Investitorii germani interesati sa faca afaceri in domeniul constructiilor in Romania se confrunta cu lipsa unei comunicari eficiente cu autoritatile romane, starea precara a infrastructurii, pretul ridicat al materiei prime si al terenurilor si lips
Investitorii germani interesati sa faca afaceri in domeniul constructiilor in Romania se confrunta cu lipsa unei comunicari eficiente cu autoritatile romane, starea precara a infrastructurii, pretul ridicat al materiei prime si al terenurilor si lipsa personalului calificat, considera oamenii de afaceri germani.
"Vorbim singuri"
"Conditiile interne (n. r din Romania) nu sunt excelente. Nu exista un reprezentant la nivel inalt al Guvernului cu care sa dialogam(...) iar administratia publica nu are capacitatea de actiune la care ne-am astepta", a afirmat Lutz Connert, membru al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana la o intrunire a expozantilor germani participanti la Expozitia Internationala Construct Expo Antreprenor 2007. Firmele germane sunt interesate sa investeasca in Romania, in special in domeniul infrastructurii si in cel al protectiei mediului, a afirmat si Hans Peter Gutter, secretar de stat in Ministerul Economiei Landului Hessen, din Germania. "De un potential puternic de crestere economica se bucura in special domenii precum constructiile, infrastructura, protectia mediului. Din 1990, intreprinderile straine au investit in Romania aproximativ 14 miliarde de euro, din care, peste un miliard constituie investitii realizate de societati comerciale din Germania. In Romania sunt inregistrate peste 12.800 de intreprinderi cu participare germana", a declarat Klaus-Peter Guttler.
Piata imobiliara, amenintata de un crash
Connert a mai afirmat ca starea actuala a infrastructurii nu difera prea mult de cea de dinainte de '89, iar investitiile in acest domeniu sunt incepute si taraganate ani de zile. "O posibila explicatie pentru acest lucru ar fi faptul ca in Romania nu se mai gaseste forta de munca calificata in constructii. Pe de o parte, invatamantul autohton nu mai pregateste suficient personal in domeniu, pe de alta parte, lucratorii calificati au emigrat pentru salarii mai mari", a mai spus Connert. In mod paradoxal, situatia economica este excelenta, piata constuctiilor - care a crescut cu 24,2% in 2006 - fiind un indicator de referinta in acest sens, a mai aratat Connert. " In domeniul imobiliar, insa, vad o prabusire inevitabila, pentru ca, in prezent, preturile terenurilor cresc nesanatos", a mai mentionat omul de afaceri, aratand ca nu este firesc ca pretul terenurilor sa se dubleze de la an la an. "Spre exemplu, in zona de centura a Capitalei, metrul patrat de teren costa intre 50 si 100 de euro, fara utilitati, fara nimic", a mai afirmat Connert, aratand ca in UE este aproape de neconceput sa vinzi un teren fara utilitati la astfel de preturi. Nici costul materialelor de constructii in Romania nu este foarte atractiv pentru investitorii germani, acesta fiind nejustificat de ridicat. In opinia lui Connert, autoritatile locale ar trebui sa fie in masura sa acorde facilitati marilor investitori interesati sa cumpere teren pentru platforme industriale si, nu in ultimul rand sa faca unele investitii initiale inainte de a organiza o licitatie publica pentru respectivul teren.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.