Noua campanie lansata saptamina aceasta de Bill Gates are ca scop sa micsoreze distanta tehnologica dintre lumea dezvoltata si tarile sarace sau in curs de dezvoltare.

Initiativa este de fapt o extindere a strategiei Microsoft „Potential Nelimitat". Guvernele tarilor vizate vor primi pachete de software numite Student Innovation Suite la pretul de numai 3 dolari. Pachetul include Windows XP Starter Edition, Microsoft Office Home and Student 2007, Microsoft Math 3.0, Learning Essentials 2.0 pentru Microsoft Office si Windows Live Mail.

Pachetul va fi disponibil pina la sfirsitul anului acesta pentru guvernele tarilor care se inscriu in program si vor sa ofere calculatoare studentilor si elevilor cu scopul de a promova dezvoltarea aptitudinilor tehnice. In 2008, Microsoft va extinde programul la toate tarile cu economii care figureaza ca putin dezvoltate sau mediu dezvoltate in clasamentele Bancii Mondiale.

Scop - crearea de slujbe

„Programul este adaptat la nevoile fiecarei tari in parte, fiecarui guvern si ale cetatenilor, dar trasaturile principale sint promovarea inovatiei, a integrarii si la urma urmei crearea de slujbe in acele regiuni", a spus Bill Gates. El a adaugat ca rolul tehnologiei in educatie este urias, iar a avea software este primul pas in incercarea de a oferi copiilor din lumea saraca acces real la lumea computerelor.

Filantropie si profit

Bill Gates a demonstrat ca este convins ca utilizarea tehnologiei este „medicamentul" pentru tot felul de probleme: sociale, economice si chiar de sanatate, dar analistii din domeniu considera ca programul lui nu e motivat exclusiv prin altruismul lui Gates. Evident, motivele nu-s tocmai filantropice, pentru ca Microsoft are nevoie de noi piete de desfacere si incearca sa se instaleze in cele care se profileaza. De aceea este foarte util parteneriatul cu guvernele locale si organizatiile internationale precum Banca Mondiala.

Caritate IT creativa

Microsoft nu e singura companie care combina programele filantropice cu strategia de dezvoltare in vinatoarea de noi piete. Exista si proiectul numit „Cite un Laptop pentru Fiecare Copil" in care e folosit programul de operare Linux. Un astfel de laptop costa 100 de dolari. Dintre tarile incluse in proiect, Libia, Nigeria, Egipt, Rwanda si Etiopia au ajuns la concluzia ca isi pot permite laptopuri mai scumpe, de 150 de dolari.