Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a fost actionat in instanta de un avocat care acuza managementul defectuos al acestuia. Avocatul Liliana Poenaru sustine ca instantele bucurestene se afla intr-o stare jalnica si cere sa se constate nefun
Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a fost actionat in instanta de un avocat care acuza managementul defectuos al acestuia. Avocatul Liliana Poenaru sustine ca instantele bucurestene se afla intr-o stare jalnica si cere sa se constate nefunctionalitatea sediilor Tribunalului Bucuresti si al Judecatoriei Sectorului 2. Primul termen din dosarul civil nr. 1362/302/2007 a avut loc in urma cu aproximativ o luna la Judecatoria Sectorului 5, dar ex-ministrul Justitiei nu s-a prezentat in fata instantei.
"Prezenta actiune se doreste un semnal de alarma pentru protejarea oamenilor care pasesc in aceste instante, fie ca sunt justitiabili sau magistrati, fie ca sunt salariati ai Ministerului Justitiei", se arata in preambulul actiunii inaintate de Liliana Poenaru si aflata pe rolul Judecatoriei Sectorului 5. In dosarul civil nr. 1362/302/2007 sunt descrise efectele mutarii sediului Tribunalului Bucuresti si al Judecatoriei Sectorului 2 in cladirea in care a functionat fostul magazin "Junior". "Spatiul oferit de fostul magazin este total necorespunzator, holurile fiind excesiv de largi, iar salile de sedinta de judecata au fost incropite la repezeala din vechi standuri de vanzare a lenjeriei intime si a pantofilor. Aceste incaperi, pe langa faptul ca sunt total nefunctionale pentru activitatea unei instante, incalca flagrant normele europene de mediu. Majoritatea incaperilor in care se afla instantele si arhivele sunt foarte mici, fara geamuri, fara lumina naturala, fara aer. Practic, toate aceste incaperi nu pot fi numite sali de judecata ci magazii de depozitare pentru diverse obiecte", se arata in probatoriul aflat la dosar. Autorul actiunii avertizeaza ca "in cazul unor expertize de mediu si de igiena publica, autoritatile ar trebui sa inchida toate aceste sali, deoarece incarcatura microbiana din acele spatii depaseste cu mult normativele europene admise".
De asemenea, Liliana Poenaru sustine ca "spatiile alocate arhivelor sunt foarte mici, accesul la biroul arhivarului fiind practic imposibil de realizat daca grefierul-arhivar nu-si paraseste locul de munca pentru a face loc justitiabilului sau avocatului sau". Un alt efect al mutarii Tribunalului Bucuresti in cladirea "Junior" este imposibilitatea studierii permanente a dosarelor care sunt tinute la un subsol, din cauza lipsei spatiului necesar arhivarii. Potrivit probatoriului aflat la dosar, si mai dezastruoasa este pentru justitiabili si avocati situatia closetelor, care "ori sunt defecte, ori incuiate, ori de neindetificat".
Goana dupa timbre
Noul sediu al Tribunalului Bucuresti, inaugurat cu mare fast in decembrie 2006 de ministrul de atunci Monica Macovei, nu rezolva nici pe departe problemele serviciilor aferente actului de justitie. "Nu exista oficiu postal corespunzator, astfel incat oamenii sunt obligati sa parcurga kilometri in cautarea unui oficiu cu activitatea postala", se mai precizeaza in documentatia depusa la dosar de avocatul Liliana Poenaru. Este vorba despre operatiunea de timbrare, mai precis de procurarea unor timbre fara de care nu se pot depune anumite acte si inscrisuri - operatiune care da peste cap toata ziua unui justitiabil.
La acelasi capitol al dotarilor deficitare se numara si inexistenta unui punct de incasare a onorariilor de expert, ceea ce inseamna pentru justitiabili sa parcurga alti kilometri prin traficul infernal din Bucuresti pana in strada Lipscani, unde se afla un astfel de "oficiu" cu un program fix, redus la cateva ore de functionare zilnica. Si mai dramatica este inexistenta unui serviciu xerox, destinat copierii unor acte din dosare. "Lipsa xeroxului destinat publicului duce la incalcarea grava a drepturilor procesuale ale petentilor, deoarece instantele, in totala neconcordanta cu situatia reala din sediul Tribunalului, il obliga pe justitiabil sau avocat sa traga la xerox diverse acte, cand de fapt acest lucru este imposibil in acele conditii improprii", se consemneaza in finalul actiunii.
Pe de alta parte, trebuie precizat ca in conditii la fel de grele preum cele de la Tribunalul Bucuresti functioneaza si Judecatoriile Sectoarelor 1 si 4 din Capitala.
Sistemul informatic, la pamant
O alta problema ce poate sa afecteze sanatatea celor ce pasesc in cladirea in care functioneaza Tribunalul Bucuresti, cea mai mare instanta de acest grad din tara, este inexistenta unui bufet de unde sa se poata cumpara o sticla cu apa. Totodata, cozile de zeci de metri de la usile birourilor de registratura sunt o realitate agasanta pentru petenti, experti si avocati, care se calca pe picioare pentru a depune inscrisuri la dosare.
Rusinoasa pentru "mostenirea Macovei" este si starea de functionare eficienta a sistemului informatic, caracterizat in actiunea in constatare ca fiind "un dezastru, in sensul ca softul este total neinspirat". "Programul informatic, cumparat cu bani grei de ministerul Monicai Macovei, este o aberatie, iar aparatele cumparate de MJ si asezate in holuri iti dau informatii total eronate", se mai consemneaza in actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 5.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.