Guvernul a decis sa schimbe modul de acordare a permiselor de acces pentru autoturisme la Palatul Victoria. Decizia apare dupa ce „Cotidianul" a dezvaluit ca liderii PSD foloseau, de la mic la mare, „parbrize" cu antet guvernamental.

Dupa ce „Cotidianul" a semnalat saptamina trecuta faptul ca masinile unor lideri PSD au in parbriz ecusoane de acces la Palatul Victoria, Guvernul a decis ieri retragerea tuturor permiselor si schimbarea modalitatii de acordare.

„In Romania am avut o etapa a girofarului, iar acum avem una a ecusonului folosit pentru ca unele persoane sa dea impresia unor cetateni de gradul intii. Am constatat ca permisele de acces la Guvern sint folosite si de alte persoane decit cele care au dreptul la ele, au fost chiar xeroxate, astfel incit am decis sa schimbam forma ecusonului", a declarat Ilie Bolojan, seful Secretariatului General al Guvernului.

Printre liderii PSD care si-au pus la vedere astfel de ecusoane se numara Mircea Geoana, Vasile Dincu, Constantin Nita sau Tudor Mohora.

De ce s-au inghesuit liderii PSD la aceste ecusoane? Posesorii „parbrizelor" de la Guvern au liber pe drumurile publice, pentru ca nici un politist nu are curaj sa opreasca o masina care are pus la vedere insemnul „Acces Palatul Victoria".

Parbrize de buzunar

Potrivit lui Bolojan, noul permis va avea dimensiunea unei carti de identitate sau permis auto, va fi tinut la sofer si nu va mai fi pus la vedere, pe parbriz. Fiecare minister va avea dreptul la un numar limitat de permise, in principiu vor beneficia de parbrize ministrul, secretarii de stat si secretarul general.

Vor avea permise si sefii Camerei Deputatilor si Senatului, dar si cei ai grupurilor parlamentare. Presedintii partidelor politice parlamentare vor primi „parbriz" de la Guvern, dar numai cu masina respectiva vor putea patrunde in curtea Palatului Victoria.

Ecusoanele noi apar in iunie

„Din luna iunie, accesul la Palatul Victoria se va face pe baza noilor permise. Acestea vor fi eliberate pentru anumite masini ale institutiilor. In maximum doua saptamini vom stabili formatul parbrizului", a precizat Bolojan.

Aproape 2.000 de permise in circulatie

Pina in trimestrul IV al anului 2005 au fost valabile permisele care aveau pe diagonala trei dungi in culorile drapelului tarii, apoi un altul, asemanator cu primul, dar fara dungile tricolore. Chiar daca primele nu mai erau valabile de mult, multi sint cei care folosesc vechile „parbrize" pentru a face impresie. Astfel, in total, sint in circulatie aproape 2.000 de permise. „In prima mea zi la SGG mi s-au pus pe birou doua cereri de permis si atunci am cerut o situatie cu toate parbrizele acordate de Guvern. M-am ingrozit cind am vazut ca sint peste 800 de permise valabile in acest moment", a declarat Ilie Bolojan.