Biletul scris de Florian Coldea, privind dosarele a trei membri ai Curtii Constitutionale, arata ca SRI are inca acces neingradit la baza de date creata de fosta Securitate, predata teoretic CNSAS.

Aceasta ipoteza este sustinuta de insusi continutul biletului, care arata ca dintre cei trei judecatori doar Ion Predescu are dosarul la CNSAS. Dosarul judecatorului Nicolae Cochinescu este la Parchetul Militar Timis, iar al judecatoarei Aspazia Cojocaru nu exista ca atare, ea fiind depistata prin prezenta numelui sau in alte dosare.

Specialistii in arhive sustin ca adjunctul SRI nu putea obtine atit de usor toate aceste informatii decit din cartoteca si din evidenta informatizata a fostei Securitati, pe care serviciul refuza sa o predea CNSAS.

Informatiile pe care le-a notat directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, in biletelul facut public in urma cu citeva zile de presedintele PSD, Mircea Geoana, provin din baza de date informatizata a SRI. Aceasta ipoteza este sustinuta de insusi continutul biletului. Biletul arata, dupa cum descifreaza specialisti in arhivele fostei Securitati, ca dintre cei trei judecatori doar Ion Predescu are dosarul la CNSAS: un dosar de urmarire informativa din 2002. In ce priveste dosarul judecatorului Nicolae Cochinescu, notita lui Coldea arata ca el provine din fondul penal si nu este la CNSAS, ci la Procuratura Militara din Timis, din 1991. Lucru confirmat de CNSAS, care, in cazul acestui judecator, nu a dat inca un verdict. Coldea nu putea, asadar, sa obtina informatia de la CNSAS, care nu are dosarul lui Cochinescu, ci din surse interne, adica evidenta informatizata creata de fosta Securitate. Atit cartotecile, cit si evidenta informatizata, creata incepind cu sfirsitul anilor ‘70, ar fi trebuit predate CNSAS o data cu dosarele ce le corespund. In realitate insa, nu s-a intimplat acest lucru, iar SRI a creat pentru CNSAS o alta baza informatica, cu foarte putine date de identificare a unui dosar (nume, judet, data nasterii).

Dosarul Aspaziei Cojocaru, lipsa

Daca in dreptul celor doua nume Coldea a notat si numerele proceselor-verbale de predare a dosarelor, in cazul Aspaziei Cojocaru nu mai apar informatii exacte. Exista doar mentiunea „doua file/note legate de Rodica Stanoiu, id. in dosare terte" si cea ca judecatoarea „a fost la CNSAS (se pare politie politica)". Ceea ce inseamna ca, practic, pe numele Aspaziei Cojocaru nu exista un dosar propriu-zis. Lucru confirmat de CNSAS, ai carui investigatori au gasit notele date de ea cind lucra la Institutul de Stiinte Juridice doar intimplator, prin verificari incrucisate, atunci cind o verificau pe fosta sa colega de serviciu, Rodica Stanoiu. Dosarul ei, ca membru de partid, putea fi distrus, caci normativele Securitatii prevedeau distrugerea din cinci in cinci ani.

In conditiile existentei notelor informative, se poate presupune insa si ca Aspazia Cojocaru nu a avut neaparat un dosar propriu-zis. Specialistii din CNSAS arata ca arhiva contine nenumarate exemple de persoane recrutate, in general membri de partid sau persoane importante, ale caror dosare nu le avea decit ofiterul de legatura si pe care acesta, teoretic, ar fi trebuit sa le arda dupa exploatarea informatiilor. Cazul scriitorului Eugen Uricaru, care a dat informatii fara sa aiba dosar de retea, este un exemplu.

Ce stie orice cercetator CNSAS

Biletul lui Coldea mai contine citeva informatii care au dat nastere la speculatii privind provenienta dosarelor celor trei judecatori. Aceasta intrucit dosarul lui Predescu provine din Fondul X al fostei Securitati, iar cel al lui Cochinescu, din Fondul Y, iar simbolurile folosite frecvent la arhivare erau altele.

Dosarele de urmarire erau introduse in Fondul I, cele penale, in Fondul P, iar cele de retea, in Fondul R. Pentru o scurta perioada insa - sfirsitul anilor ‘70 si inceputul anilor ‘80 - s-a folosit o alta simbolistica: X pentru dosare de urmarire, Y pentru dosare penale si Z pentru dosare de retea.

Inainte de 1989, s-a revenit la numerotarea initiala, cu I, P, R, D (documentar), N (neoperativ) si C (corespondenta). Potrivit unor surse, literele X, Y si Z ar fi fost insa utilizate din nou de SRI, dupa 1990, pentru documentele curente.