Basescu este un superstar in Romania, insa premierul are un as in maneca ce l-ar putea tine pe Basescu departe de viitoarele alegeri, comenteaza centrul american de analiza Stratfor, preluat de agentia NewsIn. Parlamentul poate schimba regulile de el
Basescu este un superstar in Romania, insa premierul are un as in maneca ce l-ar putea tine pe Basescu departe de viitoarele alegeri, comenteaza centrul american de analiza Stratfor, preluat de agentia NewsIn. Parlamentul poate schimba regulile de eligibilitate pentru candidatii politici si l-ar putea impiedica pe Basescu sa candideze din nou votand o masura prin care sa interzica unui presedinte suspendat sa intre in cursa electorala in urmatorii cinci ani, explica Stratfor. O asemenea decizie ar afecta negativ sprijinul lui Tariceanu in randul populatiei, dar cu adevarat este singura lui optiune pentru a-l impiedica pe Basescu sa revina ca lider politic, comenteaza celebra agentie privata de informatii si analize, care si-a capatat renumele de "CIA din umbra".
Fara candidat
Intr-o asemenea ipoteza, s-ar crea o cursa deschisa pentru Presedintie, continua Stratfor. Nu exista un alt candidat moderat care sa se bucure de uriasa popularitate a lui Basescu sau de recunoasterea (internationala - n.r.) a lui Tariceanu, dar exista cativa binecunoscuti candidati radicali, afirma Stratfor, amintind in acest context de Gigi Becali, cel care "a asteptat in culise sa apara o situatie care sa-l propulseze catre popularitate".
Becali, presedintele Partidului Noua Generatie, care are o reputatie proasta din cauza vederilor sale ultrantionaliste, este in prezent singura persoana care se apropie cat de cat de popularitatea lui Basescu, dar aceasta probabil pentru ca Becali este cunoscut ca facand parte din anturajul presedintelui. Becali a spus ca, daca va fi ales, va institui o "revolutie culturala" in Romania, recreand Romania Mare si alungand "diavolul" (influenta internationala) din tara, noteaza Stratfor.
Uniunea Europeana - careia Romania i s-a alaturat in ianuarie - urmareste indeaproape situatia politica din Romania. Fragilul Guvern al Romaniei s-ar fi scindat de mult, daca nu ar fi fost scopul aderarii la UE, potrivit Stratfor. Uniunea Europeana a avertizat deja Romania in legatura cu posibile repercusiuni atunci cand remanierea guvernamentala a lasat-o fara pozitia ei ministeriala pe Monica Macovei - negociator-cheie al Romaniei cu UE si o reformatoare a statului. Uniunea Europeana intocmeste rapoarte despre stabilitatea Guvernului roman, luand in considerare posibilitatea de suspendare a fondurilor europene, daca lucrurile nu se rezolva repede, mai scrie Stratfor.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, deja l-a sunat pe Tariceanu sa vada care ii sunt planurile dupa suspendarea presedintelui. Tariceanu i-a dat asigurari lui Durao Barroso ca va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru a mentine Romania pe calea promisa. Se pare, totusi, ca politicienii de la conducere isi vor pune - siguri pe sine - propria agenda inaintea respectarii promisiunilor facute de Romania Uniunii Europene, conchide analiza Stratfor. (D.E.)
International Herald Tribune
Incertitudine in statul aliat al SUA
"Suspendarea presedintelui roman aduce incertitudine in noul stat membru al UE, aliat al SUA", titreaza cotidianul american International Herald Tribune, precizand ca decizia "pune capat lunilor de certuri intre seful statului si premier". "Votul din Parlamentul dominat de Opozitie a fost motivat de alegatiile referitoare la abuzuri de putere variind de la interceptarea telefoanelor ministrilor si pana la criticarea judecatorilor. Insa fondul problemei il reprezinta disputa politica dintre presedintele Basescu, cu limba ascutita, si rivalul sau mai temperat, premierul Calin Popescu Tariceanu", detaliaza IHT, subliniind ca razboiul intre Palatele Cotroceni si Victoria, caracterizat de publicatia americana, in ultima instanta, drept "o confruntare a personalitatilor", a fost privit "cu ingrijorare" de oficialii de la Bruxelles. (A.M.L.)
