Urnele de vot s-au deschis in Franta dimineata, la ora opt, in cel mai impredictibil scrutin electoral pentru prezidentiale din ultimele decenii.

UPDATE 19:30 Sarko si Sego in turul doi

Nicolas Sarkozy si Ségolène Royal s-au calificat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, informeaza agentia de presa belgiana, Belga News Agency, citind sondaje date publicitatii anticipat, transmite Reuters.

Belga citeaza primele proiectii, care in Franta vor fi date publicitatii dupa inchiderea urnelor.

La rindul sau, postul de radio belgian RTBF anunta ca Sarkozy are un usor avans in fata lui Royal.

Potrivit site-ului romandie.com, Sarkozy are 26,5 % din voturi, Segolene Royal are 26 % si Francois Bayrou are 16 %.

In Franta, legea interzice publicarea oricaror estimari inainte de inchiderea eultimelor sectii de vot, la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei).

UPDATE 19:00

Record absolut

Institutele Ipsos si Ifop prevad o participare record la scrutinul prezidential de astazi, din Franta. Se asteapta ca 87% dintre alegatori sa isi exprime optiunea de vot, mai mult decit recordul inregistrat in 1965, de 84,75%. In 1974, participarea ajunsese la 84,23%. In urmatorii 26 de ani, participarea a scazut progresiv la alegerile prezindetiale: 66,2% in 1981, 69,1% in 1988, 64% in 1995 si 58,5% in 2002.

73,87% participare la ora 17:00

Rata de participare la primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta atingea 73,87% la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), fata de 58,5% in 2002, a anuntat Ministerul de Interne, transmite AFP. La ora locala 12.00, participarea depasea 31%, fiind cu aproape 10% mai mare decat in 2002. Rata de participare inregistrata duminica la jumatatea zilei este mult mai mare decat cele inregistrate in primul tur al alegerilor prezidentiale din 1995 (23%), 1988 (27,1%) si 1981 (25,9%).

UPDATE 18:20

Votul electronic, cu probleme

Masinile de vot electronice au creat probleme la unele centre electorale din Franta, producind intirzieri in desfasurarea scrutinului. Daniel Guerin, consilier regional in Ile-de-France, a anuntat ca a sesizat Consiliul Constitutional in ce priveste "disfunctionalitati" in desfasurarea procesului electoral, "legate de utilizarea masinilor de vot". Guerin afirma, intr-un comunicat, ca alegatorii trebuia sa astepte "intre 45 de minute si o ora si jumatate" pentru a putea vota, iar unii dintre ei au renuntat chiar, din aceasta cauza, la intentia de a-si exprima optiunea electorala. Astfel de intirzieri au fost inregistrate si in provincie.

UPDATE 16:55O calugarita de 87 de ani este primul cetatean francez care a votat la Ambasada franceza din strada Biserica Amzei. Deschisa la ora 8.00, sectia de votare din holul institutiei a adunat in fata celor doua cabine de votare expatii care vor sa aiba un cuvint de spus in privinta viitorului tarii lor. Din cei 2500 de francezi care traiesc in Romania, 1.700 au drept de vot. Ambasadorul Herve Bolot a facut exceptie: el si-a trimis optiunea prin procura, in micuta localitate din Bourgogne, de unde este originar.

Candidatii au votat

Pina la jumatatea zilei, majoritatea candidatilor la alegerile prezidentiale isi exprimasera votul, cu exceptia lui Olivier Besancenot si Dominique Voynet. De asemeni, votase actualul presedinte al Frantei, Jacques Chirac. Nicolas Sarkozy se prezentase la vot alaturi de sotia sa, Cecilia, pe jumatate romanca (tatal sau este tigan roman din orasul Balti), la ora 11:00. Intrebat de starea de spirit cu care voteaza, Sarkozy a declarat ca este "concentrat". Ségolène Royal a votat la ora locala 12:30, ca si François Bayrou. Royal a declarat ca "francezii vor decide astazi, astept senina si calma sfirsitul zilei".

UPDATE 15:55

Francezii fac cozi la vot

"Asistam la o participare la vot foarte entuziasta din partea francezilor, la mijlocul zilei se inregistrase o participare de 31,2%, ceea ce reprezinta cu 10% mai mult decit la precedentul scrutin prezidential" povesteste corespondentul Realitatea TV in Franta, Dan Burlac. La sectiile de votare s-au format chiar cozi, alegatorii asteapta sa voteze, ritmul de vot ajungind chiar la 100 de persoane de ora la unele centre electorale. "Francezii sunt foarte preocupati, toata lumea doreste o schimbare" relateaza Dan Burlac. "Toti cei cu care am vorbit, la iesirea de la vot, spun ca Franta merge prost si nu se mai pot juca cu astfel de decizii, nu vor ca votul lor sa se piarda" continua corespondentul.

Francezii sunt preocupati de starea economica a Frantei, de violentele din suburbii, dar si de rolul jucat de tara lor la nivel international, deoarece au impresia ca aceasta si-a pierdut greutatea in relatiile internationale. Toti candidatii importanti promit o schimbare a politicilor de pina acum, ale presedintelui Chirac, bineinteles adaptata la culoarea politica pe care o reprezinta.

UPDATE 13:30

Franta voteaza

12 candidati incearca sa obtina favoruruile electoratului francez, in conditiile in care, conform sondajelor, aproape o treime din cei 44,5 milioane de votanti nu erau siguri cu cine vor vota. Urnele se vor inchide in marea majoritate a regiunilor la ora locala 19:00, iar in marile aglomerari urbane la ora 20:00. Francezii din teritoriile de peste ocean si cei rezidenti pe continentul american isi exprimasera deja votul, simbata.

