Mai mult de o treime dintre romani au colesterolul marit, aproximativ 40% sunt hipertensivi, iar mai mult de un sfert din populatie sufera de obezitate, conform rezultatelor preliminarii ale Studiului National Transversal CARDIO-ZONE, realizat si coo
Mai mult de o treime dintre romani au colesterolul marit, aproximativ 40% sunt hipertensivi, iar mai mult de un sfert din populatie sufera de obezitate, conform rezultatelor preliminarii ale Studiului National Transversal CARDIO-ZONE, realizat si coordonat de prof. dr. Mircea Cinteza.
Studiul a demonstrat faptul ca peste 30% din populatia Romaniei, si din urban, si din rural, are colesterolul ridicat. Bucurestenii sunt pe primul loc in ceea ce priveste hipercolesterolemia (46,1%), iar cei mai sanatosi din acest punct de vedere sunt oltenii (24,5%). Pentru nivelul glicemiei, acesta este mult mai ridicat la femei decat la barbati. In privinta obezitatii, rezultatele studiului arata ca peste un sfert dintre romanii de la oras sau sat sufera de aceasta afectiune. La nivelul intregii tari, 39,1% sunt pacienti cunoscuti hipertensivi. Hipertensiunea reprezinta o problema in special pentru locuitorii din zona rurala, unde 42,7% dintre persoane sufera de aceasta afectiune. Nici cei din mediul urban nu au o situatie mai buna, hipertensivii reprezentand un procent de 37,9 la suta%.
Din cei 15.000 de pacienti consultati in perioada 21 aprilie - 20 iunie 2006, 3000 de persoane au fost incluse in analiza realizata, care capata astfel gradul de reprezentativitate statistica pentru populatia Romaniei, necesara pentru calcularea unor rezultate stiintifice corecte. Datele au fost colectate din 20 de judete selectate la randul lor pentru a asigura reprezentativitate pentru toate regiunile Romaniei.
Lideri la boli cardiovasculare
"In concluzie, aproape 40% din populatia adulta a Romaniei si peste jumatate din cea varstnica sufera pe tacute, fara sa isi dea seama daca nu este prevenita de medic, de boli ca hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat sau factori de risc ca hipercolesterolemia, care distrug vasele sanguine arteriale mult mai devreme decat distrugerile provocate de varsta. Consecinta este ca doi din trei romani mor in urma acestor afectiuni cardiovasculare, fata de doar unul din trei europeni din nucleul traditional al Europei de Vest. Diferenta este rezultatul faptului ca, in Europa de Vest, gravitatea lipsei de tratament a acestor factori de risc a fost popularizata de cateva zeci de ani. In consecinta, populatia i-a luat in serios, i-a tratat cu succes si acum culege roadele unei vieti cu cativa ani mai lunga decat in Romania. Este momentul ca noi, romanii, sa recuperam acest decalaj istoric fata de Europa privind sanatatea noastra. Tratati, factorii de risc cardiovasculari pot fi complet neutralizati si durata de viata poate deveni normala", a precizat Mircea Cinteza.
Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare frecventa a bolilor cardiovasculare, iar colesterolul si tensiunea arteriala crescute sunt principalii factori de risc. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.