Financial Times
Posibile alegeri parlamentare
"Romania a fost aruncata in incertitudine politica, dupa ce Parlamentul a votat suspendarea presedintelui, ca prim pas in directia demiterii acestuia", noteaza cotidianul britanic The Guardian in editia de ieri, precizand ca "Traian Basescu a fost acuzat de incalcarea Constitutiei prin alimentarea instabilitatii, spionarea politicienilor si santajarea magistratilor". Votul Parlamentului de la Bucuresti "ar putea duce la alegeri prezidentiale anticipate si chiar la alegeri parlamentare", avertizeaza, la randul sau, cotidianul Financial Times, conform caruia actualele evolutii de pe scena politica romaneasca "reprezinta escaladarea unui dispute care a umbrit admiterea (Romaniei, n.red.) in UE si capacitatea sa de a continua reformele promise in schimbul calitatii de stat membru". "De la prabusirea comunismului, in 1989, presedintia a dispus de prerogative limitate, dar a constituit un centru de influenta cel putin in egala masura de important ca biroul primului-ministru", continua publicatia. (A.M.L.)
Vremia Novostei
"Cele cinci minute ale lui Basescu"
"Cele cinci minute ale lui Basescu - Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedinte" titreaza cotidianul rus Vremia Novostei un articol sub semnatura corespondentului permanent la Bucuresti al saptamanalului Moskovskie Novosti, Viaceslav Samoskin, in care este anuntata suspendarea presedintelui Traian Basescu, transmite Rusia la Zi. "Criza politica din Romania a inceput cu destramarea coalitiei formate din PNL si PD, pro-prezidential. Premierul Tariceanu i-a exclus pe democrati din componenta Guvernului, dupa care, cu doua saptamani in urma, Parlamentul a format un nou cabinet format din liberali si reprezentanti ai partidului etnicilor maghiari, cu sprijinul opozitiei. Presedintele a proclamat noul executiv ilegal, desi a fost nevoit sa-l aprobe", se arata in articolul amintit. "Observatorii locali vad motivul crizei in imperfectiunea sistemului politic romanesc. Tot mai puternice sunt vocile in favoarea revenirii tarii la republica parlamentara. Majoritatea populatiei insa nu este de acord ca dreptul de alegere a presedintelui sa fie transferat Parlamentului", se mai arata in articolul citat. (D.E.)
Suddeutsche Zeitung
"Naufragiul capitanului"
Suddeutsche Zeitung titreaza "Naufragiul capitanului" afirmand: "democratia este mai mult decat orice altceva o forma de procedura. Principiul ei fundamental este respectul fata de celalalt, iar datoria cea mai importanta a unui om de stat este de a asigura coeziunea si nu scindarea. Asa stand lucrurile, intr-o anumita masura Basescu a esuat. In orice caz, tara pierde prea mult timp pretios", informeaza postul de radio Deutsche Welle. Neue Zurcher Zeitung releva faptul ca politica personala, rivalitatile dintre premier si presedinte soldate cu permanente tensiuni, s-a transformat intr-un teren de turniruri. Romania desi este membra a Uniunii Europene din 1 ianuarie 2007 este sever observata de Bruxelles. In pofida turbulentelor politice interne, avantul economiei este remarcabil nu in ultima instanta si datorita investitiilor straine. Reprezentantii Uniunii Europene privesc cu o ingrijorare crescanda haosul politic, atrage atentia DIE WELT, amintind ca Romania va fi confruntata in iunie cu un raport final de monitorizare, dat fiind ca la data primirii nu indeplinise toate criteriile de aderare. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.