Traian Basescu a fost suspendat astazi din functia de presedinte al tarii, in jurul orei 15.00. Intr-o singura ora, traficul site-urilor de stiri a explodat, iar mijloacele de comunicare online au fost incarcate de mesaje pro si contra sefului statului. In jurul orei 20.00, 80.000 de romani simpatizau virtual cu Basescu, in vreme ce contestatarii sai erau de patru ori mai putini. La 14.55, televizoarele anuntau oficial decizia de suspendare a lui Traian Basescu. Imediat dupa ora 16.00, prin inbox-urile de mail si ferestrele de messenger a inceput sa circule cu rapiditate invitatia la un miting de sustinere a presedintelui. Oamenii erau chemati sa iasa in strada, in Piata Universitatii, la 18.30, ora inceperii manifestului. „Va invitam sa participati la acest miting si sa va exprimati protestul fata de abuzul parlamentarilor corupti. Transmite acest mesaj mai departe!", indemna mesajul.

Nu a durat mult pina la contraofensiva online, care facea apel la chibzuiala: „Oameni buni, haideti sa aratam lumii pentru prima oara ca avem demnitatea de a primi o decizie a Parlamentului Romaniei calm, fara resentimente si mai ales cu respectul propriilor noastre persoane. Nu sintem nici Ungaria, nici Ucraina ca sa ne rezolvam problemele in strada. (...) Daca ti se pare o solutie rationala si demna de un roman adevarat, transmite acest mesaj tuturor prietenilor tai. Numai NOI putem schimba Romania".

„Go East, Vodka la putere!"

In acelasi interval orar, userii din mediul virtual erau impartiti deja in tabere adverse, raspindind in masa doua linkuri cu valoare de vot: www.pentrutine.net/traian-basescu.html, favorabil lui Traian Basescu, si www.pentrutine.net/anti-traian-basescu.html. „Hai sa vedem adevarul. Citi cetateni au fost de acord pentru suspendare", statea scris in baza fiecarei accesari a celor doua linkuri.

In jur de ora 20.00, aproape 80.000 de oameni au contestat votul Parlamentului, in timp ce 20.000 au aprobat-o.

Status-urile de messenger au intrat si ele in atmosfera suspendarii. „Am dat de dracu", „Ce mai ride parlamentul", „Mon capitain a ete suspendu... pour etre politiquement correct", „Go East, Vodka la putere!", „Un oi, doua oi... damn... aaaaa... suspendare!!! love, love, love!!!", „Huooo!!", „Acuma, mitinguri si fitinguri" sau „Leonida, Leonida!!!" au fost doar citeva dintre exemplele dupa-amiezii.

Site-uri cazute si trafic record

Suspendarea presedintelui a pus piinea pe masa site-urilor de stiri din Romania, arata NewisIn, acestea inregistrind cifre record de trafic, desi au fost blocate de numarul prea mare de accesari. Dupa ora 15.00, paginile web ale Antena 3 si Realitatea TV au cunoscut un trafic incomparabil mai mare decit in ziua precedenta, in acelasi interval de timp.

Astfel, pina la 16.30, traficul de pe www.realitatea.net a crescut cu peste 60% fata deziua precedenta, numarul total al accesarilor fiind de aproape 77.000, arata portalul trafic.ro. Site-ul www.antena3.ro isi crescuse traficul cu peste jumatate si inregistrase aproape 65.000 de vizualizari. Doar intre orele 15.00 si 16.00, procentul de crestere a site-ului a fost de peste 20% fata deziua precedenta, adunind peste 8.000 de utilizatori unici.

Cam acelasi numar de useri unici a invadat si pagina virtuala a Realitatea TV in acelasi interval orar, site-ul lovindu-se de o crestere de 18%. La rindul sau, www.hotnews.ro a fost accesat de aproape 10.000 de cititori in ora de dupa suspendare, aproape de trei ori mai multi decit in ziua precedenta.

„Nu ma mai prindeti la vot niciodata"

Si blogurile jurnalistilor au luat foc dupa suspendarea lui Traian Basescu. „Trist" scria la 15.13 jurnalistul Bradut Ulmanu, pe jurnalismonline.ro. „In ce tzara traim?", se intreba el, intr-o postare scurta.

Pe cunoscutul tolo.ro, redactorul-sef al „Gazetei Sporturilor", Catalin Tolontan, nu a comentat inca decizia Parlamentului, insa a updatat mesajul de dimineata „Adam Smith va vota pro sau contra Basescu" cu o gluma care a circulat prin redactie: „S-a facut o incurcatura! Trebuia sa-l suspende pe Olaroiu si sa semneze Basescu un nou contract".

La 15.50, Augustin Roman a decis: „Nu ma mai prindeti la vot niciodata", iar jurnalistul Cristi Roman si-a actualizat blogul de noua ori cu titluri pe tema suspendarii.

Verdictul „Cotidianul" La poll-ul online propus de ziarul nostru, peste 3.000 de persoane si-au exprimat pozitia fata de suspendarea presedintelui. Mai bine de 75% dintre ei au votat impotriva acestei decizii, 21,5% au sustinut-o si putin peste 3% au considerat ca nu e problema lor.