Imediat după anunțarea rezultatului votului asupra suspendării președintelui Băsescu, la unison, reprezentanții partidelor care au semnat sau au susținut propunerea de suspendare au proclamat victoria democrației și revenirea la normalitate. Premierul Tăriceanu i-a cerut demisia președintelui Băsescu.


La o jumătate de oră de la aflarea votului din Parlament, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a grăbit să anunțe că referendumul de demitere a președintelui, obligatoriu după ce decizia de suspendarea fost adoptată, nu va mai avea loc, pentru că Traian Băsescu și-a anunțat intenția de a demisiona. Tăriceanu i-a cerut șefului statului să-și respecte promisiunea și a precizat că Guvernul are obligația, conform legii, să organizeze alegeri prezidențiale in termen de trei luni. Mai mult, Tăriceanu a susținut că Băsescu nu are dreptul moral de a candida pentru un nou mandat. În plus, premierul l-a somat pe Băsescu să-și intrerupă toate contactele, atat cu Administrația prezidențială, cat și cu toate celelate instituții, "pentru că Romania nu iși permite să aibă, pe langă un președinte interimar, și un președinte din umbră". "Este dreptul constituțional al Parlamentului să decidă suspendarea președintelui Romaniei. Parlamentul are dreptul constituțional de a-l demite pe președinte, deci orice declarație a lui Traian Băsescu care conține contrariul este falsă și neavenită", a susținut Tăriceanu, comițand insă o eroare, intrucat Constituția nu prevede decat dreptul Parlamentului de a-l suspenda pe președinte, nu de a-l demite.

Prima reacție a venit insă de la președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, care va deține interimatul funcției de președinte. "Vreau să-mi indeplinesc atribuțiile, să fac instituția să funcționeze in conformitate cu prevederile Constituției. Adică să asigurăm echilibrul și să lăsăm instituțiile statului, fiecare pe baza legilor lor, să-și facă datoria", a fost mesajul pe care l-a transmis Nicolae Văcăroiu. Cat timp va fi interimar insă Văcăroiu nu știe incă, deși și-a exprimat neincrederea că Băsescu se va ține de cuvant și va demisiona. Dacă, totuși, Băsescu va demisiona, spune Văcăroiu, ceea ce i-ar da un mandat interimar de cel puțin trei luni, atunci va alege o echipă de cațiva consilieri. În caz contrar, adică al suspendării, Văcăroiu spune că nu va face modificări in actuala echipă.

SEMNAL. Un lucru bun și sănătos, dar și un semnal de avertizare foarte serios pe care Parlamentul i l-a dat lui Traian Băsescu, căci nimeni, indiferent cum se numește el, nu are voie să se joace cu Constituția, a comentat și liderul PSD, Mircea Geoană. Lucrurile, a spus insă liderul PSD, trebuie privite cu sobrietate, cu reținere. "Pentru că momentul nu este ușor, nu veți vedea nici la mine, nici la colegii mei și, sper, la nici un om politic serios din această țară fie jubilare, fie zambete sau amăgiri. E un moment greu pentru țară, de mare responsabilitate", a arătat Geoană.

NORMALITATE. Președintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a atras atenția asupra perioadei grele care va urma, dar a subliniat importanța faptului că, in sfarșit, se intră in normalitate. Despre o soluție proastă, pentru o situație proastă a vorbit președintele liberal al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. Totuși, Olteanu a apreciat că este o soluție care permite ca de acum incolo eforturile să fie direcționate către atingerea unei situații de echilibru, care să permită continuarea reformelor. Liderul UDMR, Marko Bela, a apreciat că decizia adoptată de Parlament este una corectă, dar care nu a rezolvat problema stabilității politice. Ca atare, consideră Bela, este nevoie de "o altă atitudine". Pentru că s-a dovedit "un inadaptat social, un om profund corupt, cu care nu se poate dialoga", Băsescu merita să fie suspendat, consideră liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. "Nu se poate conduce o țară numai din gard in șanț, din șantaj in șantaj, din scandal in scandal", a comentat Vadim.

SUSŢINERE. Singura voce care s-a ridicat in Parlament pentru a-l susține pe Băsescu i-a aparținut președintelui PLD, Theodor Stolojan, care, asistand din balcon la dezbateri, a fost prezent la ședința de plen. Stolojan a acuzat "majoritatea anti-Romania" care a dus la suspendarea lui Băsescu. Din sediul PD, Emil Boc a acuzat și el "atacul la adresa democrației, infrangerea deciziei electoratului și actul de trădare săvarșit de Tăriceanu".


PNL ÎȘI CAUTĂ CANDIDAT