"Colectia Cotidianul" va aduce romanul de debut al lui Ira Levin, autor considerat maestrul dintii al horror-ului modern.

Stephen King l-a descris pe Ira Levin (foto) drept "ceasornicarul elvetian al romanelor de suspans", iar Chuck Palahniuk, in "Mai ciudat decit fictiunea", vorbea despre literatura lui Levin in termenii urmatori: "O versiune actualizata a legendelor populare care au tot circulat prin diferitele culturi". La 78 de ani, Ira Levin este o legenda in sine. Una dintre cele mai vii si mai newyorkeze legende americane.

Fiul unui fabricant de jucarii evreu din Bronx, Levin a urmat cursurile prestigioasei scoli Horace Mann si apoi ale Universitatii din New York, de unde si-a luat diploma in filosofie si engleza. In 1953, la numai 24 de ani, Ira Levin a publicat primul sau roman, "Sarutul dinaintea mortii", pentru care a si primit Premiul "Edgar Allan Poe" pentru debut, in anul urmator. Mai tirziu, in timpul serviciului militar, a ramas in New York, aducindu-si contributia patriotica prin scrierea si producerea de filme de antrenament pentru soldati. Profitind de noua experienta si de succesul ultimului roman al lui Mac Hyman, "No time for Sergeants", a scris o piesa dupa aceasta carte, cu care si-a facut un debut spectaculos pe Broadway.

Revenirea lui la lumea fictiunii literare a atins un moment exploziv in 1967, o data cu publicarea romanului "Rosemary’s Baby", care numai in SUA s-a vindut in cinci milioane de exemplare si a fost tradus in nenumarate limbi. Filmul realizat in 1968 de Polanski, cu Mia Farrow si John Cassavetes, a revolutionat cinematografia horror-ului, desi multi critici au declarat ca filmul n-a batut cartea. In 1972, Ira Levin dadea din nou lovitura, de aceasta data cu "Nevestele din Stepford", care s-a transformat imediat intr-un best-seller: romanul a atins o coarda sensibila si cultura americana a momentului i-a servit controversele pe masa. Ceea ce a sporit cifra vinzarilor.

In 1978, cind era deja considerat un icon, Levin a scris piesa "Capcana mortii", cel mai longeviv thriller din istoria Broadway-ului: s-a jucat de 1.792 de ori consecutiv. Publicul era la picioarele lui. Si el era regele Broadway-ului. Dupa romanele lui Ira Levin s-au facut numeroase ecranizari, cea mai faimoasa fiind, desigur, cea a lui Polanski dupa "Rosemary’s Baby". Una dintre celelalte pelicule aclamate de critici a fost "Baietii din Brazilia", regizata de Franklin Schaffner in 1978, cu Gregory Peck si Laurence Olivier in rolurile principale. Astazi, Ira Levin traieste in New York; virsta nu l-a aruncat in dizgratie: e prezent la nenumarate evenimente culturale. Si e invitat tot timpul, ca o buna figura mitica a culturii americane ce este.