Demonii trecutului bantuie in continuare Europa Centrala si de Est unde cei 45 de ani de comunism impiedica si acum consolidarea fortelor democratice. Concluzia apartine ziarului Washington Times, care, intr-un comentariu publicat ieri, vorbeste desp
Demonii trecutului bantuie in continuare Europa Centrala si de Est unde cei 45 de ani de comunism impiedica si acum consolidarea fortelor democratice. Concluzia apartine ziarului Washington Times, care, intr-un comentariu publicat ieri, vorbeste despre crearea de facto a unei Europe "cu doua viteze" si despre ascensiunea nationalismului in state ca Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria.
Romania si Bulgaria, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, au adus cu ele un bagaj controversat de saracie, nationalism si coruptie, afirma ziarul american, citand in sprijinul acestei afirmatii opinia unui comentator strain conform careia partidul Ataka si partidul Romania Mare "se opun cu agresivitate minoritatilor religioase si nationale, precum si UE si Statelor Unite". Crearea de facto a unei Europe "cu doua viteze", scindata intre membri "vechi si bogati" si cei "noi si saraci" a accentuat euroscepticismul si a permis ascensiunea nationalismului in state ca Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. Intoleranta si cultul personalitatii au fost inlesnite de paralizia politica specifica perioadei comuniste, dar la 17 ani de la caderea Zidului Berlinului si victoria sindicatului Solidaritatea, fostii comunisti ofera un refugiu celor nemultumiti de lipsurile economiilor in tranzitie, noteaza Washington Times. Ziarul comenteaza si probleme precum imigratia sau controversa europeana referitoare la amplasarea scutului american anti racheta in Cehia si Polonia. Potrivit cotidianului american, Polonia, tara cu o populatie de 39 de milioane de locuitori, este un barometru de incredere al modificarilor din Europa Centrala. In acest sens este mentionat demersul fratilor Kaczynski de curatare a vietii sociale de fostii comunisti. "In baza legii lustratiei, circa 700.000 de polonezi vor fi obligati sa depuna declaratii ca nu au cooperat cu politia politica din perioada comunista", reaminteste Washington Times. Actul normativ, care a intrat in vigoare in martie, incalca principiul "ruperii pasnice" a legaturilor cu trecutul comunist in vederea incurajarii unei tranzitii pasnice catre democratie, sustine cotidianul american. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.