Fluturata demisie a presedintelui Basescu in termen de cinci minute s-a dovedit a fi doar o vorba goala. Cele cinci minute promise de seful statului, ca fiind timpul maxim in care va parasi fotoliul confortabil de presedinte, daca Parlamentul va v
Fluturata demisie a presedintelui Basescu in termen de cinci minute s-a dovedit a fi doar o vorba goala. Cele cinci minute promise de seful statului, ca fiind timpul maxim in care va parasi fotoliul confortabil de presedinte, daca Parlamentul va vota suspendarea sa, s-au scurs demult. Traian Basescu a anuntat aseara ca nu mai demisioneaza de la Cotroceni, ci opteaza pentru un referendum care sa decida daca el mai ramane sau nu in functia de presedinte. El, omul de stat, cotat cu scorul cel mai bun la capitolul incredere a electoratului, nu si-a onorat promisiunea. Este un lider care nu-si respecta promisiunile. Sustinatorii sai cunosc acum o alta fata a sefului statului, aceea a unui politician care se grabeste sa faca declaratii socante fara a avea nici un fel de suport in planul actiunilor. Prezentam in continuare discursul integral al presedintelui suspendat care nu si-a mai dat demisia. (Mihai TOADER)
"La un moment dat am anuntat ca voi demisiona daca se produce suspendarea in Parlament. Speram ca acest lucru va antrena o competitie electorala cinstita intre liderii partidelor si in acelasi timp speram ca ar fi fost posibil ca un astfel de gest sa antreneze alegeri anticipate pentru Parlament", a declarat seful suspendat al statului. El a spus, ca, "din pacate", ceea ce am vazut in Parlament l-a convins ca "larga majoritate anti-prezidentiala" nu ar fi acceptat alegeri anticipate. "Probabil intr-o scapare generata de emotie si tensiune, primul ministru a afirmat ca demisia presedintelui ar fi proba ca presedintele si-a pierdut dreptul moral de a mai candida. Azi, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a declarat fara ezitare ca se prefigureaza schimbarea Legii electorale. Toate acestea ma indreapta catre o concluzie: suspendarea era doar un punct din programul de eliminare a politicianului Traian Basescu din competitia politica", a continuat presedintele suspendat. El a pus razgandirea in ceea ce priveste demisia pe seama semnalelor externe pe care le-a primit si care au reclamat o rapida stabilizare a situatiei politice. "Pe fondul intentiilor pe care le pot anticipa, exprimate deja de foarte multi politicieni, e clar ca o demisie ar fi accentuat criza politica si ar fi prelungit-o pana in iulie-august si chiar septembrie cand s-ar fi putut organiza alegeri prezidentiale ca efect al demisiei. Din acest motiv si considerand ca un gest de fair play nu ar fi primit din partea majoritatii anti-prezidentiale un gest similar, am luat decizia ca cea mai buna solutie pentru Romania care sa puna capat crizei politice e participarea mea la referendum", a completat Basescu. El si-a exprimat speranta ca acest referendum sa fie organizat de Guvern in termenii constitutionali, adica in 30 de zile incepand de ieri. "Decizia (n.r. de a nu mai demisiona) e generata si de experienta de viata pe care o am si anume aceea ca atunci cand trebuie sa optezi pentru o solutie sigura pentru tara, e corect sa pui inaintea interelor politice legate de eventuale alegeri interesul national care reclama trecerea la un regim de stabilitate", a conchis Basescu. (A.H.)
Contestatie inadmisibila
Palatul Cotroceni a trimis la Curtea Constitutionala o contestatie privind hotararea Parlamentului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, insa aceasta a fost considerata drept "inadmisibila" de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Va prezentam in continuare un interviu pe acest subiect cu presedintele Curtii, Ion Vida.
Avem o informatie potrivit careia Cotrocenii ar fi depus o contestatie la hotararea Parlamentului privind suspendarea.
E adevarat si a fost respinsa ca inadmisibila.
De ce este inadmisibila?
Pentru ca nu exista nici o cale de atac la Curtea Constitutionala in aceasta materie.
