Fostul presedinte rus, Boris Elsan, a decedat, azi, la varsta de 76 de ani, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile internationale de presa. "Fostul presedinte a decedat azi", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinulul.
Fostul presedinte rus, Boris Elsan, a decedat, azi, la varsta de 76 de ani, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile internationale de presa. "Fostul presedinte a decedat azi", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinulul.  Serghei Moironov, seful centrului medical in care Boris Eltan a decedat, a declarat pentru Interfax ca "Fostul presedinte a murit la ora 15.45. Motivul decesului a fost insuficienta cardiaca poliorganica." Conform agentiei citate, locul in care va fi inmormantat primul presedinte al Rusiei inca nu a fost facut public. "Va fi luata in consideratiei dorinta lui Boris Nicolaevici Eltan, daca ea exista in testament, dar si eventualele dorinte ale familiei sale " - a comentat o sursa apropiata familiei fostului presedinte. Vladimir Putin nu a avut o reactie oficiala dupa decesul lui Boris Eltan, primul presedinte al Rusiei. In schimb, acesta a sunat-o pe nadina Eltan, sotia lui Boris, si i-a exprimat acesteia precum si apropiatilor familiei cele mai sincere condoleante, transmite Interfax.  Eltan, care suferea de probleme cardiace, a fost primul presedinte al Rusiei postsovietice (1991-1999). El este, de altfel, predecesorul actualului presedinte, Vladimir Putin, pe care l-a desemnat succesorul sau.  CARIERA. Boris Eltan s-a nascut la 1 februarie 1931 la Butka, in Sverdlovsk.
Studiile liceale le-a facut la Berezniki, pentru ca ulterior sa studieze la Institutul Politehnic din Sverdlovsk. In 1961 a aderat la Partidul Comunist al Uniunii Sovietice si a devenit in 1969 functionar al partidului. A condus, incepand cu 1977, filiala partidului din Sverdlovsk. Intre 24 decembrie 1985 si 1987 a condus filiala partidului de la Moscova. A fost demis din functie pentru ca i-a reprosat lui Mihail Gorbaciov lentoarea reformelor si sotiei acestuia, Raisa, ca se amesteca in treburile statului.  In martie 1989, a fost ales deputat in Congresul deputatilor poporului al Uniunii Sovietice. In mai 1990 este numit presedinte al Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Federative Sovietice a Rusiei. In iunie 1990, a declarat suveranitatea Republicii Socialiste Federative Sovietice a Rusiei si demisionat din Partidul Comunist. La alegerile prezidentiale ruse din 12 iunie 1991, a fost ales cu 57% dintre voturi.  PUCIUL DE LA MOSCOVA. In timpul puciului de la Moscova, care il viza pe ultimul presedinte al URSS, care a inceput la 19 august 1991, Boris Eltan s-a prezentat la "Casa Alba" din Moscova, pentru o confruntare cu pucistii. Fortele armate prezente i s-au alaturat, iar Eltan, urcat pe un tanc, a tinut atunci un discurs memorabil, care a jucat un rol important in esecul puciului. In strainatate, a beneficiat aproape imediat de sustinerea americana si britanica, in timp ce presedintele francez, Francois Mitterrand, neancrezator in privinta lui Eltan, a preferat sa declare intr-o prima faza ca doreste sa afle intentiile "noilor lideri" sovietici, recunoscand, de facto, guvernul rezultat in urma acestui puci, neezitand sa citeasca la televiziune, in direct, o scrisoare pe care i-o trimisese autorul puciului. La 21 august, majoritatea pucistilor s-au retras, iar Mihail Gorbaciov, eliberat din captivitatea in Crimeea, a putut reveni la Moscova. Gorbaciov n-a fost, totusi, in stare sa impiedice prabusirea URSS. Uniunea a incetat sa existe oficial la 25 decembrie 1991. Eltan, care conducea Republica Socialista Federativa Sovietica a Rusiei, s-a regasit, astfel, in fruntea puternicului nou stat.
Sub presedintia sa a inceput, in 1994, razboiul din Cecenia, continuat, de altfel, de Vladimir Putin.  RAZBOIUL DIN CECENIA. Eltan avea nevoie de un razboi rapid si de o victorie in Cecenia, pentru a dovedi poporului ca Rusia era inca o superputere si pentru a-si impune autoritatea in ajunul alegerilor prezidentiale. Dar in loc de un blitz-krieg spectaculos, razboiul s-a dovedit un esec militar si umanitar pentru Rusia, care a intampinat o rezistenta feroce din partea combatantilor de diferite nationalitati.  CONTROVERSAT. Personalitatea si starea sanatatii lui Boris Eltan au facut obiectul, de-a lungul timpului, a numeroase controverse. Eltan a fost acuzat ca este alcoolic, ceea ce i-a facut pe multi sa se indoiasca de capacitatea sa de a-si asuma functia de sef al statului. Suferind de o maladie cardiaca, Boris Eltan a fost victima mai multor atacuri, in special in 1995 si 1996. In 1996 a fost supus unei interventii chirurgicale complicate, un cvintuplu pontaj coronarian.  SUCCESOR. In 1998 si 1999, din cauza unei crize economice cu care s-a confruntat tara, Eltan a schimbat de mai multe ori premierii. Viktor Cernomardin, Serghei Kirienko, Evgheni Primakov, Serghei Stepasin si Vladimir Putin s-au succedat in mai putin de doi ani in fruntea Guvernului rus. Boris Eltan a ramas presedinte al Rusiei pana la 31 decembrie 1999, data la care a demisionat din motive de sanatate, convins de fiica si consiliera sa, Tatiana Diatcenko. La carma Rusiei a ramas Vladimir Putin.  REACTIA SUA. Casa Alba a reactionat imediat la anuntul mortii fostului presedinte, pe care l-a calificat drept "figura istorica", prezentand condoleante vaduvei sale. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a subliniat ca "fostul presedinte Eltan a condus Rusia in timpul unei epoci de transformari istorice".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.