Astazi, la ora 20.00, la Teatrul National, va fi mare concert mare sustinut de faimosul violonist Alexander Balanescu.

Balanescu va concerta alaturi de muziciana Evelina Petrova din Rusia, care va cinta la acordeon, si de basistul roman Arthur Balogh.

„In prima parte a concertului, vom cinta piese de pe albumul «Upside down», cu muzica compusa de mine si de Evelina, album ce va aparea pe 11 mai", ne-a divulgat violonistul. „Iar in cea de-a doua parte a spectacolului vom interpreta coloana sonora a filmului «Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii», rescrisa special pentru acest concert."

Evelina Petrova

Balanescu a tinut sa isi laude colaboratorii: „Evelina Petrova este o artista extraordinara, care combina foarte bine compozitia cu performingul. Este un acordeonist virtuoz, care creeaza o muzica foarte speciala. Ea urmeaza linia clasica a scolii ruse, fiind inspirata de Sostakovici si Stravinski, dar compozitiile ei au puternice accente de jazz. Din acest punct de vedere, preocuparile ei muzicale sint foarte asemanatoare cu ale mele. De aceea, ne-am simtit unul pe celalalt din prima clipa. Intre noi s-a creat inca de la inceput o chimie aparte. Iar lucrul impreuna este de fiecare data o mare bucurie. Evelina este o tipa foarte serioasa, dar si jucausa, in acelasi timp, e foarte deschisa si e gata sa experimenteze noi si noi muzici".

Cei doi, alaturi de unul dintre cei mai apreciati contrabasisti englezi ai momentului, Chris Lawrence, au inregistrat coloana sonora a filmului „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" intr-un studio din apropierea Londrei, unde au si locuit in acea perioada. „Evelina era mereu cu acordeonul in brate, incercind sa patrunda din ce in ce mai adinc in muzica. Este un artist extrem de dedicat", a completat Balanescu, care si-a amintit ca legatura le-a facut-o un prieten comun, ziarist la BBC, la sectia de limba rusa.

Arthur Balogh a intrat in acest trio pentru ca Chris Lawrence are o multime de angajamente de onorat. „M-am gindit atunci sa caut un basist roman care sa ne completeze trioul", a zis Balanescu. „Aveam nevoie de cineva care sa aiba un background de muzica clasica, dar care sa fie deschis spre jazz si spre alte genuri muzicale. M-am interesat si mi s-a vorbit de Arthur Balogh. Am cintat impreuna la Gala Premiilor Gopo si ne-am completat foarte bine. Asa ca a fost «angajat» pentru concert. Am compus pentru el niste solo-uri mai importante, care sint mai degraba pentru violoncel. Asa ca o sa il solicite foarte mult. O sa-l doara umarul", a explicat Balanescu amuzat.

Muzica din concert va fi mixata de David Kent, despre care Alexander Balanescu nu ne-a zis decit atit: „E genial".

Proiectii video Muzica va fi sustinuta si de proiectii video, cuprinzind fragmente din filmul lui Catalin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii". Concertul va reprezenta astfel o noua abordare a filmului, din perspectiva muzicii. Coloana sonora compusa de Alexander Balanescu, pentru care acesta a primit Premiul Gopo, va fi in prim-plan, iar imaginile din film vor sublinia muzica.