Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu (foto), s-a instalat la Cotroceni in fostul birou al lui Ion Iliescu. Era liber de cind a plecat fostul presedinte.

Nicolae Vacaroiu a avut, simbata, la Palatul Cotroceni, o sedinta cu consilierii lui Basescu, pe care i-a rugat sa-i comunice situatia la zi a problemelor Administratiei Prezidentiale. Consilierii sai s-au instalat provizoriu in sala de unde isi desfasura activitatea Celula de Criza de pe vremea ziaristilor romani rapiti in Irak. Traian Basescu si-a pastrat biroul din Palatul Cotroceni, situat la etajul unu. Nicolae Vacaroiu s-a instalat, in schimb, in fostul birou al lui Ion Iliescu, de la etajul al doilea. Dupa venirea la Palatul Cotroceni, in ianuarie 2005, Traian Basescu nu a mai vrut sa stea in biroul lui Iliescu si s-a mutat in cel actual, ocupat pina la el, din 1990 incoace, doar de consilierii prezidentiali pe probleme de aparare.

Interzis in biroul lui Base

Instalarea lui Vacaroiu in fostul birou al lui Iliescu - intrebuintat si de Emil Constantinescu - a fost usoara. Practic, de la mutarea de acolo a lui Basescu nimeni nu a vrut sa mai ocupe biroul de odinioara al lui Iliescu. Asa ca era liber. Surse din Cotroceni sustin ca biroul lui Basescu a fost pus sub lacat.

Pina acum, dintre consilierii lui Basescu, singurii care si-au dat demisia sint Mariana Bitang de la sport si Valeriu Turcan, purtatorul de cuvint al presedintelui. Restul consilierilor prezidentiali si de stat, intrind, cu mici exceptii - pentru a asigura continuitatea activitatii - in concediu de odihna pe timpul celor 30 de zile ale suspendarii lui Basescu. Vacaroiu a declarat ca va veni cu o echipa „nu mai mare de sapte-opt oameni" pe post de consilieri.

Purtator interimar de cuvint

Dupa discutia cu consilierii, presedintele interimar a declarat ca a luat toate documentele date de ei pentru studiu. „Luni, la ora 10.00, voi avea o intrunire cu tot stafful, toti consilierii de stat si cei prezidentiali, si vom avea o imagine a celor care ramin si a celor care pleaca, iar pina luni dupa-amiaza imi voi instala si o serie de colaboratori din Senat sau din afara Senatului. Ma intereseaza colaboratori bine pregatiti pe domenii, nu venim la Cotroceni sa facem politica", a mai spus Nicolae Vacaroiu. Se zvonea, aseara, ca purtator de cuvint pe perioada prezentei la Cotroceni o va numi pe Roxana Nica de la Antena 1.

El a dezmintit faptul ca ar fi semnat un document cu Traian Basescu, la plecarea acestuia: „Nu este vorba despre un proces-verbal semnat de predare-primire, ci despre o discutie cu privire la mapa pe probleme externe si interne".