Romania va fi contributor net la bugetul Uniunii Europene in acest an, intrucit este foarte posibil ca fondurile la care are dreptul agricultura romaneasca sa fie pierdute in mare masura.

Cel putin un sfert dintre cele peste 400 de milioane de euro care sint alocati ca plati directe pentru fermierii romani in acest an ar putea fi pierduti pentru simplul fapt ca taranii nu au depus cererile de solicitare a subventiilor. Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, spune ca situatia pe care a gasit-o cind a preluat portofoliul „este dezastruoasa", pentru ca mai putin de 70% dintre tarani au depus cerere, iar termenul-limita se apropie. Remes a amintit ca cererile pot fi depuse pina la 15 mai, data dupa care sumele acordate de UE sint reduse cu 1% pentru fiecare zi de intirziere la inregistrarea proiectelor. „Pericolul este imens si, oricit ar deranja adevarul, afirm acum ca vom pierde bani. Nu putem face altceva decit sa atenuam din pierderi", a spus Decebal Traian Remes. Astfel, pentru a incerca sa salveze situatia, ministrul doreste sa solicite Comisiei Europene prelungirea termenului pina la care pot fi depuse solicitarile de subventii. Remes este sustinut de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a precizat dupa intilnirea cu ministrul Agriculturii si cu directorii directiilor agricole din tara ca „va trebui sa se discute cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine niste derogari pentru o oarecare prelungire, in asa fel incit sa se poata face operatiunile pentru o suprafata cit mai mare sau pentru cit mai multe ferme inscrise in Registrul agricol".

Fostul ministru Flutur, acuzat de raportari false

Premierul si ministrul Agriculturii incearca sa gaseasca vinovatii pentru aceasta situatie. Primul gasit responsabil este fostul ministru Gheorghe Flutur. „Deja este un fapt de notorietate ca raportarile care s-au facut de fostul ministru Flutur au fost false. S-a raportat un procent mult mai ridicat de agentii care sint operationale. Va spun ca la un moment dat raportarile date mi-au creat sentimentul ca am facut un pas extraordinar, ca sa constat ulterior ca situatia este cu mult mai putin buna decit credeam. Si ministrul Motreanu, si ministrul Remes mi-au raportat acest lucru", a spus Tariceanu. Fostul ministru Flutur i-a raspuns premierului acuzindu-l de „un atac politic rautacios".

„Probabil ca daca nu eram in acest razboi de partea presedintelui Traian Basescu datele nu erau considerate eronate de premier", a spus Flutur.

Remes vrea sa dea afara conducerea APIA

Celalalt vinovat de pericolul pierderii banilor este directorul general al Agentiei de Plati (APIA), Nicolae Sterghiu, si restul conducerii Agentiei. „Este nepermisa pierderea fondurilor UE din vina, nepriceperea, neglijenta si lenea unora care au un sistem de salarizare cu 75% mai mare decit al altor bugetari din Ministerul Agriculturii", a spus Remes.

El a aratat ca va solicita premierului modificarea Legii privind functionarul public. „Voi veni la Guvern saptamina viitoare cu un act legislativ care sa imi permita sa dau afara sau sa umblu la buzunare. Daca APIA va fi protejata de sus pina jos de Legea functionarului public, atunci inseamna ca aceasta lege este favorabila pentru fiecare dintre angajati si catastrofala pentru fermieri", a aratat Remes.

La rindul sau, premierul Tariceanu a precizat ca va accepta o eventuala propunere a ministrului Agriculturii de schimbare a directorului APIA, din cauza procedurilor intirziate pentru accesarea fondurilor UE. „In masura in care ministrul Remes va considera activitatea directorului APIA nesatisfacatoare, eu sint gata sa accept propunerea de schimbare. In acelasi timp, avind in vedere ca mai sint doua-trei saptamini pina la termenul-limita de depunere a cererilor pentru subventii, trebuie privita cu precautie o astfel de schimbare in mers", a spus Tariceanu.

Pierduti sint si banii pentru dezvoltare rurala

Pe linga banii destinati platilor directe, Romania este in pericol de a pierde si fondurile destinate dezvoltarii rurale, intrucit responsabilii Ministerului Agriculturii nu au reusit sa elaboreze Planul National de Dezvoltare Rurala. Pina la aprobarea de Comisia Europeana a PNDR nu pot fi elaborate proiecte si deci nu vor putea fi accesate cele 660 de milioane de euro alocati pentru acest an.