Contestatia a fost respinsa de Curtea Constitutionala cu unanimitate de voturi.
Contestatia a fost facuta in baza faptului ca nu exista alte date noi fata de cele prezentate. (Mihai TOADER)
Reactii
Mircea Geoana
"Basescu este un mincinos si un fricos"
Traian Basescu nu demisioneaza pentru ca se teme ca nu va castiga alegerile, a declarat ieri liderul PSD, Mircea Geoana. "Traian Basescu face parte din galeria nationala a razgandacilor", a spus el. El a apreciat ca anuntul facut de Basescu este "absolut penibil" si demonstreaza ca acesta este "un om fricos si mincinos". "Cariera politica a lui Basescu s-a incheiat din punct de vedere al credibilitatii", a opinat Geoana. Si vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca, prin renuntarea la demisie, Traian Basescu "s-a umplut de penibil", mentionand ca va merge la referendum pentru a vota in favoarea demiterii acestuia din functie. "Mi-e rusine de rusinea lui Traian Basescu. S-a umplut de penibil. A dus institutia prezidentiala in derizoriu. In aceste conditii, Traian Basescu nu mai are dreptul moral sa deschida gura in fata poporului roman", a declarat Orban.
Marko Bela
"Basescu sa-si ceara scuze"
Liderul UDMR, Marko Bela, a opinat ca Basescu a facut o mare greseala atunci cand si-a anuntat demisia din functia de sef al statului in cazul in care va fi suspendat de Parlament, fara sa isi fi facut analizele necesare. El a adaugat ca, pe viitor, Basescu "ar putea face si alte declaratii fara acoperire". "Mai cred ca ar fi trebuit sa-si recunoasca aceasta greseala si sa vina si sa-si ceara scuze, sa spuna ca a gresit si ca nu mai demisioneaza", a afirmat Marko. "Traian Basescu a invocat scuze penibile pentru a nu demisiona", a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. "Este pentru prima data cand romanii vad adevarata fata a lui Traian Basescu, un om lipsit de cuvant si de onoare Pe de alta parte, liderul PLD Theodor Stolojan l-a felicitat pe presedintele suspendat pentru decizie. Presedintele PD, Emil Boc, a catalogat drept justificata decizia lui Traian Basescu de a renunta sa-si mai dea demisia din functia de sef al statului. (R.I.P.)
Barosso n-are ingrijorari
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, ieri, ca nu este ingrijorat de faptul ca Romania ar putea convoca alegeri anticipate dupa ce Parlamentul l-a suspendat pe presedintele reformist Traian Basescu, relateaza Reuters. "Ceea ce sper este ca situatia va putea fi rezolvata conform regulilor constitutionale si regulilor democratiei si cred deplin ca acest lucru se va intampla", a declarat Barroso, in timpul unei conferinte a medicilor, desfasurata la Lisabona. Intrebat daca este ingrijorat din cauza riscului unor alegeri prezidentiale anticipate, el a raspuns: "Nu, nu ma tem de asta". Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, isi exprimase, cu putin timp inainte, ingrijorarea in legatura cu viitorul reformelor in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei. (V.D.)
Cronologia unei demisii promise
13 aprilie 2007- Traian Basescu vorbeste pentru prima data despre o potentiala demisie a sa intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul". "Imediat dupa vot (n.r.-din Parlament), doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului. Iar eu, ca presedinte ales al romanilor, va asigur ca ma voi prezenta cu responsabilitate in fata cetatenilor in aceasta competitie democratica, la care ii invit sa participe si pe artizanii politici care au generat abuzul suspendarii", a spus Basescu.
17 aprilie 2007- Traian Basescu iese public si vorbeste despre demisia sa imediata, de dupa votul Parlamentului. "In situatia in care, in pofida avizului Curtii Cinstitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional", a spus Basescu.
18 aprilie 2007- Traian Basescu anunta ca nu va participa la votul Parlamentului asupra suspendarii.
