Mitingul de sustinere a lui "Basescu 5 minute", desfasurat ieri in Piata Constitutiei, a fost organizat in totalitate de PD insa conducerea democrata a negat cu vehementa orice implicare de teama de a nu fi acuzata ca incalca legea. Autocare din cate
Mitingul de sustinere a lui "Basescu 5 minute", desfasurat ieri in Piata Constitutiei, a fost organizat in totalitate de PD insa conducerea democrata a negat cu vehementa orice implicare de teama de a nu fi acuzata ca incalca legea. Autocare din cateva judete ale tarii au aparut ieri in zonele adiacente Palatului Parlamentului, din care coborau, organizat, sute de manifestanti si membri PD. Primarii democrati din localitatile de langa Bucuresti au primit ordin de la partid sa trimita, fiecare, cate un autobuz plin ochi cu manifestanti. Transportul a fost suportat de consiliul local al localitatilor respective si nu de PD, sustin surse confidentiale. Desi organizatorii estimau un numar de zece mii de oameni, maximul de participare a fost atins la discursul lui "Basescu 5 minute" - 5000 de manifestanti. La nici un sfert de ora dupa speach-ul presedintelui suspendat, Piata Constitutiei ramasese pustie de oameni si plina de hartii.
Majoritatea manifestantilor a coborat organizat din masini si autocare cu numere de Giurgiu, Constanta, Bacau, Galati. Dupa un scurt instructaj la "botul calului", sustinatorii au imbracat tricouri pro-Basescu si au primit pancarte cu lozinci in favoarea presedintelui suspendat. Alaturi de simpatizanti si membri PD s-au strans imediat si membri ai PLD, cu totii purtand in piept abtibilduri cu mesajul "Cetatean suspendat, solidar cu Traian Basescu". Chiar daca mitingul nu a fost revendicat de PD si PLD, lideri marcanti ai democratilor - Vasile Blaga, Anca Boagiu, Adriean Videanu si Liviu Negoita - s-au regasit in fata Palatului Parlamentului. Alaturi de ei s-au aflat Theodor Stolojan, membri ai echipei de consilieri a presedintelui suspendat si colaboratorii lui "Basescu 5 minute" de la Cotroceni. Pentru acest miting au fost trimise numeroase forte de ordine de la Jandarmerie, Politie, Pompieri si Politia Rutiera. In mijlocul manifestantilor s-a aflat Marian Motoc (comisar sef la Rutiera) care dadea instructiuni prin statie subalternilor lui cand sa le dea drumul grupurilor de manifestanti sa intre in Piata. Pana la venirea lui "Basescu 5 minute" in Piata, manifestantii au ascultat cantecele Piatei Univesitatii din anii 1990, in frunte cu "Imnul golanilor".
Multimea asmutita pe parlamentari
Impacientate, doua doamne in varsta au intrebat cand vine "Basescu 5 minute". "Vine la 19.00, cand e sunt stirile la tv si e audienta", au raspuns alte doua doamne care faceau plimbarea de seara cateilor proprietate personala. Imediat, un mesaj atribuit fostului consilier prezidential Andrei Plesu a fost auzit de la tribuna: "Cine vrea sa ne scape de Basescu cu ajutorul lui Voiculescu si Vadim nu vrea binele tarii". La ora 18.30 Basescu a intrat in Piata Constitutiei pe versurile melodiei "Romania trezeste-te!" - imnul folosit de Alianta PNL-PD in campania electorala din 2004. El s-a urcat la tribuna alaturi de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Ea a spus ca nu poate sta indiferenta la ceea ce se intampla pe scena politica si a criticat parlamentarii care au votat pentru suspendarea fostului lider de la Cotroceni.
"Maine e Sfantul Gheorghe si el va da semnalul inceperii campaniei pentru referendum. Oare avem de invins un balaur? Eu cred ca da. E partea statului instaurata in timpul tranzitiei care nu intelege ca a venit timpul ca Romania sa devina un stat modern", a declarat "Basescu 5 minute". El i-a atacat in mod repetat pe cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea, acuzandu-i ca nu mai au contact cu realitatea. El a spus ca ar vrea ca la referendum sa participe si Dan Voiculescu, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu. In momentul parasirii Pietei de catre "Basescu 5 minute", mai multe persoane au fost usor ranite intr-o busculada, fiind prinsi intre cei care erau in jurul presedintelui suspendat si gardurile metalice instalate de jandarmerie in Piata Constitutiei.
