Toate unitatile care produc alimente de origine animala si indeplinesc conditiile necesare pentru realizarea schimburilor comunitare vor primi marca de identificare ovala, iar cele cu marca rotunda vor avea dreptul sa isi vanda produsele doar pe piata nationala, a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Nagy Csutak, citat de Rompres. Exceptate de la aceasta evaluare sunt unitatile care au primit perioade de tranzitie pana la 31 decembrie 2009 pentru a-si putea moderniza unitatile conform standardelor europene.  A fost deja efectuata o evaluare a unitatilor din industria alimentara din Romania de catre specialistii Comisiei Europene la data de 26 februarie - 8 martie, iar o urmatoare misiune este programata pentru perioada 26 aprilie - 6 mai. Vicepresedintele ANSVSA a declarat ca, potrivit evaluarilor efectuate pana in prezent, o mare parte din unitatile care erau incadrate in categoria B si trebuiau sa isi finalizeze investitiile pana la finele lunii decembrie 2006 pentru a fi incluse in categoria A.  ANSVSA percepe o taxa de autorizare de 500 de lei pentru un abator sau pentru o unitate de procesare a laptelui, 100 de lei pentru un centru de colectare lapte si 400 de lei pentru autorizarea unei unitati de procesare a carnii de pasare. Nicoleta Catana