19 aprilie 2007- Presedintele este suspendat de catre Parlament. Basescu nu isi da demisia "in maxim cinci minute" si nici mai tarziu. Merge in Piata Universitatii unde spune multimii adunate sa-l sustina, ca- pana luni- este presedintele lor.
20 aprilie 2007- Curtea Constitutionala anunta vacantarea postului de presedinte, ca urmare a deciziei Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Basescu.
Frattini ar dori sprijin pentru Morar
Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, ca ar dori ca Guvernul de la Bucuresti sa il sprijine pe procurorul-general anticoruptie, Daniel Morar, in demersurile acestuia de continuare a anchetelor in dosarele importante. "As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie", a declarat Frattini, pledand pentru continuarea implementarii investigatiilor practice in dosarele importante din Romania. "In acest sens, as dori sa-l vad pe procurorul-general anticoruptie (...) fiind sustinut de Guvern", a adaugat comisarul european, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene. Purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a declarat la randul sau ca masura de suspendare a presedintelui Traian Basescu este "o problema pentru institutiile romanesti si pentru procesul democratic din Romania". "Aceasta trebuie rezolvata prin mijloace democratice", a adaugat el. (V.D.)
Judecatorii CC nu stau peste program
Presedintele Curtii Constitutionale Ioan Vida a declarat in urma cu doua zile, la Antena 3, ca institutia pe care o conduce nu a discutat joi despre decizia Parlamentului privind suspendarea presedintelui, intrucat judecatorilor li se terminase programul de lucru, iar orele suplimentare de serviciu nu le sunt platite. Potrivit lui Vida, documentele au fost trimise la Curtea Constitutionala "dupa ora 17.00 sau 17.30", iar programul judecatorilor este de la ora 8.00, pana la ora 16.30. "Si nu cred ca ne obliga cineva sa stam peste program datorita dorintei presedintelui Senatului sau presedintelui Camerei Deputatilor ca sa-i primim documentele pe care ni le trimite noua", a spus presedintele Curtii, adaugand ca judecatorilor nu li se platesc orele suplimentare de lucru, ci doar soferilor. Declaratiile de avere ale judecatorilor Curtii, aflate pe site-ul institutiei, nu pot fi accesate, ca atare nu se poate stabili daca judecatorii primesc sau au primit bani pentru orele suplimentare de lucru, in afara salariului lunar. (C.E.)
Lege pentru blocarea lui Basescu
PD sustine ca se pregateste un proiect ce interzice unui presedinte suspendat sa mai candideze
Liderul executiv al PD Adriean Videanu a prezentat ieri un proiect de modificare a Legii 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei, "care a circulat prin calculatoarele parlamentarilor PNL si PSD" si in care se prevede ca sefii de stat suspendati din functie nu pot candida la alegerile prezidentiale.
Proiectul respectiv precizeaza, in art.10, alineatul 2, ca "nu pot candida persoanele care au indeplinit functia de presedinte al Romaniei si au fost suspendate din functie". In plus, proiectul arata ca "nu pot candida persoanele care au fost puse sub acuzare pentru infractiuni impotriva securitatii statului". O alta modificare arata ca termenele prevazute in art. 9 si 11 ale legii initiale se reduc la jumatate in cazul alegerilor anticipate pentru presedintele Romaniei. Expunerea de motive a proiectului de lege sustine: "Alegerea presedintelui Romaniei reprezinta un eveniment important pentru orice societate. Desemnarea pentru aceasta functie a unei persoane asupra careia sa nu planeze nici un fel de indoiala cu privire la moralitatea si corectitudinea sa este necesara".
Lipseste initiatorul
In documentul dat publicitatii de PD, sub expunerea de motive apare numele premierului Tariceanu, fara sa existe, insa, si o semnatura a acestuia. Expunerile de motive ale tuturor propunerilor legislative sunt semnate, insa, de initiatorii acestora. Adriean Videanu a evitat sa dezvaluie provenienta proiectului legislativ, precizand doar ca democratii vor intra in posesia altor "doua-trei materiale" de acest gen, care "au circulat prin calculatoarele parlamentarilor PSD si PNL". Liderul democrat e respins ideea ca aceste proiecte ar fi intoxicari, argumentand ca mass-media si analistii politici nu au exclus astfel de demersuri. "Majoritatea calificata a tandemurilor PNL-PSD, PRM-UDMR, si cu sprijinul PC, pregatesc, in mod incalificabil, modificarea legilor electorale, astfel incat, in urma jocurilor de culise, actualul presedinte sa nu mai poata candida", a dezvaluit Videanu.