Patru candidati au sanse sa ajunga in turul doi, care va avea loc la 6 mai: candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy (fost ministru de interne) – din partea UMP, Ségolène Royal – candidata Partidului Socialist, centristul François Bayrou si extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen. Cel mai probabil, conform sondajelor, Sarkozy si Royal isi vor disputa la inceputul lui mai postul de la Elysée. Sarkozy este privit de rivali sai ca fiind prea autoritar si influentat de unele idei ale extremei dreapta, in timp ce Royal este caracterizata drept incompetenta de opozanti.

Rupturi sau guverne de uniune nationala

Nicolas Sarkozy a promis "o ruptura" cu trecutul, intelegind prin aceasta reforme care sa aduca o crestere economica Frantei. Socialista Ségolène Royal, care spera sa devina prima femeie presedinte din istoria Frantei, promite o societate mai justa. Centristul Bayrou vrea sa creeze un guvern de uniune nationala, care sa aduca impreuna stinga si dreapta franceza. Le Pen sustine aceleasi idei anti-imigratie care l-au consacrat.

Principalele promisiuni ale candidatilor la alegerile prezidentiale din Franta Toti candidatii la alegerile prezidentiale din Franta au promis ca vor reforma in profunzime tara, relateaza AFP, prezentand principalele propuneri ale celor patru candidati favoriti in sondaje.

LOCURI DE MUNCA SI SALARII

SARKOZY: Contract de munca unic mai flexibil. Instaurarea concedierii prin acord intre angajator si angajt. Modificarea legii in legatura cu cele 35 de ore de lucru pe saptamana printr-o exonerare de la plata orelor suplimentare. A promis ca va atinge o rata de ocupare a fortei de munca de 100% in cinci ani.

ROYAL: Cresterea salariului minim lunar la 1.500 de euro brut in cinci ani. Ajustarea legii in legatura saptamana de lucru de 35 de ore pentru a contracara "efectele sale negative". "Contractul primei sanse" pentru tinerii necalificati, sustinut de stat. Garantarea in proportie de 90% a salariului pe un an dupa pierderea locului de munca.

BAYROU: Detaxarea orelor suplimentare, platite cu pana la 35% in plus. Posibilitatea pentru intreprinderi de a crea doua locuri de munca scutite de taxe pe o perioada de cinci ani.

LE PEN: Renuntarea la saptamana de lucru de 35 de ore. Revizuirea dreptului la munca pentru a favoriza "preferinta nationala" in materie de locuri de munca. Remunerarea parintilor in concediu postnatal timp de trei ani.

FISCALITATE, FINATELE STATULUI

SARKOZY: Drepturi de succesiune scutite de taxe, in mare parte. Relaxari fiscale (15 miliarde de euro). Inlocuirea a doar un functionar din doi.

ROYAL: Dezbatere asupra cotelor de impozit pe venit. Impozitare variabila a societatilor, in functie de reinvestirea beneficiilor. Taxa verde pentru activitatile poluante.

BAYROU: Inscrierea in Constitutie a interzicerii unui buget de stat deficitar. Scaderea datoriei la 60% din PIB in trei ani.

LE PEN: Limitarea impozitelor la 20% din venit in cazul societatilor si al drepturilor de succesiune.

IMIGRATIE

Sarkozy, Royal si Bayrou se opun unei regularizari masive a imigrantilor ilegali. Cresterea ajutorului pentru dezvoltare acordat tarilor sarace.

SARKOZY: Crearea unui "Minister al Integrarii si Identitatii Nationale". Restrictionarea masurilor de reintregire a familiei.

ROYAL: Regularizarea automata dupa 10 ani petrecuti in Franta. Regularizarea in functie de scolarizarea copiilor si de un contract de munca.

BAYROU: Intensificarea luptei impotriva muncii la negru. Dreptul la vot in alegerile locale pentru strainii din Franta dupa cel putin 10 ani.

LE PEN: Suspendarea dreptului la dubla nationalitate si la reintregirea familiei. Alocatii si salariu minim rezervat exclusiv francezilor.

SUBURBII

SARKOZY: Discriminare pozitiva in favoarea minoritatilor etnice dupa modelul american, pentru acces la locuri de munca si in posturi cu responsabilitate. Plan de formare pentru tinerii in dificultate din suburbii. Sanctiuni vizand parintii care nu isi indeplinesc corespunzator atributiile.

ROYAL: Ajutor pentru crearea unor companii pentru tineri. Tabere militare pentru unii delincventi minori. Reinstituirea politiei de proximitate.

LE PEN: Masuri mai severe vizand autorii violentelor fata de politisti.

EUROPA

SARKOZY si BAYROU vor un nou tratat constitutional, simplificat. Acesta va fi ratificat de Parlament, potrivit lui Sarkozy, supus unui referendum, potrivit lui Bayrou.

ROYAL: Un nou refrendum in 2009 in legatura cu un tratat constitutional mai bun din punct de vedere social.

LE PEN: Vrea sa negocieze cu UE pentru a crea o "Europa a Natiunilor".

INSTITUTII

SARKOZY: Sporirea prerogativelor Parlamentului. Doua mandate prezidentiale de maxim cinci ani. Guvern restrans (15 ministri).

ROYAL: Referendum pentru a o VI-a Republica. Sporirea puterilor Parlamentului si introducerea principiului proportionalitatii. Guvern format din 15 membri. "Tribunale cetatenesti" pentru a evalua activitatea alesilor.

BAYROU: A VI-a Republica. Jumatate dintre deputati alesi pe principiul proportionalitatii.

LE PEN: Principiul proportionalitatii pentru toate alegerile. Favorizarea francezilor autentici inscrisa in Constitutie.