Armenia comemoreaza astazi 92 de ani de la Genocidul Armean, la data de 24 aprilie 1915 guvernul Junilor Turci executand sute de intelectuali si lideri religiosi armeni. Ambasadorul Republicii Armenia la Bucuresti a reamintit intr-un mesaj ca autorit
Armenia comemoreaza astazi 92 de ani de la Genocidul Armean, la data de 24 aprilie 1915 guvernul Junilor Turci executand sute de intelectuali si lideri religiosi armeni. Ambasadorul Republicii Armenia la Bucuresti a reamintit intr-un mesaj ca autoritatile de la Erevan au depus numeroase eforturi pentru recunoasterea si condamnarea internationala a masacrului comis impotriva armenilor.
"Genocidul Armean, care a fost pus la cale si condus la nivel de stat in Imperiul Otoman, cu 92 de ani in urma, reprezinta cea mai cruda si tragica pagina a istoriei natiunii armene, iar cumplitele consecinte ale acestuia le resimtim si astazi", a afirmat ambasadorul Republicii Armene in Romania, Yeghishe Sargsyan. Acesta a reamintit ca "Genocidul Armean, care a avut loc intre 1915-1923, s-a soldat cu moartea a 1,5 milioane de victime nevinovate, cu distrugerea bunurilor materiale si spirituale create de natiunea aremeana pe perioada a mii de ani, iar cei care nu au fost ucisi au fost dispersati in intreaga lume, suferind cele mai grele privatiunile ale refugiatilor". De asemenea, a subliniat diplomatul armean, Genocidul Armean "a cauzat si daune imense identitatii armene, multora dintre reprezentantii natiunii armene fiindu-i refuzat dreptul de a locui in caminele lor". Prin urmare, compatriotii nostri din diaspora au depus eforturi uriase pentru a prezerva identitatea nationala, se spune in discursul lui Yeghishe Sargsyan, in care se vorbeste si despre puterea acestei natiuni de a renaste din propria cenusa si de a consolida un stat independent. "Este de datoria statelor, institutiilor internationale si a comunitatii externe sa lupte impotriva unor astfel de crime. Istoria este un proces dinamic, unde trecutul, prezentul si viitorul sunt inseparabil legate intre ele, intrucat oricand se poate produce un genocid, daca nu ne vom uni eforturile si nu vom lupta impotriva unor astfel de provocari", afirma, in finalul discursului, ambasadorul Armeniei la Bucuresti. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.