"Expresia fricii coalitiei anti-Basescu"
El a sustinut ca este "inadmisibil" ca, prin jocuri de culise, sa se incerce eliminarea din competitia politica a lui Traian Basescu, "dusmanul coalitiei ad-hoc PNL-PSD-PRM-UDMR si cu sprijinul PC". "Atragem atentia public si avertizam asupra implicatiilor de ordin politic pe care le poate avea acest demers si le solicitam partidelor din aceasta majoritate sa stopeze orice demers care sa restranga drepturile constitutionale ale presedintelui de a candida", a spus Videanu. El a adaugat ca o astfel de tentativa de a impiedica o eventuala candidatua a lui Basescu la Presedintie a mai existat atunci cand in Legea lustratiei a fost introdus un paragraf care interzicea comandantilor de nava sa mai poata candida. "Ce se intampla este expresia aceleiasi frici a partidelor care fie au amanat alegerile pentru PE, fie nu au vrut alegeri anticipate, cu alte cuvinte, frica de electorat", a mai spus Videanu. (Carmen Epuran)
Boc: Se incearca debarcarea lui Morar si Kovesi
Liderul PD Emil Boc a sustinut ieri ca se incearca inlocuirea procurorului general Codruta Kovesi si a procurorului sef al DNA Daniel Morar.
"Ceea ce se intampla reprezinta un precedent periculos pentru democratia din Romania. Avem date foarte clare ca se pregateste, odata cu procedura de suspendare, inlocuirea procurorului general si a procurorului DNA, deoarece acestia sunt considerati un obstacol ce sta in calea actualei majoritati. Daca se realizeaza schimbarea celor doi, va dau in scris, negru pe alb, ca in iunie va fi activata clauza de salvgardare pe justitie", a spus Boc. Potrivit liderului PD, actuala coalitie de conjunctura PNL-PSD vrea inlocuirea celor doi procurori pentru ca are in ei "un obstacol in a-si face treburile murdare". Emil Boc a mai spus ca, urmare a activarii clauzei de salvgardare pe justitie, hotararile judecatoresti luate in tara nu vor mai fi recunoscute in afara si, in plus, banii proveniti de la Uniunea Europeana vor fi pierduti. Liderul PD a adaugat ca prin inlaturarea procurorilor se incearca oprirea unor dosare, precum si scoaterea de sub urmarirea penala a unor persoane. "In acest moment, Romania nu mai este condusa de romani, ci de un grup de interese. Ajungem la o guvernare de gasca, care ignora Constitutia Romaniei si vointa corpului electoral", a comentat Boc. Potrivit liderului PD, in Romania exista sanse sa fie introdusa "democratia bananiera, in care se tranzactioneaza, pe bani, orice". (C.E.)
PSD si PNL resping acuzatiile
Reprezentantii PSD si PNL au respins acuzatiile lansate de Adriean Videanu, sustinand ca acesta "delireaza" si ca totul este o facatura si o intoxicare. "Nu avem nici un fel de intentie sa limitam drepturile electorale ale lui Traian Basescu", a precizat liderul PSD Mircea Geoana. Potrivit acestuia, Traian Basescu nu ar putea candida doar daca va fi decazut din drepturile cetatenesti, in urma unei condamnari printr-o hotarare judecatoreasca.
Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a mentionat ca la nivelul partidului nu exista nici un fel de proiect de lege pentru modificarea Legii alegerii presedintelui Romaniei in sensul de a interzice candidatura unui presedinte care a fost suspendat. El a catalogat afirmatiile lui Videanu drept "manipulare si intoxicare". "Am fost intrebat si eu de un ziarist despre posibilitatea modificarii legii in acest sens si am raspuns ca poate fi si este un subiect de reflectie, dar ca in PSD nu s-a luat nici o decizie in acest sens", a mai spus secretarul general al PSD", a mai spus Corlatean. Potrivit unui cotidian central, secretarul general al partidului a sustinut ca PSD vrea sa-i interzica lui Basescu sa mai candideze. "Cel putin din punct de vedere moral, Basescu nu mai are voie sa candideze la Presedintie", a apreciat si senatorul PSD Vasile Ion. In opinia sa, "daca isi da demisia inseamna ca recunoaste ce a facut, daca e demis inseamna ca faptele sale sunt dovedite, iar daca este suspendat, inseamna un vot de blam din partea Parlamentului".
Lege pentru anticipate
Dupa ce l-a acuzat pe Videanu de "facatura", presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca Guvernul va elabora o lege strict tehnica in cazul alegerilor prezidentiale anticipate. "Legea privind alegerea presedintelui, adoptata in 2004, nu cuprinde reglementari referitoare la alegerile prezidentiale anticipate si nu se va aplica in ipoteza in care vom avea alegeri prezidentiale anticipate. Atunci, Guvernul va trebui sa elaboreze un proiect de lege pentru alegeri prezidentiale anticipate pe care sa-l trimita Parlamentului spre dezbatere si aprobare", a spus Olteanu. Crin Antonescu a sustinut ca in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL nu s-a discutat "nici o secunda" despre un proiect ca acela invocat de presedintele executiv al PD. "Este categoric o diversiune a celor de la PD care incearca sa-i ofere justificare domnului Basescu pentru situatia jenanta ca, dupa ce a anuntat natiunea ca demisioneaza in cinci minute dupa votul de suspendare, nu mai are curajul sa o faca", a declarat Antonescu. (R.A.)i
Guvernul infirma
Secretarul general al Guvernului Ilie Bolojan (foto) a precizat, ieri, ca proiectul de act normativ privind alegerea presedintelui Romaniei, invocat de presedintele executiv al PD Adriean Videanu, nu se afla pe agenda sau circuitul de avizare al Guvernului, fiind foarte usor "de fabricat". El a aratat ca afirmatia generala a presedintelui executiv PD "poate crea impresia" ca pe agenda de lucru a Guvernului ar putea intra un astfel de proiect. "In calitate de sef al SGG precizez ca nu se afla in lucru, nu se gaseste pe circuitul de avizare sau nu este avizat un astfel de proiect care sa propuna modificarea Legii privind alegerea presedintelui Romaniei. Nu este cuprins pe agenda de lucru a Executivului si nu s-a discutat o astfel de chestiune", a spus Bolojan. El a atras atentia asupra faptului ca hartia prezentata de Videanu nu are nici un element de identificare, de tipul unui numar de inregistrare sau a unei semnaturi care sa il certifice drept un inscris identificabil, fiind, poate, "usor fabricat". (V.D.)
Replica Justitiei
Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a calificat, ieri, drept "iresponsabile" declaratiile presedintelui PD Emil Boc conform carora se incearca inlocuirea procurorului general si a procurorului sef al DNA, apreciind ca acestea afecteaza interesele Romaniei. "Emil Boc face declaratii iresponsabile, care nu au la baza fapte reale si care slabesc pozitia Romaniei chiar in timpul derularii Consiliului de Ministri de la Luxemburg, unde partea romana s-a intalnit cu vicepresedintele CE Franco Frattini si cu ministrii Justitiei si de Interne din statele membre UE", a declarat Chiuariu. El a mai precizat ca, la Luxemburg, nu a vorbit despre schimbare de persoane, ci despre "reforma institutiilor si functionarea acestora". "Nu am venit sa fac schimbari de dragul schimbarii", a spus el. In opinia ministrului Justitiei, Emil Boc nu face decat sa continue declaratiile iresponsabile care afecteaza interesele Romaniei. (R.A.)
