Cei mai importanti producatori de electricitate din tara, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Termoelectrica, vor investi, in 2007, mai putin cu aproximativ 16% fata de anul trecut, potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli ale companiilor, publicate in Monitorul Oficial.
Cei trei mari producatori de energie electrica vor aloca pentru investitii, in acest an, o suma totala de 2,231 miliarde lei, in scadere cu aproximativ 16% fata de anul trecut, cand respectivele companii au investit 2,643 miliarde lei. Cea mai importanta reducere a bugetului de investitii este la Nuclearelectrica.
Investitiile Hidroelectrica, prognozate pentru acest an, ar trebui sa ajunga la valoarea de 1,305 miliarde lei, in crestere usoara fata de anul trecut, cand s-au ridicat la 1300 miliarde lei. Termoelectrica va aloca, in 2007, circa 150,121 milioane lei, mai mult decat anul trecut, cand a avut un buget de 132,651 milioane lei. Pana la finele acestui an, numarul angajatilor Termoelectrica va scadea cu 50 de persoane, ajungand la 1683 de salariati, iar Hidroelectrica va angaja alte 50 de persoane, atingand cifra de 5250 de salariati.
Pe de alta parte, Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN), operatorul Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavoda, isi reduce investitiile cu 36%, ca urmare a finalizarii unitatii doi, numarul de angajati urmand sa ramana constant, la 2.330 de persoane. "Se termina investitiile la unitatea doi si este normal ca investitiile sa scada. Anul trecut, am facut investitii mai mari pentru acest proiect", a spus directorul general al SNN, Teodor Chirica. Astfel, bugetul pentru investitii al Nuclearelectrica, pentru 2007, se va cifra la 776,474 milioane lei, in scadere cu 434,319 milioane lei fata de anul trecut, aceasta insemnand ca va fi cu 36% mai mic decat in 2006. Unitatea doi de la Cernavoda va incepe sa produca electricitate in septembrie 2007, cu peste doua luni intarziere fata de termenul stabilit intre Nuclearelectrica si companiile AECL Canada si ANSALDO Italia, anunta SNN la sfarsitul lunii trecute. Dupa punerea in functiune si a celui de-al doilea reactor, Nuclearelectrica va asigura aproximativ 18% din productia de energie electrica a Romaniei. (G.M.)