Gusa, batut la comanda
Liderul PIN, Cozmin Gusa, a depus ieri o plangere la Politia Sectorului 1, in care cere anchetarea situatiei create la mitingul neautorizat pentru sustinerea lui Traian Basescu, din 19 aprilie, in Piata Universitatii, unde a fost agresat de un grup de persoane aduse special. In documentul amintit, presedintele PIN a prezentat imprejurarile care au dus la agresarea sa si a cerut identificarea persoanelor vinovate.
Gusa a sustinut ca atacatorii sai sunt mineri care au fost adusi la aceasta manifestare de catre liderul acestora din Valea Jiului, Marin Condescu. Pe langa declaratia pe care le-a dat-o politistilor in acest caz, Gusa a depus la dosar si un DVD, in care un individ recunoaste ca l-a agresat in Piata Universitatii, pe motiv ca i s-a spus ca liderul PIN a "luat bani de la stat". Surse din Politie au aratat ieri ca persoana care apare pe DVD recunoste ca a primit suma de un milion de lei pentru "activitatea prestata". In plus, protagonistul imaginilor inregistrate sustine ca a avut si sarcina sa distribuie editia speciala a cotidianului "Evenimentul Zilei" din ziua respectiva. (L.I.)
PD organizatorul demonstratiei
Vicepresedintele PSD Dan Nica a declarat, ieri, ca pesedistii detin "date si probe" potrivit carora la mitingul programat sa se desfasoare la Bucuresti vor participa exclusiv membri ai PD, unii dintre ei adusi cu patru autocare din Galati. El a acuzat si faptul ca pentru mitingul au fost mobilizati cei de la REBU.
El a sustinut ca unul dintre organizatori a fost Marian Zlotea, fost consilier general la Primaria Capitalei, pana in ianuarie 2005, cand a fost numit la sefia Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, si demis ulterior de primul-ministru. "Cerem ministrului de Interne sa verifice si sa ia masurile necesare pentru ca aceste incalcari ale legii sa fie sanctionate ca atare", a spus Nica. De altfel, presedintele PSD Mircea Geoana a sustinut, sambata, ca mitingurile PD pentru sustinerea lui Basescu sunt ilegale. In replica, Zlotea a respins acuzatiile lui Nica, precizand ca a participat la acea "manifestare spontana" de sustinere, ca simplu cetatean. Democratii neaga implicarea. Vasile Blaga a negat ieri la Sinaia implicarea PD in organizarea mitingului din Piata Constitutiei. "PD nu organizeaza astazi (n.r. -ieri) manifestarea din Bucuresti", a aratat Blaga. (V.D.)
