Liderul PIN, Cozmin Gusa, a tras ieri un semnal de alarma, avertizand ca s-a incercat provocarea unei "mineriade portocalii". Deputatul a afirmat ca detine informatii potrivit carora, la mitingul de joi, din Piata Universitatii, au fost adusi mine
Liderul PIN, Cozmin Gusa, a tras ieri un semnal de alarma, avertizand ca s-a incercat provocarea unei "mineriade portocalii". Deputatul a afirmat ca detine informatii potrivit carora, la mitingul de joi, din Piata Universitatii, au fost adusi mineri din Valea Jiului, intr-o incercare de repetare a scenariului lui Ion Iliescu. De asemenea, Cozmin Gusa i-a cerut in mod oficial ministrului de Interne, Cristian David, identificarea persoanelor care l-au atacat in Piata Universitatii, in timpul mitingului neautorizat.
Avand in vedere ca intregul incident a fost filmat, nu ar trebui sa fie o problema pentru politisti. Cu toate acestea si in ciuda gravitatii situatiei, Politia sustine ca legea nu ii permite sa se sesizeze din oficiu, pana nu primeste o plangere oficiala din partea lui Gusa pentru "lovire sau alte violente". Foarte grav este si faptul ca, desi fortele de ordine erau prezente in piata, au intervenit cu mare intarziere, permitand astfel agresorilor sa il loveasca pe liderul PIN.
Gusa a incercat joi sa vorbeasca cu manifestantii, dar nu a apucat sa le spuna mai nimic pentru ca acestia au inceput sa-l huiduiasca si sa-l imbranceasca. Liderul PIN a incercat sa plece elegant, zambind, dar cand a intors spatele multimii unul dintre manifestanti l-a lovit cu pumnul in cap, ceilalti urmand imediat exemplul acestuia. Incercand sa scape de agresori, Cozmin Gusa a fost nevoit sa o ia la fuga, fiind urmarit de acestia pana in localul in care a reusit sa se refugieze.
Urmaritorii s-au strans imediat in fata usii, huiduind si cerandu-i sa iasa afara pentru a le da socoteala. De altfel, deputatul independent Dan Mocanescu, provenit din Blocul National Sindical, a confirmat public afirmatiile lui Cozmin Gusa, sustinand ca i-a recunoscut pe unii dintre agresori.
Un avertisment similar celui liderului PIN a lansat si presedintele PSD, Mircea Geoana, care a anuntat ca exista interesul ca in Romania sa aiba loc evenimente similare cu cele din Ucraina si le-a cerut "atentie" si "rezerva" atat PD si lui Traian Basescu, cat si Guvernului si fortelor de ordine. Acestea, in contextul in care PD ar pregati luni, in Capitala, un miting in favoarea lui Basescu. (M. BATCA)
Avertismentul lui Gusa
Cozmin Gusa, singurul politician care s-a anuntat, pana acum, drept contracandidat al lui Traian Basescu in cazul alegerilor prezidentiale anticipate, sustine ca persoanele care l-au agresat la manifestatia de joi din Piata Universitatii ar fi fost mineri adusi special din Valea Jiului. El i-a cerut, oficial, ministrului de Interne, declansarea unei anchete.
"S-a incercat repetarea scenariului lui Ion Iliescu cu minerii. Au fost circa 200-300 de mineri adusi de Condescu, care e prieten cu Ionel Mantog, fost secretar de stat PD, care e liderul PD din Gorj. S-a incercat declansarea unei mineriade portocalii", a declarat Gusa. El spune ca a primit aceste informatii de la surse din sindicatul condus de Condescu, dar si din randul fortelor speciale care au asigurat ordinea in zona manifestatiei pro-Basescu. "Spre deosebire de alti politicieni, care au vazut la televizor, eu am fost acolo si i-am vazut pe acei oameni, nu erau oameni normali veniti sa sustina pe cineva, erau batausi. Ii cer oficial ministrului Cristian David sa verifice identitatea acelor persoane. Au fost filmati, sunt usor de identificat. Ii mai cer sa verifice si modul in care fortele de ordine si-au facut datoria. Autoritatile statului ar fi trebuit sa blocheze asemenea fenomene", a afirmat Gusa.
