Patrula de coasta australiana a descoperit ieri un iaht misterios, care esuase se pare in zona denumita "Marea Bariera de Corali". Ceea ce a intrigat peste masura autoritatile au fost conditiile in care au descoperit vasul: desi panzele acestuia erau
Patrula de coasta australiana a descoperit ieri un iaht misterios, care esuase se pare in zona denumita "Marea Bariera de Corali". Ceea ce a intrigat peste masura autoritatile au fost conditiile in care au descoperit vasul: desi panzele acestuia erau zdrentuite, motoarele ambarcatiunii inca functionau si, mai mult decat atat, pe punte era masa pusa alaturi de un laptop, si el in stare de functionare.
Ieri, echipele de salvare australiene au declarat ca scotocesc pe o raza de mai multi kilometri eventuali supravietuitori ai acestui incident ciudat. Pe vas se pare ca erau trei barbati, cu varste de 56, 63 si 69 de ani, si pana in prezent nu exista nici cel mai mic indiciu asupra a ceea ce s-ar fi putut intampla.
Vasul denumit Kaz II, un catamaran de 12 metri, a fost reperat de un elicopter al pazei de coasta miercuri, insa abia ieri un vas al autoritatilor a decis sa se apropie de acesta sa vada despre ce este vorba. La bord, reprezentantii legii au descoperit veste de salvare, o barca penumatica, motorul pornit si nici un semn ca ar fi fost ceva distrus, in afara panzelor zdrentuite.
"Se pare ca vasul a fost abandonat recent. Echipa care s-a urcat la bord a povestit ca motorul mergea, computerele la fel, pe masa de pe punte era un laptop deschis, se auzea chiar si muzica de la un radio, functiona si GPS-ul, iar pe masa erau asezate frumos tacamuri si mancare ca si cum cineva trebuia sa se aseze la masa. Nu s-a descoperit nici o urma a vreunui membru al echipajului. Este cu adevarat cam ciudat", a declarat Jon Hall, un purtator de cuvant al patrulei de coasta.
Echipajul format din trei barbati, dintre care doi se pare ca erau rude, sunt din Perth. In prezent, autoritatile incearca sa stabileasca, dupa studierea sistemului de navigare, care ar fi fost ultimele miscari ale catamaranului.
Politia a mai declarat ca cei trei cumparasera vasul Kaz II de la Airlie Beach, un sat din sudul Townsville, si ca aveau de gand sa navigheze catre vestul Australiei, de-a lungul coastelor. Catamaranul a fost interceptat de autoritati la circa 80 de mile marine (148 de kilometri) la nord de Townsville, unde se crede ca acestia ar fi vrut sa faca un popas.
Presa australiana noteaza ca barbatii au iesit din port duminica, zi in care vremea era proasta. "Vantul avea 30 de noduri, iar valurile erau in crestere. Nu era un timp prea bun de iesit cu barca in larg. Cu toate acestea, nu este nici un semn ca vasul ar fi suferit vreo avarie" a declarat un purtator de cuvant al Autoritatii Maritime Australiene (AMSA)
Imediat dupa incident, doua avioane si doua elicoptere de salvare au plecat in cautarea echipajului, iar ulterior, patru vase si un elicopter militar s-au alaturat operatiunilor de salvare. Autoritatile spera ca vor reusi totusi sa-i gaseasca pe cei doi in viata. In tot acest timp, Kaz II a fost dus in port, pentru a fi examinat.
Un purtator de cuvant al politiei Queensland a declarat ca "este foarte neobisnuit, pana vom afla cel mai mic indiciu care sa ne spuna ce s-a inamplat acolo in larg. Pana acum, totul este un mister foarte bizar".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.