In luna februarie, autoritatile transnistrene au smuls crucile de la capataiul ostenilor romani care se odihneau in cimitirul de onoare "general Dragalina", au carat zeci de basculante de pamant pentru a ridica nivelul solului pe care l-au nivelat cu
In luna februarie, autoritatile transnistrene au smuls crucile de la capataiul ostenilor romani care se odihneau in cimitirul de onoare "general Dragalina", au carat zeci de basculante de pamant pentru a ridica nivelul solului pe care l-au nivelat cu buldozerele.
Provocarea de la Tiraspol a mers la limita perversitatii. Avand de-a face cu un stat nerecunoscut la nivel international, Romania n-a avut - practic - cui sa se planga pentru aceasta brutalitate fara precedent. Orice contactare a autoritatilor transnistrene din partea unei oficialitati romane ar fi fost considerata un gest de recunoastere. Romania s-a adresat Chisinaului pentru rezolvarea acestei probleme - insa comunistii de peste Prut au luat nota diplomatica si au ascuns-o intr-un sertar. Pe langa faptul ca nu prea pot face nimic in Transnistria, comunistii de la Chisinau ar fi pus si ei cu draga inima umarul la daramarea monumentelor sau distrugerea cimitirelor care amintesc de romani.
Transnistrenii nu au exhumat osemintele eroilor romani - doar le-au acoperit cu mai mult pamant si au facut disparute crucile, asa, sa nu mai stie nimeni unde ne sunt inmormantati eroii. Presa transnistreana informa - cu o ironie sinistra - ca daca va dori ca numele ostasilor romani sa fie scrise pe placile comemorative din preajma monumentului de la Tighina, Guvernul Romaniei va trebui sa contribuie financiar la acest proiect, transferand bani in contul Bancii Centrale a Transnistriei.
Insa toata aceasta poveste a cimitirului de la Tighina nu este altceva decat o gluma. Moscova pregateste un nou proiect pentru Republica Moldova care sa bata in cuie o data pentru totdeauna prezenta trupelor rusesti in coasta NATO si a Uniunii Europene.
Federatia Rusa a elaborat o noua initiativa - destul de complexa - pentru reglementarea crizei transnistrene. O aplicare ca la carte a principiului rus de politica externa "bolovanul in mijlocul drumului". Moscova a perfectionat acest principiu pana la rangul de arta: creezi o problema pe care doar tu o poti rezolva si ii lasi pe cei afectati sa-ti ceara ajutorul pentru ca intr-un final grandios sa te prezinti ca salvator al planetei. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit faptul ca Moscova este vinovata de conflictul din Transnistria - prin decizia in care condamna Federatia Rusa la plata unor despagubiri in cazul Ilie Ilasu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa (ultimii doi inca mai asteapta sa iasa din puscariile transnistrene).
Laboratoarele Kremlinului au pregatit un proiect care urmeaza ca si celelalte planuri (Kozak, Iuscenko) principiul stabilit de Primakov: pastrarea trupelor ruse la Nistru. Planul a fost prezentat de presedintele Voronin - la ceas de seara - sefilor principalelor fractiuni parlamentare de la Chisinau. In felul lui, acest plan este destul de complicat si dificil de realizat (insa cu aprobarea Moscovei se va implini cat ai clipi din ochi): Kremlinul doreste ca Voronin si Smirnov sa semneze o declaratie comuna care sa fie aprobata de catre Parlamentul de la Chisinau si Sovietul Suprem de la Tiraspol. In baza acestei declaratii, ar urma dizolvarea Parlamentului Republici Moldova si convocarea alegerilor parlamentare anticipate la care sa participe si Transnistria si careia i-ar reveni 18-19 mandate in noul Parlament, din totalul de 101. Dupa care noul stat ar urma sa isi pastreze statutul de tara neutra si sa nu primeasca trupe de mentinere a pacii sub egida OSCE sau Uniunii Europene. In schimb ar urma sa fie semnata o intelegere prin care trupele ruse sa stationeze timp de cinci ani. Si gata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.