Un dialog televizat cu Sever Muresan sau cu doctorul Tranca poate fi incitant, dar pentru ziaristul care-l poarta e dezonorant.  Ce poate sa spuna un penal din finante si inca unul avand mari probleme cu justitia in cateva tari decat ca e nev
Un dialog televizat cu Sever Muresan sau cu doctorul Tranca poate fi incitant, dar pentru ziaristul care-l poarta e dezonorant.  Ce poate sa spuna un penal din finante si inca unul avand mari probleme cu justitia in cateva tari decat ca e nevinovat? Unui gazetar, care tine la onorabilitate, nu-i e indiferent cu cine se insoteste. S-ar parea ca orice subiect, care starneste publicul, merita, fie si numai din acest motiv, ca face rating, sa fie abordat. Optiunea e insa si ea o problema de onorabilitate. Unii spala cadavre pentru bani, altii pentru a fi luati in seama, celor mai multi le place lumea abjectiei, le da fiorii. Destui jurnalisti si oameni de televiziune o fac din cinism, dar si destui dezonoreaza profesia din prostie. N-au cultul unor reguli de viata, nu tin la respectul oamenilor, maimutaresc, ce-i mai rau din jurnalismul de scandal al altor tari.  Pentru cinism si lipsa de masura nu exista sanctiuni civile. Oamenii bine crescuti evita relatia cu spalatorii de cadavre din media. Colegii se tin la distanta de ei. Patronii ii platesc, dar nu i-ar invita acasa. Numarul oamenilor de presa, care se fac de ras cu subiecte dezonorante, e mare nu fiindca golanii, camatarii, curvele si bancherii care au falimentat banci ar fi generosi cu spalatorii de cadavre, ci dintr-un motiv foarte omenesc: n-au lectii de morala profesiei, sunt needucati, traiesc la intamplare, asa cum de altfel au si ajuns in media. Dezonoreaza cu seninatate o profesie, care conteaza pe onorabilitate cel putin la fel de mult ca Justitia.  Totul in media insa pleaca de la patroni. Desi cu o presa de calitate se castiga la fel de bine, ba chiar mai bine decat cu una pervertita, acestia merg pe mana spalatorilor de cadavre, fiindca abjectia e distractie. Nu-si pun problema daca fac un rau societatii, n-au dimensiunea fenomenului, n-au simtul socialului, nu le e niciodata rusine pentru lucrurile pe care le fac. Banii, care li s-au adunat nemunciti, ii motiveaza in orice tip de cinism. Pentru ei, cei care n-au facut bani repede si usor, inseamna ca n-au vocatia afacerilor. La baza acestui cinism balcanic e dispretul pentru multimi. E ca si cum profesorii si-ar dispretui elevii, iar guvernantii i-ar dispretui pe alegatorii saraci.  Meseria de spalatori de cadavre e, pana la urma, o optiune personala. Funebrul exercita asupra unora o anume fascinatie. Dac-as lucra insa la CNA, as amenda drastic televiziunile care, din motive vadit oneroase, le permit avocatilor unor criminali, traficanti de carne vie si penali de toate naturile sa pledeze cauza clientilor lor in talk-show-uri si in emisiunile de stiri. Nu e normal sa starnesti multimile si sa le atati contra Justitiei, sa vorbesti in fata unei camere tv, altfel decat iti permite legea la bara, intr-un tribunal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.