Moneda nationala s-a depreciat ieri usor fata de finele saptamanii trecute, in urma declaratiilor de vineri ale lui Nicolae Vacaroiu, la prima sa aparitie publica in calitate de presedinte interimar, privind existenta unui risc "enorm" de depreciere
Moneda nationala s-a depreciat ieri usor fata de finele saptamanii trecute, in urma declaratiilor de vineri ale lui Nicolae Vacaroiu, la prima sa aparitie publica in calitate de presedinte interimar, privind existenta unui risc "enorm" de depreciere a leului. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 3,3393 lei pentru un euro, cu 0,65 bani peste cel raportat vinerea trecuta.
Ultimele tranzactii pe piata locala au fost realizate ieri la 3,3370 - 3,3380 lei/euro, fata de 3,3350 - 3,3370 lei/euro la inchiderea sedintei de vinerea trecuta. "Riscul unei corectii este enorm, avand in vedere soldul balantei de plati", a afirmat, vineri, Vacaroiu, care a adaugat ca este posibil sa se ajunga la o paritate de 3,4 lei/euro. Ulterior, o serie de investitori straini si-au redus pozitiile, dupa inchiderea pietei locale de vineri, determinand astfel o crestere a cursului pana la un maxim de 3,3440 lei/euro. Sedinta de luni a debutat la cotatii de 3,3400 - 3,3420 lei/euro, iar raportul a avut o usoara revenire, coborand la un minim de 3,3360 lei/euro in prima parte a zilei. Pana la inchiderea pietei locale, intervalul de tranzactionare s-a mentinut la 3,3370 - 3,3400 lei/euro. "Au fost miscari interesante in piata, ordinele mari ale jucatorilor straini determinand oscilatii rapide ale cotatiilor. Nu ma astept la o revenire a cursului spre 3,33 lei/euro in perioda urmatoare, mai degraba am putea asista la o corectie peste 3,34 unitati", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax."Sunt putin ingrijorat de existenta riscului abaterii de la stabilitatea macroeconomica. Va fi nevoie sa gasim solutii pentru a stabiliza inflatia si deprecierea leului", a mai declarat Vacaroiu, la prima sa aparitie publica in calitate de presedinte interimar. Deficitul de cont curent a crescut de 2,7 ori in primele doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2006, la peste 2 miliarde de euro, in principal ca urmare a dublarii soldului negativ al balantei comerciale.
Ghetea: Nu exista riscul unei deprecieri
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea nu crede ca exista un risc real ca leul sa sufere o depreciere pe termen scurt sau mediu. "Conditiile economice sunt suficient de solide ca sa avem certitudinea ca leul va ramane intr-o marja suficienta de soliditate", ne-a declarat Ghetea, precizand ca aceasta marja ar fi in jur de 3,33 - 3,37 lei/ euro. Radu Ghetea a mai apreciat ca evolutia de ieri a cursului nu a inregistrat modificari substantiale. Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu anticipeaza ca fiind certa o cadere a leului, apreciind insa ca evolutia cursului are la baza cauze exclusiv de natura economica, nefiind influentata de vreo declaratie sau de contextul politic. "Nefericirea care exista in deficitul de cont curent n-are nevoie de declatiile domnului Vacaroiu, dealtfel, in opinia mea perfect pertinente, pentru ca leul s-o ia la vale la un moment dat", ne-a declarat Serbanescu. El a adaugat ca este deja tarziu pentru o interventie "salvatoare" pe piata a BNR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.