Vadim prevesteste spargerea PD
Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat, ieri, ca afirmatiile lui Adriean Videanu reprezinta "o provocare", "o prostie" si "o diversiune". "Sa va asteptati la o serie de diversiuni din partea PD, pentru ca acesta este genul lor de a face politica", le-a spus Vadim Tudor ziaristilor, el apreciind ca in PD sunt multi "derbedei" si "borfasi". C.V. Tudor a mai spus ca Videanu este "cel mai vinovat" pentru felul in care a fost autorizat mitingul de joi din Piata Universitatii. Liderul PRM sustine ca are informatii ca PD se va sparge foarte curand. El crede ca o prabusire mai mare ca aceea din PD nu s-a mai vazut decat in finalul filmului "Zorba Grecul", "cand a cazut funicularul". (R.A.)
Trei scenarii pentru a bloca un nou mandat
Liderul PLD, Valeriu Stoica (foto), arata caile prin care va fi suntat accesul lui Basescu la un nou mandat
Valeriu Stoica a prezentat, ieri, trei scenarii pe care noua majoritate le-ar pregati pentru blocarea accesului lui Traian Basescu la un nou mandat, desfiintarea functiei de presedinte sau arestarea acestuia.
Presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali (CRN) al PLD a sustinut ca, potrivit informatiilor sale, unul dintre scenarii priveste revizuirea Constitutiei, PSD studiind deja ipoteza modificarii Legii fundamentale in vederea desfiintarii functiei prezidentiale. Valeriu Stoica a catalogat acest scenariu drept o "ipoteza elucubranta". Aceasta ipoteza a fost extrasa de Stoica dintr-o discutie cu deputatul PSD Alin Teodorescu, la un post radio. Alt scenariu enuntat de liderul PLD sugereaza posibila arestare a lui Traian Basescu in momentul in care isi va pierde imunitatea, dupa anuntarea demisiei sale din functia de sef al statului. Al treilea scenariu prezentat de Valeriu Stoica se refera la adoptarea unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, care sa ii interzica lui Traian Basescu dreptul de a mai candida la functia de sef al statului, daca presedintele suspendat isi da demisia.
Strategie comuna PD-PLD
Valeriu Stoica a mai sustinut ca suspendarea presedintelui Traian Basescu este un "act politic abuziv" al "monstruoasei coalitii" PSD-PNL-PRM-PC. "Aceste scenarii sunt de natura sa ingrijoreze cetatenii Romaniei", a mai aratat Valeriu Stoica, citat de Mediafax, adaugand ca PLD atrage atentia asupra pericolului ca noua coalitie aflata la guvernare sa puna in practica unul dintre aceste scenarii. "PLD face un apel la presedintele Romaniei sa cantareasca bine deciziile politice pe care le va lua, in conditiile in care monstruoasa coalitie PNL-PSD-PRM-PC va incerca sa legifereze orice abuz pentru a-l impiedica sa candideze pentru un nou mandat prezidential", a mai declarat presedintele CRN, Valeriu Stoica.
Acesta a mai spus ca nu au avut loc discutii intre conducerea PLD si presedintele Traian Basescu sau Partidul Democrat, fiind inca prematur pentru a stabili ce se va intampla in perioada urmatoare. El a admis ca dupa ce presedintele Traian Basescu va decide daca isi da demisia sau asteapta decizia referendumului, este necesar ca PLD si PD "sa se puna de acord" si sa stabileasca "o strategie comuna". (V.D.)
Gusa: Geoana avea biletelul de trei saptamani
Liderul PIN a sustinut ca majoritatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt santajabili si santajati.
"In acest moment, Curtea Constitutionala este institutia cu cel mai clar caracter stalinist. Oameni de 80 de ani, pusi de PDSR acolo si cel putin sase dintre ei au dosare grele in spate si sunt santajati, nu numai de catre Traian Basescu, sunt santajati din toate partile", a afirmat Gusa. El a precizat ca liderul PSD, Mircea Geoana a incercat, la randul sau, sa foloseasca celebrul biletel al lui Florian Coldea, ca instrument de presiune asupra Curtii. "Geoana stia de biletel de trei saptamani, dar a tacut sperand intr-un verdict favorabil al Curtii Constitutionale, cum acesta i-a fost favorabil lui Basescu, a scos biletelul la iveala", a spus Gusa. "Prea tarziu, daca era un om onest, ar fi trebuit sa il scoata acum trei saptamani", a adaugat el. In opinia lui Gusa, Basescu a fost tradat de o parte din serviciile secrete.
