Intrebarea este, acum: cine va urma domnului Basescu? Are coalitia care l-a suspendat un concept clar in privinta succesiunii? Fruntasul liberal Bogdan Olteanu a dezmintit ca PNL ar planui o modificare a legii electorale, astfel ca presedintele suspe
Intrebarea este, acum: cine va urma domnului Basescu? Are coalitia care l-a suspendat un concept clar in privinta succesiunii? Fruntasul liberal Bogdan Olteanu a dezmintit ca PNL ar planui o modificare a legii electorale, astfel ca presedintele suspendat sa nu mai poata candida.
In fapt, privarea unui presedinte suspendat de dreptul de a candida la un nou mandat nu-i deloc simpla. Ea reclama modificarea Constitutiei.
In aceste conditii, apar mai multe posibilitati, in functie de reactia domnului Basescu la suspendarea sa.
Daca dansul demisioneaza, in termen de trei luni Guvernul va organiza noi alegeri prezidentiale. Lucrurile se complica daca Guvernul doreste o modificare a Constitutiei; dar si procedura legislativa modificarii poate fi comprimata, in regim de urgenta, la maximum 30 de zile.
Daca presedintele suspendat nu demisioneaza, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum. Care sunt efectele sale? Sunt trei posibilitati:
1. Daca referendumul de suspendare e validat cu jumatate plus unu din voturi, functia de presedinte e declarata vacanta, iar in maximum trei luni sunt organizate alegeri anticipate.
2. Daca referendumul e validat cu mai putin de jumatate plus unu din voturi, presedintele e repus in functie.
3. In cazul in care referendumul nu este validat, indiferent de rezultatul votului, presedintele este repus in functie.
Concluzii: pentru a avea loc alegeri prezindentiale anticipate, suspendarea presedintelui Basescu trebuie sa fie validata de jumatate plus unu din alegatori; un absenteism ridicat la referendum actioneaza in favoarea presedintelui suspendat; pentru a-si atinge telul, coalitia anti-Basescu trebuie sa-si prezinte cat mai repede propriile optiuni in privinta succesorului.
Zarurile au fost aruncate, dar nu-i deloc sigur cum vor cadea...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.