Este necesar ca și la noi să funcționeze sistemul acordului prezumat in privința donării de organe. Acesta este principalul mesaj lansat de președintele Romtransplant, prof. dr. Irinel Popescu, cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului.
În baza acordului prezumat, o persoană care, in timpul vieții, nu și-a exprimat refuzul de a-și dona organele este implicit de acord să le doneze după deces. Președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, acad. dr. Mircea Ifrim, susține că și in Romania trebuie introdus imediat acest acord. Inclusiv Biserica Ortodoxă este favorabilă acestui demers.

NEPREGĂTIŢI. În schimb, prof. dr. Vasile Astărăsatoaie, președintele Comisiei de bioetică din cadrul Colegiului Medicilor, consideră că romanii incă nu sunt pregătiți să primească acordul prezumat. El a argumentat cu faptul că acordul prezumat funcționează in nouă țări din Uniunea Europeană. Iar in SUA, o dată cu permisul de conducere sau schimbarea acestuia, cetățeanul este chestionat direct dacă este sau nu de acord să fie donator de organe.

Președintele Romtransplant a adus in discuție, de asemenea, și faptul că persoanele care refuză acordul prezumat, la un moment dat, din posibili donatori de organe pot fi și in situația de primitori. Și evident se pune problema dacă mai au acest drept, dacă au refuzat să fie ei inșiși de ajutor semenilor. Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că acest acord există in majoritatea țărilor europene. El a subliniat că premisele de la care se pleacă sunt acelea că, după un deces, familia este intr-o stare cu totul deosebită și solicitarea consimțămantului pentru prelevarea de organe constituie un stres suplimentar, la care se adaugă și opiniile heterogene din partea membrilor acestora.
Prof. dr. Irinel Popescu consideră că singura soluție realistă este constituirea dosarului de refuzuri. Cei care se inscriu in acest dosar refuză să doneze organe, dar pe de altă parte nu este moral, pentru că nu se știe niciodată cand cineva poate să ajungă pe o listă de așteptare pentru donare de organe.

STUDIU. Cu aceeași ocazie, directorul Romtransplant, dr. Victor Zota, a prezentat rezultatele studiului intitulat "Percepții și atitudini cu privire la transplantul de organe", realizat in perioada 10-15 aprilie 2007 pe un eșantion reprezentativ alcătuit din 1.075 de persoane peste 18 ani.
Potrivit acestui studiu, 69,1% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt de acord cu transplantul de organe. Procentele se modifică substanțial atunci cand romanii sunt puși in situația de a răspunde dacă sunt dispuși să-și doneze organele după moarte. Astfel, doar 12,9% au răspuns că este foarte posibil, 39,1 oarecum posibil, 22,4% nu foarte posibil. Doar 4,5% dintre persoanele interogate au declarat că ar fi dispuse să doneze un rinichi sau părți din plăman sau ficat in timpul vieții.