Munaf a declarat ca a recunoscut presupusa sa implicare in rapirea jurnalistilor romani din cauza amenintarilor formulate impotriva sa si a familiei sale. In acelasi timp, Institutul Medico-Legal din Bagdad a identificat urme de tortura la alti co-ac
Munaf a declarat ca a recunoscut presupusa sa implicare in rapirea jurnalistilor romani din cauza amenintarilor formulate impotriva sa si a familiei sale. In acelasi timp, Institutul Medico-Legal din Bagdad a identificat urme de tortura la alti co-acuzati, relateaza site-ul Amnesty International, citat de Mediafax.
Amenintari la adresa familiei
Organizatia de aparare a drepturilor omului, Amnesty International, a publicat pe site-ul sau un raport critic referitor la aplicarea pedepsei capitale in Irak. Studiul organizatiei Amnesty se axeaza pe mai multe cazuri printre care si cel al lui Muhammad Munaf.
Muhammad Munaf i-a insotit pe cei trei jurnalisti romani luati ostatici in Irak in calitate de translator. Jurnalistii au fost tinuti ostatici timp de doua luni, ei fiind ulterior eliberati in siguranta, in mai 2005, in urma unei operatiuni militare, precizeaza AI. Muhammad Munaf a fost arestat dupa operatiunea de salvare a jurnalistilor si a fost acuzat de implicare in rapirea celor trei ziaristi. Fratele sau, Yusuf Munaf Muhammad al-Amin, si cel putin alti trei acuzati in acest caz au fost arestati la inceputul lunii aprilie 2005, pe cand ziaristii romani erau inca in captilvitate. Muhammad Munaf ar fi declarat in timpul audierilor preliminarii ca a participat la complotul organizat in vederea rapirii celor trei jurnalisti, dar, ulterior, in cursul procesului, el a retractat marturia, precizand ca a facut aceste declaratii in urma amenintarilor cu acte de violenta si abuz sexual impotriva sa si a familiei sale, precizeaza Amnesty International.
Socuri electrice
Trei dintre ceilalti acuzati ar fi fost torturati cu socuri electrice si batuti cu cabluri in timpul primelor saptamani de detentie, in aprilie 2005. Amnesty International relateaza ca Institutul Medico-Legal din Bagdad a emis un raport despre examinarea a cel putin unuia dintre acuzati.
Examinarea a fost efectuata la 1 iunie 2006, la mai mult de un an de la data arestarii. Medicii au depistat insa mai multe urme ale unor rani suferite cu cel putin sase luni inainte de data examinarii, dar nu au putut preciza cauzele concrete ale acestora.
Procesul impotriva celor sase acuzati in acest caz, desfasurat la 12 octombrie 2006, a durat circa o ora, potrivit raportului AI care precizeaza ca in timpul audierilor unii dintre detinuti si-ar fi scos camasile pentru a arata magistratilor urmele provocate de tortura si relele tratamente. Toti cei sase au fost condamnati la moarte in baza acuzatiilor de rapire, precizeaza AI, inculpatii facand apel la autoritatile irakiene impotriva acestor sentinte.
La un pas de executare
Munaf s-a nascut in Irak si a emigrat in Statele Unite in 1990. In anul 2001, el s-a stabilit in Romania, impreuna cu sotia sa, de origine romana, si cu cei trei copii ai lor. Muhammad Munaf se afla in custodia fortelor americane din Irak de la data capturarii sale, in mai 2005, in baza unui acord care permite detinutilor in faza anteprocesuala sa fie detinuti in centre conduse de Forta Multinationala din Irak. O Curte de Apel americana a decis la inceputul lunii aprilie ca Muhammad Munaf, cetatean american condamnat la moarte in Irak pentru rapirea celor trei ziaristi romani, nu poate apela la justitia din Statele Unite pentru a evita aplicarea sentintei pronuntate la Bagdad. Avocatii lui Muhammad Munaf au afirmat ca vor contesta la Curtea Suprema a Statelor Unite decizia Munaf nu a fost executat inca, dar organizatia Amnesty International a anuntat in raportul publicat, vineri, ca aproximativ o suta de condamnati au fost spanzurati in Irak, dupa reinstituirea pedepsei cu moartea in aceasta tara, in urma cu trei ani, printre acestia figurand si persoane ale caror procese nu se desfasurasera potrivit legii sau nu parcursesera toate etapele procedurale. Executiile au fost un fenomen natural in timpul regimului condus de Saddam Hussein, dar pedeapsa capitala a fost abolita dupa inlaturarea acestuia de la putere, in 2003.
Pedeapsa cu moartea a fost reintrodusa in august 2004, iar de la acea data circa 270 de persoane au fost condamnate la moarte, a explicat Amnesty International. Raportul AI, publicat vineri, precizeaza ca in anul 2006, un numar de 65 de persoane, dintre care doua femei, au fost spanzurate in Irak.
Raportul arata ca in unele dintre aceste cazuri sentinta a fost executata in pofida ingrijorarii observatorilor internationali in ceea ce priveste corectitudinea procesului sau parcurgerea tuturor etapelor judiciare. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.