Comentatorii si jurnalistii au primit ieri sfaturi despre constitutie, sistem electoral si rolul institutiilor statului de la membrii CNA.

Anumite persoane care se exprima in emisiuni de radio si de televiziune nu fac nici o diferenta intre institutiile fundamentale ale statului, rolul acestora si unele persoane care, vremelnic, le reprezinta, arata CNA intr-un comunicat de presa. „Cind se discuta probleme de sistem electoral sau de drept constitutional, e bine sa-l intrebi pe unul care se pricepe si numai asta face. De doua luni, in afara domnului Iorgovan, care a fost invitat, dar care este insa parte implicata, ati vazut vreun constitutionalist pe sticla?", declara pentru „Cotidianul" presedintele CNA, Ralu Filip.

Derapaje cu regim diferit

Una dintre interventiile amendate de Filip este aprecierea „discutabila" a lui Catalin Avramescu, care a vorbit despre fascistii din Parlament. „Ramii masca atunci cind vezi cit de usor pleaca niste vorbe." Seful CNA noteaza cu plus, in schimb, prestatia moderatorului Razvan Dumitrescu de la Realitatea TV: „Aici nu sint inghitite si incurajate derapajele verbale. La alte televiziuni se spera ca astfel se face rating si invitatii sint gidilati si scarmanati. La acest pol opus se afla Gabriela Vrinceanu Firea".

Loc si pentru diletanti

Oficialul considera esential ca informatia sa fie corecta, „mai ales in aceste momente". „E important ca toti actorii sa aiba posibilitatea sa-si spuna punctul de vedere pentru ca publicul sa-si faca o parere in cunostinta de cauza. In caz contrar, se pot induce stari, idei, atitudini, intr-un context si asa incarcat de electricitate", declara Ralu Filip. Faptul ca unii dintre cei care se exprima la televizor nu sint specialisti in drept constitutional sau nu sint juristi de meserie nu inseamna ca trebuie sa-i interzicem, este de parere Cristian Tudor Popescu. „Pot sa greseasca sau sa fie diletanti, iar publicul ii va sanctiona pe masura. O dezbatere de televiziune nu se poate transforma intr-o sedinta a Curtii Constitutionale sau intr-un seminar juridic", spune jurnalistul.