In timp ce presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, declara in fata presei ca nu e ingrijorat de situatia din Romania, spectrul clauzei de salvgardare pe justitie devine tot mai palpabil.

Comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, si-a exprimat speranta ca procurorul general Anticoruptie, Daniel Morar, sa nu fie schimbat din functie, ci sa primeasca sprijinul Guvernului roman in continuare: „As fi foarte ingrijorat de schimbarea din functie a domnului Morar", a declarat Frattini intr-un interviu acordat Reuters. „Nu tine de responsabilitatile mele sa evaluez situatia interna. Foarte importante pentru mine sint rezultatele, chiar daca este o stare politica interna foarte dificila", a lamurit comisarul italian pozitia sa fata de suspendarea presedintelui Basescu. „Al doilea lucru important il reprezinta continuitatea investigatiilor impotriva cazurilor de coruptie la virf. In acest moment as vrea sa vad ca procurorul general Anticoruptie este sprijinit de Guvern", si-a continuat Frattini declaratiile in sprijinul lui Morar.

In schimb, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, a adoptat in fata reporterilor, la Lisabona, o pozitie foarte precauta fata de situatia politica din Romania. El a declarat ca nu este ingrijorat de faptul ca suspendarea presedintelui Basescu va conduce la alegeri anticipate. „Ceea ce sper este ca aceasta situatie sa se rezolve conform regulilor Constitutiei si sint absolut convins ca asa se va intimpla", a declarat Barroso. Neoficial insa, membrii Comisiei Europene recunosc ca sint foarte ingrijorati de faptul ca inca un nou stat membru al Uniunii a cazut prada crizei politice.

Spectrul clauzei

Anterior, purtatorul de cuvint al presedintelui Barroso declarase, intrebat despre impactul evenimentelor politice asupra integrarii Romaniei, ca executivul european va analiza riguros si obiectiv daca Romania si Bulgaria si-au indeplinit obligatiile asumate la aderare. Este vorba, in cazul Bucurestiului, de cele cinci probleme ramase ne-rezolvate in domeniul justitiei, care fac obiectul mecanismului de cooperare cu Comisia Europeana, in special infiintarea ANI si continuarea luptei anticoruptie. In iunie, daca executivul european constata neindeplinirea obiectivelor, ar putea recomanda impunerea clauzei de salvgardare in domeniul justitiei, ceea ce ar insemna nerecunoasterea deciziilor judecatoresti din Romania in UE.

„Lumina nefavorabila"

Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu pun Romania „intr-o lumina nefavorabila", este de parere si Timo Summa, director in cadrul Comisiei Europene, responsabil cu Strategia de coordonare a Romaniei si Bulgariei, conform Deutsche Welle. „Suspendarea presedintelui se inscrie in cadrul constitutional, insa acest proces nu este unul normal pentru tarile din UE", apreciaza Summa.

ANI, amendata de Chiuariu

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Eckstein Kovacs Peter, propune un acord politic care sa duca la votarea legii Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) la timp, pentru a se evita astfel activarea clauzei de salvgardare pe justitie. „Ne-am trezit la Comisia juridica din Senat cu o lista de amendamente uite asa de groasa, venite de la noul ministru al Justitiei, domnul Chiuariu. Si sigur ca multe dintre ele sint intemeiate, dar problema este ca, daca ne apucam sa le dezbatem, nu ne mai incadram in timpul necesar adoptarii legii ANI pentru ca UE sa nu activeze clauza de salvgardare pe justitie", a declarat senatorul UDMR. (C.J.)

Stratfor ia in calcul schimbarea regulilor Uniunea Europeana - careia Romania i s-a alaturat in ianuarie - urmareste indeaproape situatia politica din Romania, arata si prestigiosul institut Stratfor. Fragilul Guvern al Romaniei s-ar fi scindat de mult daca nu ar fi fost scopul aderarii la UE, considera think-tankul. „Uniunea Europeana a avertizat deja Romania in legatura cu posibile repercusiuni atunci cind remanierea guvernamentala a lasat-o fara pozitia ei ministeriala pe Monica Macovei - negociator-cheie al Romaniei cu UE si o reformatoare a statului", continua analiza. Uniunea Europeana intocmeste rapoarte despre stabilitatea Guvernului roman, luind in considerare posibilitatea de suspendare a fondurilor europene daca lucrurile nu se rezolva repede, mai scrie Stratfor. Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, deja l-a sunat pe Tariceanu sa vada care ii sint planurile dupa suspendarea presedintelui. Tariceanu i-a dat asigurari lui Durão Barroso ca va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru a mentine Romania pe calea promisa, sustin analistii. Stratfor mai ia in considerare si varianta conform careia Parlamentul ar putea schimba regulile de eligibilitate pentru candidatii la postul de presedinte, impiedicindu-l pe Traian Basescu sa candideze din nou. Legislativul ar putea vota o masura conform careia un presedinte suspendat nu ar mai putea intra in cursa electorala timp de cinci ani.