Cozmin Gusa a afirmat ca atat alegerile generale, cat si cele prezidentiale din 2004 au fost fraudate, dar anchetele au fost blocate tocmai de catre cei care au facut plangerea catre Parchet. "Alegerile din 2004 au fost fraudate si nu numai cele parlamentare, ci si cele prezidentiale. Vinovati ca nu s-au anchetat alegerile sunt Basescu si Tariceanu, desi ei au facut plangerea initiala", a afirmat Gusa. "Fie le-a fost frica de eventuale anticipate prezidentiale, fie doreau sa repete, la randul lor, procedeul de fraudare la alegerile viitoare", a explicat liderul PIN. Gusa a spus ca el a refacut plangerea si a depus-o la Parchet, in septembrie 2005. "De aproape doi ani nu s-a facut nici o cercetare", a spus Gusa. (Valentin MALAESCU)
Isarescu nu vrea in politica
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei a infirmat ieri informatiile potrivit carora guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, s-ar putea implica in politica. "Guvernatorul Mugur Isarescu are un mandat pana in 2009 la Banca Nationala cu obiective precise si extrem de importante pentru integrarea europeana a Romaniei. Nu are de gand sa isi abandoneze acest mandat pentru un alt proiect, oricare ar fi el. Guvernatorul este si membru in Consiliul de conducere al Bancii Central Europene, reprezentat al BCE in Romania. Nici la acest mandat nu renunta", a aratat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Implicarea guvernatorului in viata politica este exclusa", a mai spus Adrian Vasilescu intr-o declaratie la un post de televiziune. (D.I.)
Criza politica nu clatina ratingul
Suspendarea presedintelui Traian Basescu nu este un motiv pentru reevaluarea in sens negativ a ratingului Romaniei, considera agentiile de evaluare financiara Moody's si Fitch Ratings. Criza politica din Romania provoaca o ingrijorare "moderata" agentiei de evaluare financiara Moody's, care nu va modifica in sens negativ ratingul de tara, transmite Reuters. Tototata, reprezentantii Fitsch au aratat ca suspendarea presedintelui nu va duce la reevaluarea in sens negativ a ratingului de tara, dar ca o campanie electorala poate exercita presiuni asupra bugetului. Riscul real derivat din disputele politice se refera la neimplementarea reformelor structurale si a masurilor anti-coruptie necesare pentru cresterea competivitatii si pentru asigurarea performantei economice a Romaniei. (Gilda POPA)
Strategia PNG-CD
Obiectivul politic al partidului lui Gigi Becali, PNG-CD, este castigarea alegerilor parlamentare din 2008 si a alegerilor prezidentiale din 2009, pentru care candidatul este insusi presedintele acestui partid. In programul acestui partid prezentat ieri de presedintele executiv Dan Pavel, formatiunea isi propune intrarea in Parlamentul European cu un scor foarte bun, dar si castigarea, la alegerile locale, a unui numar cat mai mare de primari si consilieri. In conformitate cu programul politic, PNG-CD se pronunta pentru un sistem prezidential si pentru aducerea la putere a "dreptei autentice", intr-o tara care a fost condusa aproape jumatate de secol de un "regim extremist de stanga". "PNG-CD promoveaza simultan principiile economiei capitaliste si ale crestinismului social. Partidul respinge in egala masura solutiile sociale si economice falimentare ale liberalismului, social-democratiei si comunismului. PNG-CD militeaza pentru reconstructia morala si spirituala a Romaniei pe baza principiilor crestine ale credintei in Dumnezeu, iubirii aproapelui si decalogului biblic, pe baza principiilor si valorilor crestin-democrate", se mai arata in document. Dan Pavel a mai aratat ca Parlamentul actual este "unul slab", subordonat Executivului. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.