"Cineva a premeditat actiunea"
Liderul PIN sustine ca s-a dus in Piata Universitatii in calitate de deputat de Bucuresti. "Cand vezi ca in orasul tau se intampla asa ceva, ca deputat, e normal sa mergi sa vezi care sunt problemele. Am mers din doua motive: intai doream sa discut cu acei oameni, sa le explic ca, in democratie, nemultumirile politice nu se rezolva prin forta strazii, ci prin forta votului si m-am mai dus acolo pentru ca stiam ca acolo erau oameni apropiati PD-ului", a spus Gusa. El sustine ca a recunoscut, in multime, oameni apropiati lui Silvian Ionescu, liderul PD Sector 3. "Am fost cu ei in campanie in 2004, ii cunosc. Nu vreau sa acuz PD-ul sau pe Traian Basescu, dar cineva a premeditat actiunea din strada, vrand sa se demonstreze sa romanii s-ar rascula daca Traian Basescu va fi suspendat", a spus Gusa.
"Basescu asteapta sa i se ceara sa nu demisioneze"
In lipsa de probe, liderul PIN a spus ca nu-l acuza pe Basescu pentru organizarea manifestatiei din Piata Universitatii, in schimb, ii reproseaza ca a incurajat-o. "Basescu a girat mitingul, intai prin anuntul ca va tine un discurs in Piata Universitatii si apoi prin prezenta efectiva acolo", a afirmat Gusa. In opinia sa, faptul ca Basescu nu si-a respectat promisiunea de a demisiona in termen de 5 minute dupa votul din Parlament, este o dovada a faptului ca nu intentioneaza sa demisioneze. "Basescu spera sa se desfasoare asemenea mitinguri in toata tara si asteapta pana luni sa i se ceara, din strada, sa nu demisioneze. Atitudinea provocatoare a lui Traian Basescu e periculoasa si ar fi tragic ca, in 2007, presedintele Romaniei sa fie convins sa nu demisioneze de catre mineri", a declarat Gusa.
Alerta de gradul I la Interne
Unitatile Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) cu atributii in siguranta publica din intreaga tara au intrat in alerta, joi, prin ordinul nr. 1710 al ministrului Cristian David, cu putin timp inainte ca Parlamentul sa voteze suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Potrivit MIRA, citat de NewsIn, prin ordinul cu nr. 1710, emis cu putin timp inainte de a se anunta rezultatul votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui, ministrul de Interne, a cerut ca, "incepand cu ora 15:00, in toate directiile Ministerului de Interne sa se aplice masuri de gradul I - cresterea capacitatii de lupta a unitatilor". Ordinul a fost transmis cu zece minute inainte de ora 15:00 catre toate unitatile cu atributii pe linia ordinii publice din tara. Unii ofiteri au ramas la serviciu pana in jurul orei 20:00, iar echipele de rezerva au ramas in stare de alerta pana la miezul noptii. (D.E.I.)
Miting neautorizat
Primaria Capitalei a fost solicitata sa avizeze desfasurarea mitingului spontan din Piata Universitatii abia la ora 16.55, cererea fiind depusa de reprezentantii Asociatiei pentru Initiative Civice la aproape doua ore de la inceperea manifestatiei. Conform legii, Primaria Capitalei nu avea cum sa aprobe mitingul, deoarece legea prevede ca inregistrarea cererii sa fie depusa cu trei zile inainte. Reprezentantii Primariei sustin ca potrivit Legii nr. 60/1991 oamenii se pot strange pe parcursul unei zile intr-un miting spontan, ca sa schimbe pareri si impresii, fara insa a tulbura linistea publica. Toma Tudor, secretarul general al municipalitatii, a precizat ca nu exista o limita de timp pentru manifestarile spontane ale populatiei, dar, in medie, se pot accepta pana la ora 23.00. Daca lucrurile degenereaza insa, legea prevede ca Prefectura poate solicita interventia jandarmilor si a politistilor, pentru intrarea in normalitate. (Magda SEVERIN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.