Fostul presedinte al Federatiei Ruse, Boris Eltan, a decedat ieri la varsta de 76 de ani, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului, transmit agentiile de presa internationale. "Fostul presedinte rus Boris Eltan a decedat azi", a declarat, luni, un
Fostul presedinte al Federatiei Ruse, Boris Eltan, a decedat ieri la varsta de 76 de ani, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului, transmit agentiile de presa internationale. "Fostul presedinte rus Boris Eltan a decedat azi", a declarat, luni, un purtator de cuvant al Kremlinului, fara a putea preciza cauzele decesului. Potrivit unor surse medicale citate de Interfax, decesul a fost provocat de un atac de cord suferit brusc. Eltan, care avea probleme cardiace, a fost primul presedinte al Rusiei post-sovietice. Casa Alba l-a catalogat pe fostul presedinte Boris Eltan drept "o figura istorica" si a transmis condoleante vaduvei acestuia, relateaza AFP.
Primul presedinte ales democratic
Boris Eltan a fost primul presedinte ales democratic al Rusiei. Fostul sef de la Kremlin a fost director al unei intreprinderi de constructii din Urali, si a atras atentia lumii pentru prima data in 1991, cand i-a sfidat pe autorii loviturii de stat impotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov, informeaza Mediafax. Ulterior, el a fost implicat in actiunile care au dus la destramarea Uniunii Sovietice si a devenit primul presedinte ales democratic al Rusiei, preluand puterea de la Gorbaciov. Razboiul impotriva separatistilor din Cecenia, desfasurat intre 1994 si 1996 si soldat cu zeci de mii de morti si umilirea armatei ruse, a fost unul dintre momentele dificile ale mandatelor sale. In ultimii ani petrecuti la Kremlin, el a aparut drept o personalitate izolata si predispusa la depresii, aparent datorita efectului bauturii. Eltan nu si-a pierdut niciodata capacitatea de a crea surprize. Demisia sa, in data de 31 decembrie 1999, insotita de scuze publice pentru greselile comise in timpul mandatului, au provocat un soc in Rusia si in intreaga lume. Fostul lider a supervizat ulterior tranzitia pasnica de putere catre protejatul sau, Vladimir Putin.
Nascut intr-o familie de tarani
Nascut la 1 februarie 1931, Eltan a crescut intr-o familie de tarani din Butka, in apropiere de Ekaterinburg (fost Sverdlovsk), in Urali. Inginer, el si-a inceput cariera politica la 37 de ani, devenind lider al filialei locale a Partidului Comunist. In 1981, a fost numit in Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Remarcat de presedintele sovietic, Mihail Gorbaciov, Eltan a devenit, in 1985, prim-secretar al filialei din Moscova a PCUS, dar relatiile dintre cei doi s-au degradat de-a lungul timpului. Eliminat din Biroul Politic si demis din functiile ministeriale, Eltan a disparut temporar din prim-planul scenei politice in perioada 1987 - 1989.
El a reusit sa revina spectaculos in 1989, cand a fost ales deputat de Moscova pentru Congresul sovietic, iar in 1990 deputat de Sverdlovsk in Parlamentul Federatiei Ruse. Ulterior, Eltan a preluat conducerea miscarii democratice care i se supunea lui Gorbaciov.
Capacitatea de lider a lui Boris Eltan a fost pusa deseori sub semnul intrebarii, in special din cauza deselor probleme de sanatate, dar si a imaginii sale de bautor redutabil. Boris Eltan a fost reales in iulie 1996 in functia de presedinte al Rusiei, fiind supus, la scurt timp, unei interventii chirurghicale de by-pass coronarian cvintuplu. Criza financiara din vara anului 1998 a dus la discreditarea completa a lui Eltan, care a demisionat, provocand o surpriza generala, la 31 decembrie 1999. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.