Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, solicita presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu sa sprijine cererile societatii civile pentru aflarea adevarului referitor la "masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990". Scrisoare
Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, solicita presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu sa sprijine cererile societatii civile pentru aflarea adevarului referitor la "masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990". Scrisoarea este adresata cu ocazia aniversarii a 17 ani de la demararea manifestatiei din Piata Universitatii din Bucuresti, cel mai lung miting anticomunist din istorie - 52 de zile si nopti fara intrerupere.
"Va solicitam sa-i cereti noului ministru al Justitiei sa-si exprime public sprijinul fata de <<solutionarea cu maxima celeritate>> a dosarelor Decembrie 1989 si Iunie 1990", se arata in noul Apel elaborat de Iliesiu. Autorul mesajului anexeaza documentului si celelalte apeluri avand ca tema condamnarea comunismului si finalizarea cercetarilor legate de evenimentele din '89-'90 - demersuri sustinute de opt ONG-uri, doua conglomerate sindicale si peste 750 de personalitati ale vietii publice. Scrisoarea trimisa lui Vacaroiu este adresata si presedintelui Parlamentului European, Jose Manuel Durao Barroso, sefului Comisiei Europene, Hans-Gert Poettering, si comisarului pentru Justitie, Franco Frattini. Iliesiu noteaza in Apel ca solicitarea societatii civile este sprijinita de catre procurorul general, Laura Codruta Kovesi, prin asigurarea tuturor conditiilor necesare pentru ca procurorii care instrumenteaza cauzele privind Revolutia si evenimentele din iunie 1990 sa le poata finaliza si solutiona cu maxima celeritate. Pe de alta parte, sustinatorii Apelului isi exprima "nelinistea" in legatura cu zvonurile legate de inlocuirea procurorului general si a procurorului sef al DNA, de catre coalitia care l-a suspendat pe Basescu, precum si fata de cele privind blocarea unor dosare penale sau neinceperea urmaririi penale pentru dosarele aflate in curs. Ei solicita presedintelui interimar sa actioneze "ferm si imediat pentru ca asemenea nelegiuiri incalificabile sa nu fie posibile". De asemenea, ei cer ca parlamentarii trimisi in judecata sau cercetati de Justitie in calitate de invinuiti sa fie imediat suspendati din Parlament pana la probarea nevinovatiei lor. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.