Administratia separatista din Transnistria a pus, la sfarsitul saptamanii trecute, piatra de temelie a paraclisului "in memoria soldatului eliberator rus", in cadrul unei ceremonii festive, pe locul fostului cimitir "General Dragalina" din suburbia B
Administratia separatista din Transnistria a pus, la sfarsitul saptamanii trecute, piatra de temelie a paraclisului "in memoria soldatului eliberator rus", in cadrul unei ceremonii festive, pe locul fostului cimitir "General Dragalina" din suburbia Borisov a Tighinei, informeaza Rompres. La ceremonie au participat liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, alti reprezentanti ai asa-ziselor Parlament si Guvern din Transnistria, comandantul fortelor ruse de mentinere a pacii din regiune, oficiali ai ambasadelor Rusiei si Ucrainei in Republica Moldova.
Consilierul ambasadorului rus in Republica Moldova Evgheni Lapustun a multumit autoritatilor municipiului Tighina pentru "grija manifestata fata de memoria soldatilor rusi cazuti, in diferite perioade istorice, pe aceste meleaguri". Liderul separatist transnistrean Igor Smirnov a apreciat ridicarea acestui memorial al gloriei militare ca pe o restabilire a adevarului istoric. "Nu va fi un moment dedicat doar ostasilor, ci si relatiilor eterne dintre Rusia, Ucraina si Transnistria, pentru ca fiii acestora au aparat pamantul pe care ne afla", a spus Smirnov.
Conform datelor Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in orasul Tighina existau, in perioada 1941-1944, doua cimitire de razboi in care erau inhumati 372 de militari: 351 in Cimitirul Eroilor "General Dragalina" (319 militari romani identificati, 14 neidentificati si 13 prizonieri sovietici) si 21 in Cimitirul parohial din oras (13 militari romani, dintre care 11 identificati, si opt militari germani).
Un nou plan rusesc de rezolvare a fost catalogat deja drept "Memorandumul Kozak-2" si urmareste federalizarea Republicii Moldova, semnarea unei declaratii de pace intre Voronin si liderul separatist Igor Smirnov, prin care Chisinaul ar recunoaste Guvernul de la Tiraspol, dizolvarea Parlamentului moldovean si convocarea alegerilor anticipate la care sa participe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Conform acestei initiative, negociate cu Moscova de Mark Tkaciuk, consilierul lui Voronin pe politica interna, si de ministrul reintegrarii Vasile Sova, Transnistriei urmeaza sa-i revina 18-19 locuri in Parlamentul de la Chisinau, precum si un post de prim-vicepremier in Guvernul moldovean si posturi de ministri adjuncti in toate ministerele. Republica Moldova se obliga, in schimb, sa garanteze Rusiei ca va ramane o tara neutra, nu va adera in veci la NATO si nu va accepta alte trupe decat cele rusesti pe teritoriul sau. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.