Abia a ajuns domnul Vacaroiu pe scaunul interimar ca a tinut sa-si etaleze si formatia de economist. Exista un risc „enorm" ca leul sa se deprecieze. Nu ma innebuni, Nea Nicu!

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a fost extrem de cuminte in declaratii, cel putin in ziua instalarii. A dezmintit toate zvonurile potrivit carora din noua sa pozitie l-ar lucra pe Basescu si, in general, n-a oferit presei motive sa escaladeze scandalul politic. Acuma, ceva-ceva tot trebuia sa zica si el. Asa ca s-a declarat extrem de preocupat de dinamica deficitului de cont curent, ceea ce e bine, dar si ca exista un risc „enorm" ca leul sa se deprecieze. Partea a doua putea sa lipseasca, si asta nu este doar parerea mea.

Din mai multe puncte de vedere, dl Vacaroiu a vorbit in plus. In primul rind, daca nu se folosea de enormitate, declaratia sa de om ce se mindreste cu vaste cunostinte de economie este una banala. Relatia mecanica si invers proportionala dintre evolutia cursului de schimb al monedei si cea a deficitului extern este indeobste cunoscuta si probabil cu asta se distra domn profesor cind voia sa-si testeze studentii de anul I la ASE. Personal, in declaratia panicarda a presedintelui interimar nu reusesc sa vad decit frustrare acumulata urmare a faptului ca de-atita amar de vreme nu-l mai intreaba nimeni ce parere are despre economia romaneasca. Daca a cumparat insa ceva euroi joi, atunci lucrurile se schimba. Declaratia de doi bani a presedintelui interimar s-ar putea sa-i fi adus ceva profit in conditiile in care agentiile de presa pun pe seama lui deprecierea leului de vineri pina ieri cu 61 de unitati, la nivelul cursului mediu comunicat de BNR. Din alt punct de vedere, cind piata valutara este libera, iar leul deplin convertibil, are voie si domnul Vacaroiu la opiniile lui, in simetrie cu apocalipsa economica prevestita verbal de celalalt presedinte, temporar suspendat.

Dincolo de derapajele valutare, problema deficitului de cont curent al Romaniei, mai exact a ritmului sau de crestere, este una reala si subliniata ca atare cu mult inainte sa fie ea semnalata la nivelul primului om in stat. Analisti economici interni si externi, banci si agentii de rating (care in alta ordine de idei spun ca leul se va aprecia in continuare), FMI sau alte organisme economice si financiare atrag atentia ca aceasta este principala vulnerabilitate a economiei romanesti. Corectia de curs nu este insa singura ce poate regla sau tine sub control expansiunea deficitului extern, mai ales ca o depreciere de curs n-ar rezolva problema, ci ar aduce altele noi. Poate acesta sa fie un punct de dezbatere la Cotroceni sau la Senat, unde intelegem ca va fi chemat guvernatorul Mugur Isarescu de catre presedintele Nicolae Vacaroiu pentru analiza in detaliu a chestiunii.