olandeze pentru suma de aproximativ 67 miliarde euro (91 miliarde dolari), in incercarea de a devansa alti concurenti si de a realiza cea mai mare tranzactie din sectorul bancar, transmite Reuters.
Barclays a anuntat luni ca va oferi 3,225 titluri proprii pentru fiecare actiune ABN AMRO, cotata la 36,25 euro la finele sedintei de tranzactionare de vineri, pentru a forma un grup bancar imens, pe locul cinci in lume, cu 47 de milioane de clienti si operatiuni internationale. Pretul convenit pentru realizarea tranzactiei a depasit usor estimarile multor analisti, fiind cu 33% mai mare decat cotatia actiunilor ABN AMRO la finele sedintei bursiere din 16 martie, cu o zi inainte ca bancile sa anunte ca au inceput negocierile.Analistii comenteaza insa ca pretul ar putea fi prea mic pentru a asigura succesul ofertei Barclays sau pentru a exclude o propunere concurenta, care ar putea genera beneficii mai importante.Banca britanica a fost obligata sa plateasca un pret mai ridicat dupa aparitia unui nou ofertant in cursa de preluare a ABN AMRO, consortiul condus de Royal Bank of Scotland, din care mai fac parte banca spaniola Santander si grupul olandezo-belgian Fortis. Cele trei institutii se vor intalni luni cu membri ai conducerii ABN AMRO.Consiliul director al ABN va asculta si propunerile celorlalti investitori interesati de preluare, dar fuziunea cu Barclays reprezinta cea mai buna optiune pentru actionari, a declarat presedintele bancii olandeze, Rijkman Groenink. Barclays estimeaza ca unificarea operatiunilor celor doua banci va conduce la inregistrarea unor economii anuale inainte de impozitare de circa 3,5 miliarde de euro pana in anul 2010, iar achizitia va determina cresterea castigurilor bancii britanice cu 5% in acelasi interval. Pe de alta parte ar putea fi desfiintate 23.600 de locuri de munca la nivelul grupului rezultat in urma fuziunii, echivalent a 10% din totalul fortei de munca, dintre care 10.800 de angajati urmeaza sa fie transferati in alte regiuni geografice. Actionarii Barclays vor controla aproximativ 52% din capitalul noii institutii, care va fi denumita Barclays. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.