Primarii reclama lipsa facilitatilor de care ar trebui sa beneficieze cetatenii care predau deseurile electrice si electronice, dar si faptul ca legea a dat autoritatilor locale responsabilitatea amenajarii centrelor de colectare.
De fapt, nu sarcina acestor investitii ii deranjeaza pe edili, ci omisiunea de a preciza modul lor de finantare. In prezent, autoritatile locale bucurestene au amenajat centre de colectare in fiecare sector, conform HG nr. 448/2005 - aprobata in baza directivei Comunitatii Europene -, prin intermediul firmelor de salubritate, care sunt platite din bani publici. In aceste conditii, cetatenii contribuie, in mod indirect, la construirea acestor spatii, dar cheltuiesc si cu transportul deseurilor pe care le predau, iar pentru astfel de eforturi financiare nu primesc nici un bonus la cumpararea aparatelor noi, de la firmele care sunt, in mod evident, avantajate de lege.
Ontanu: Facem demersuri pentru schimbarea legii
"Facem demersuri pentru schimbarea legii. Centrele de colectare au obligatia sa inmaneze un bon celui care preda deseuri, dar cetateanul nu poate face nimic cu aceasta bucata de hartie. Trebuie corectata legea, astfel incat cel care preda asemenea obiecte sa beneficieze de anumite reduceri de pret la distribuitorii de echipamente electrice si electronice. Pe de alta parte, majoritatea operatorilor economici nici nu-si constituie garantia financiara, iar cei care o constituie o folosesc, probabil, bagand-o in propriul buzunar, pentru ca nu infiinteaza aceste centre'', ne-a declarat Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2.
Edilul a deschis un centru modern in strada I.Heliade Radulescu, pe care autoritatea locala l-a realizat in colaborare cu firma de salubrizare Supercom si SC Gremlin Computers.
Chiliman: Nu stim cine va amenaja centrele de colectare
"Noi avem doua terenuri pentru centrele de colectare, dar nu stim cine le va amenaja. Daca primaria face o astfel de investitie, aceasta trebuie recuperata in vreun fel. In prezent, noi am amenajat o platforma betonata pe unul dintre terenuri, insa nu stiu de unde o sa recuperam banii pe care i-am utilizat. In mod normal, ar trebui sa-i luam de la cei care comercializeaza asemenea echipamente. Nu stim, insa, in ce mod si de catre cine vor fi folosite aceste centre de colectare, pentru ca toate aceste amanunte au fost lasate asa, intre doua ape, de foarte multa vreme (de catre legiuitor, n. red.). Daca toti banii se vor duce la cei care comercializeaza asemenea echipamente, inseamna ca responsabilitatea le revine integral", ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.