Orientarea către exterior, către "in afară" este caracteristică omului modern. Acesta pare insă un copil teribil care privește numai dincolo de gard. "Acest lucru ii știrbește din vigilența de a observa ce este inăuntru", explică Adrian Stoica, psihoterapeut analist și psiholog clinician.Atunci cand omul modern dorește să observe ce este inăuntru, dă semne de stangăcie, chiar de naivitate. Cați dintre noi știm că purtăm in noi, din timpuri străvechi, un set de instincte și arhetipuri care ne direcționează comportamentul și existența? "De circa 100.000 de ani, fondul nostru genetic nu s-a schimbat semnificativ, și asta nu pentru că a apărut o stagnare, ci pentru că aici schimbările se produc extrem de lent, raportat la modul nostru de a percepe schimbările. Putem trage concluzia că arhetipurile care ne călăuzesc in viață sunt aceleași de multă vreme. Mediul in care trăim acum este unul pentru care nu am fost «proiectați», am putea spune", subliniază Adrian Stoica. "Desigur, modul actual de viață nu ne pare nici pe departe neprielnic, dar cați dintre noi am fi gata să ne intoarcem in peșteri și triburi?!?"

Creierul din vechime pare a ne fi suficient și astăzi. Singura diferență este că acum ne bazăm aproape in exclusivitate pe creier. Concluzia este că ceea ce ne apare acum ca progres al omului este de fapt progres al civilizației, nicidecum al resurselor native ale omului. Adrian Stoica spune că "in afară de creier omul mai abuzează, comparativ cu oricare alt animal, de o dotare: sexul". O eroare frecventă in ce privește percepția și ințelegerea naturii umane este aceea că definim sexualitatea nostră ca activitate reproducătoare, și atat.

ÎNTOARCEREA. Lucrurile sunt diferite. Majoritatea animalelor au perioade și momente bine determinate pentru imperechere. "Se pare că omul a deturnat sexul de la o activitate exclusiv reproducătoare către o activitate preponderent de socializare, mai exact de intărire a unor legături. Omul, fiind o ființă complexă, are nevoie de o copilărie foarte lungă. Tot ceea ce ține de pregătirea pentru viață in societate – educație, socializare – este un proces sofisticat, lung și anevoios." Astfel, viața sexuală asigură stabilitatea cuplului mamă-tată.

Deși avem impresia că știm multe, ne scapă deseori imaginea de ansamblu. "Preferăm să jonglăm la nesfarșit cu convingeri și prejudecăți, pentru a ne intoarce tot de unde am plecat", conchide Adrian Stoica.