Criza politica va avea numai un impact limitat asupra spatiului economic, astfel ca Romania se va putea dezvolta intr-un ritm rapid si va putea adera la zona euro in 2013-2014, a declarat pentru Reuters ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Romania ar putea adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, premergator adoptarii euro, in anul 2009, cu trei ani mai devreme decat obiectivul Guvernului, transmis anul acesta Comisiei Europene, a mai spus Vosganian. "Speram sa aderam in anul 2009 la ERM, etapa premergatoare adoptarii monedei unice, astfel incat sa fim acceptati in zona euro in 2013 sau 2014", a declarat oficialul roman intr-un interviu acordat la Berlin in timpul reuniunii ministrilor europeni ai Finantelor. Aceste obiective, alaturi de planurile anterioare de dublare a Produsului Intern Brut exprimat in euro pana in anul 2015 nu pot fi afectate de criza din spatul politic care a zdruncinat saptamana aceasta Romania, a afirmat Vosganian."Influenta clasei politice asupra economiei a scazut. Economia functioneaza dupa propriile principii", a afirmat Vosganian.
Promisiuni si asigurari
Romania va lua toate masurile necesare pentru a indeplini criteriile de aderare la zona euro privind inflatia, ratele dobanzilor, deficitul bugetar, datoria publica si stabilitatea monedei, a mai spus ministrul Economiei si Finantelor. Potrivit celor mai recente reglementari, un stat trebuie sa parcurga cel putin doi ani in sistemul ERM, perioada in care moneda nationala poate fluctua intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de paritatea centrala. Vosganian a explicat ca in cadrul regimului actual de variatie libera a monedei nationale, leul s-ar putea aprecia fata de euro pana in perioada 2009-2010, un trend similar fiind inregistrat si de valutele altor state europene dupa aderarea la blocul comunitar, ca rezultat al fluxului investitiilor straine si al fondurilor europene.
Deficitul bugetar al Romaniei este asteptat sa se plaseze la 2,8% din PIB anul acesta si nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB, conditie pentru convergenta la euro. "Am programat un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru acest an, astfel ca nu exista mult spatiu pentru alte operatiuni de piata", a spus Vosganian, adaugand ca Romania ar putea vinde anul acesta obligatiuni denominate in valuta straina, in valoare de circa 200 de milioane de euro. De asemenea, el a reafirmat obiectivul Romaniei de a inregistra un ritm de crestere economica de 6,5% anul acesta, dupa avansul de 7,7% din anul 2006, si o inflatie de 3,8% in termeni anuali.
Vosganian a promis ca Romania va face toate eforturile necesare pentru a atrage investitorii straini, ale caror operatiuni in Romania sunt considerate esentiale pentru a finanta deficitul de cont curent periculos de ridicat, estimat sa creasca de la 10% la 12% din PIB in 2007. (E.I.)