Halterofilul Valeriu Calancea (foto) si luptatorul Eusebiu Diaconu au cucerit nu mai putin de trei medalii de aur si una de bronz la intrecerile continentale.

Fetele pareau sa preia „puterea" in sportul romanesc, dupa ce Alina Dumitru (judo) si Marioara Munteanu (haltere) cucerisera singurele medalii de aur europene la acest inceput de sezon competitional. Baietii nu au vrut sa accepte instalarea „matriarhatului", recuperind „handicapul", la sfirsitul saptaminii trecute, prin Eusebiu Diaconu (lupte) si Valeriu Calancea (haltere).

Calancea revine

Dublu campion mondial in 2003 si medaliat cu aur la Europenele din 2005, Valeriu Calancea intrase intr-un con de umbra din cauza unor probleme de sanatate. Moldoveanul, descoperit de Nicu Vlad si naturalizat in 1999, a reusit sa depaseasca perioada mai putin fasta din cariera sa si a urcat din nou pe cea mai inalta treapta a podiumului la Campionatele Europene de la Strasbourg. Ba chiar de doua ori. Calancea (categoria 85 kg) si-a adjudecat aurul la total, cu 373 kg, si la aruncat, cu 208 kg, in vreme ce la smuls a terminat pe pozitia a treia, cu 165 kg.

Diaconu s-a razbunat

Bulgaria ii poarta, cu siguranta, noroc luptatorului Eusebiu Diaconu. Dupa ce, in urma cu doi ani, la Varna reusea sa devina vicecampion continental, Diaconu a recidivat cistigind, saptamina trecuta, medalia de aur la Campionatele Europene de la Sofia. Bacauanul a urcat pe prima treapta a podiumului la categoria 60 kg, dupa ce l-a invins in finala, cu 12-4, pe norvegianul Stig Berge. Prin acest rezultat, luptatorul roman a reusit sa razbune nedreptatea de anul trecut, cind a fost oprit sa concureze la intrecerea continentala, gazduita la Moscova, din cauza unei presupuse afectiuni de piele. Pe linga banii pe care ii va primi, conform legii, din partea Agentiei Nationale pentru Sport si a clubului din Bacau, Diaconu va fi recompensat ,,suplimentar’’ si de presedintele Federatiei Romane de Lupte, Cristian Poteras.

Bronz la maraton Atleta Constantina Tomescu-Dita s-a clasat pe locul trei la maratonul desfasurat ieri la Londra. Presa engleza a notat ca atleta din Romania a reusit sa obtina locul trei dupa ce a facut o „cursa sclipitoare din punct de vedere tehnic". Cistigatoarea maratonului a fost chinezoaica Zhou Chunxiu, aflata la prima ei participare la maratonul de la Londra.