Dan Nica, vicepresedinte PSD, a dat ieri publicitatii citeva documente in care - spune el - se dezvaluie „statul politienesc instaurat de Traian Basescu".

Pesedistii au prins gustul biletelelor. Dan Nica (foto), vicepresedinte PSD, a prezentat ieri trei astfel de documente (unul nesemnat si nedatat, iar celelalte doua, cu stampila si antetul SRI, respectiv cele ale politiei). Nica ii acuza pe Vasile Blaga (fost ministru de Interne), pe Monica Macovei (fost ministru al Justitiei) si pe Florian Coldea (adjunct al sefului SRI) ca, la solicitarea lui Traian Basescu, ar fi dispus verificarea hotaririlor judecatoresti referitoare la falimentul unor agenti economici.

Basescu e de vina

Potrivit declaratiilor lui Dan Nica, Basescu le-a adresat aceasta cerere celor trei in februarie, urmind ca verificarile sa fie dispuse din luna martie. Nica a solicitat premierului sa dispuna ministrilor de Interne si Justitie sa verifice cum au fost finalizate ordinele prezentate si cui le-au fost transmise concluziile verificarilor cerute.

De asemenea, Nica a solicitat CSAT sa dispuna incetarea verificarilor hotaririlor judecatoresti, pentru ca reprezinta o incalcare flagranta a Legii sigurantei nationale si a Legii de functionare a SRI, iar CSM sa investigheze temeiul legal in baza caruia sint verificate hotaririle judecatoresti. Nica a facut un apel la institutiile statului din domeniul si-gurantei nationale cerindu-le „sa stopeze masurile de politie politica dispuse de Traian Basescu si puse in aplicare de ministii PD si de sefii serviciilor obedienti fostului presedinte al Romaniei".

Blaga neaga

In replica, Vasile Blaga a declarat ieri, citat de MEDIAFAX, ca acuzatia pe care i-o aduce Nica este o absurditate. „Nu a existat o asemenea intilnire, in formatul prezentat de Dan Nica: eu, Monica Macovei si domnul Coldea. Iar domnul presedinte Traian Basescu nu ne-a cerut niciodata nimic, din acest punct de vedere", a precizat Vasile Blaga. Fostul ministru de Interne a adaugat: „Nu exista nici un ordin la Interne, de felul asta. Si daca ar fi, care ar fi problema? Ei au teme de verificat, cu lichidatori, probabil, cu de toate... Care ar fi problema? Poate are Nica vreo problema".

La rindul sau, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei ne-a declarat ieri ca intilnirea la care face referire liderul social-democrat nu a existat. De asemenea, Monica Macovei ne-a mai spus ca nu intelege foarte bine care este, de fapt, acuzatia pe care o aduce vicepresedintele PSD.

SRI: Documentul este un fals Purtatorul de cuvint al SRI, Marius Bercaru, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca facsimilul prezentat de vicele PSD Dan Nica - potrivit caruia SRI ca ar fi actionat la comanda presedintelui Basescu - este un fals si analizeaza posibilitatea sesizarii Parchetului in legatura cu acest lucru. „Respingem categoric afirmatia facuta in respectiva conferinta de presa cu privire la institutia noastra", a declarat purtatorul de cuvint al SRI. „Facsimilul prezentat in conferinta de presa, care contine un aparent antet al SRI, este o contrafacere grosolana", a mai spus Bercaru.