Cu o dezinvoltura perfecta, Comisiile de Cultura si Mass-media din Parlament au alcatuit recent o comisie de ancheta pentru a vedea ce se intampla cu bugetul TVR, institutie cu pierderi pe anul 2006. Comisia nu pare sa puna la socoteala ca in 2005 ac
Cu o dezinvoltura perfecta, Comisiile de Cultura si Mass-media din Parlament au alcatuit recent o comisie de ancheta pentru a vedea ce se intampla cu bugetul TVR, institutie cu pierderi pe anul 2006. Comisia nu pare sa puna la socoteala ca in 2005 aceiasi oameni s-au intrunit pentru a ancheta activitatea fostului PDG, Valentin Nicolau, pe care l-au acuzat de rau management, de abuzuri cu iz de coruptie, de incalcari ale legii si l-au demis. Treaba a ramas neterminata fiindca raportul comisiei parlamentare de ancheta n-a fost inaintat Parchetului sau DNA pentru a se cerceta cu mijloace profesioniste cat de grave sunt incalcarile si cat de adanc si-a bagat mana in buzunarul televiziunii publice fostul sef. Mai mult, nimic din raportul de ancheta n-a constituit pentru succesorii lui Nicolau un semnal de alerta, asa ca vechii sefi si sefuti insinuati pe sub pielea celor noi au perpetuat practici perdante pentru bugetul si calitatea productiilor. Lor li s-au adaugat baieti isteti adusi in TVR pe salarii sau contracte consistente, fara a le justifica prin aportul la atingerea misiunii publice.
TVR se inscrie in salba de institutii publice unde conducerea, agreata politic, nu se incarca de responsabilitate si mai ales pleaca nesanctionata, orice se va fi intamplat pe parcursul mandatului. Consiliul de Administratie, ales dupa simpatii politice si nu dupa competenta si prestigiu, dormiteaza pe bani buni la etajele superioare ignorand ce se intampla la parter, urmand sa tresara doar cand simte vreo vijelie care ii pune in pericol confortul. Asa a fost cu conducerea SRTV si SRR din guvernarea Nastase, cand manariile facute de executiv cu bani publici, de la contracte suspecte la stipendii strigatoare la cer, au ramas nesanctionate, iar Consiliile de Administratie au ramas imaculate. Memoria scurta a institutei aflate acum in criza morala si finaciara aduce nostalgii din epoca Nicolau, fiindca administrarea sa, la fel de iresponsabila, era atent compensata de periodice rectificari bugetare, de cresteri salariale ritmice si de o mai mare abilitate in satisfacerea clientelei politice.
Amnezia s-a extins de la clasa politica la oamenii din TVR si la presa. Toti au uitat nu doar ispravile boierului Nicolau, ci si proiectul de lege care facea un pas important in favoarea independentei TVR si un pas mititel spre depolitizare. Legea separa functia executiva de cea a presedintelui, se elimina posibilitatea demiterii Consiliului de Administratie in urma respingerii de catre Parlament a raportului anual de activitate, erau incluse criterii de competenta si incompatibilitati pentru membrii sai. Pentru proiectul Raluca Turcan-Cristian Radulescu- Valentin Iliescu s-au dat batalii de luni de zile pana a trecut de Camera Deputatilor, pentru a se poticni la Senat. Atunci organizatii media ale societatii civile au criticat lacunele legii, cum ar fi formularile vagi, dar mai ales incapaciatea de a se negocia independenta politica si transparenta deplina pentru televiziunea si radioul publice, costuri care se deconteaza si in criza de azi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.