Hotarari judecatoresti verificate la comanda
Vicepresedintele PSD Dan Nica i-a acuzat, duminica, intr-o conferinta de presa, pe Vasile Blaga, Monica Macovei si Florian Coldea, ca, la solicitarea lui Traian Basescu, ar fi dispus verificarea hotararilor judecatoresti referitoare la falimentul unor agenti economici, din perioada 2002 - 2007. Conform lui Dan Nica, Basescu le-a adresat aceasta cerere celor trei in februarie, urmand ca verificarile sa fie dispuse din luna martie. Vicepresedintele PSD l-a acuzat pe Vasile Blaga ca, prin seful Politiei Dan Fatuloiu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea au fost transmise ordine scrise catre inspectoratele judetene de Politie si catre Directiile judetene de informatii ale SRI din intreaga tara. Dan Nica a prezentat doua adrese prin care erau solicitate astfel de verificari. El i-a cerut premierului sa dispuna ministrilor de Interne si de Justitie investigarea modului in care au fost finalizate aceste solicitari. In replica, Blaga a respins acuzatiile, precizand ca Traian Basescu nu a transmis niciodata cereri de verificare a unor hotarari judecatoresti si ca PSD incearca sa acrediteze ideea electorala ca seful statului a creat un stat politienesc. In plus, Blaga a aratat ca, in calitate de ministru de Interne, a cerut verificari in operatiunile "Gaterul" si "Helesteul", care au avut ca obiect defrisarea padurilor si compromiterea infrastructurii de protectie impotriva inundatiilor in guvernarea PSD. SRI a respins afirmatiile PSD si a spus ca facsimilul care cuprinde un aparent antet al SRI este "o contrafacere grosolana". (Roxana ANDRONIC)
In campanie la Brasov
Presedintele suspendat Traian Basescu a intrat deja in campanie electorala. El s-a aflat sambata, impreuna cu sotia sa Maria, la Brasov unde, desi nu a rostit nici un discurs, a facut bai de multime, s-a plimbat printre oameni si a dat autografe. Basescu nu s-a putut abtine de la atacuri, spunand ca ii doreste premierului Calin Popescu Tariceanu ca "Dumnezeu sa-l ierte". Basescu si sotia sa Maria s-au dus in Piata Sfatului, unde erau asteptati de cateva sute de persoane, printre care si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, lider PLD. Cativa participanti la miting au purtat ecusoane pe care scria "Cetatean autosuspendat, solidar cu presedintele Traian Basescu". Presedintele suspendat s-a plimbat prin multime, a dat mana cu oamenii, care i-au scandat numele si l-au fotografiat. De asemenea, cei din piata au strigat lozinci antiguvernamentale. In timpul mitingului, cineva a aruncat o petarda fumigena in multime. "Nu voi inceta sa arat ce este rau si ce trebuie schimbat, iar un guvern loial poporului roman trebuie sa schimbe ce trebuie schimbat si nu trebuie sa ascunda", a spus Traian Basescu. (Roxana ANDRONIC)
Oltean il critica pe Basescu
Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat, sambata, la Satu Mare, ca renuntarea de catre Traian Basescu la demisia anuntata arunca asupra acestuia "o mare doza de neincredere". Oltean a spus, intr-o conferinta de presa, ca, in opinia sa, Basescu "regreta" declaratia facuta, referitoare la demisie. In apararea presedintelui suspendat, Oltean a spus, insa, ca toate semnalele venite din teritoriu dupa suspendare ii cereau lui Basescu sa nu demisioneze. Vicepresedintele PD a afirmat ca, desi el a fost unul din partizanii demisiei si al organizarii de alegeri anticipate prezidentiale, semnalele primite din partea opozantilor presedintelui, ca se pregateste impiedicarea unei noi candidaturi a lui Basescu prin amendarea legii electorale, l-au facut sa-si schimbe opinia. (R.A.)
Autocare cu "minerii PD"
Printre numeroasele autovehicule pline de manifestanti care s-au indreptat, ieri, catre Capitala pentru a-l sustine pe Traian Basescu se numara si cateva autocare cu manifestanti din judetul Gorj, zona dominata de mineri. Potrivit informatiilor noastre, cel putin trei autocare au plecat ieri la pranz pentru a ajunge la timp la manifestatia din Piata Constitutiei. Totodata, seful filialei PD din Gorj este nimeni altul decat Ionel Mantog, fost secretar de stat si fost director al celei mai importatnte societati miniere (SNLO) acuzat de fapte de coruptie. Alte zeci de autocare din mai multe judete ale tarii, Giurgiu, Bacau, Constanta sau Galati in care se aflau sustinatori ai presedintelui demis, s-au indreptat catre Capitala. Acestia s-au alaturat sutelor de manifestanti din Bucuresti. Pana la ora 17.00, ora inceperii mitingului, aproximativ 2000 de manifestanti erau deja prezenti in Piata Constitutiei. Participantii la mitingul pro-Basescu organizat de cele doua ONG-uri, "Fundatia pentru Infrumusetarea Capitalei" si "Asociatia pentru Siguranta Cetateanului" scandau: "Basescu!" si "Jos Tariceanu!". (P.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.