Dupa modelul societatii care ingloba productia, transportul si distributia energiei electrice, CEZ si E.ON se intereseaza de centrale energetice in Romania.

Doua dintre companiile straine care detin sucursale de distributie a energiei electrice in Romania intentioneaza sa achizitioneze sau sa dezvolte si capacitati de productie. Cu exceptia partii de transport, CEZ si E.ON ar reinvia astfel la scala mai mica modelul Conel, care pina in 1998 ingloba productia, transportul, distributia si furnizarea energiei electrice. Actionar majoritar al sucursalei de distributie Oltenia, CEZ se uita la centralele termoelectrice din Pitesti si Arad si ar putea sa-si construiasca o centrala electrica proprie. Compania ceha a alocat citeva miliarde de euro pentru a dezvolta capacitati de productie in Romania. „In anii urmatori vrem sa ne producem singuri energia", spune Doru Voicu, directorul de dezvoltare al CEZ Romania. Grupul E.ON, proprietarul sucursalei de distributie Moldova, vrea de asemenea sa debuteze in productia de energie electrica. Compania este interesata de preluarea unor centrale termice din Suceava si Botosani. Mai mult, E.ON a anuntat ieri ca si-ar putea dezvolta si capacitatea de distributie si furnizare prin preluarea uneia dintre cele doua sucursale din Transilvania (Electrica Transilvania Sud sau Electrica Transilvania Nord). E.ON Kraftwerke, divizia de centrale termice a E.ON, a depus in toamna anului trecut o oferta pentru constructia unui grup de producere de electricitate la Electrocentrale Braila. Italienii de la Enel, care controleaza Electrica Banat si respectiv Electrica Dobrogea, nu dau semne ca ar dori sa achizitioneze vreun producator, insa se afla in stadiul final al negocierilor privind preluarea celei mai mari sucursale de distributie, Electrica Muntenia Sud.

E.ON vrea mai mult pe distributie

Grupul german E.ON, actionar majoritar al Electrica Moldova, este interesat sa participe la privatizarea filialelor Electrica Transilvania Nord si Transilvania Sud. „Sintem interesati de participarea la privatizarea unitatilor din nordul si sudul Transilvaniei. Credem ca distributia de energie si gaze naturale ar trebui facuta combinat, ceea ce ne trezeste interesul pentru Transilvania", a declarat ieri Thomas Weber, vicepresedintele diviziei E.ON Energie. El a mai spus ca o decizie in acest sens va fi luata cind vor fi disponibile conditiile de privatizare ale unitatilor.

CEZ vrea sa fie independenta

„Vrem sa ne producem singuri energia", aceasta este intentia CEZ Romania exprimata de directorul de dezvoltare al companiei, Doru Voicu. Prin intermediul companiei-mama din Cehia, actionarul majoritar al Electrica Oltenia, va investi citeva miliarde de euro pentru a achizitiona sau dezvolta capacitati de productie in Romania. In acelasi timp, CEZ intentioneaza sa participe si la privatizarea complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova si s-a inscris si in cursa pentru preluarea termocentralei Borzesti. „Ne uitam inclusiv dupa centralele de cogenerare locale, mai ales dupa cele din orasele in care distribuim energie. In masura in care municipalitatile doresc privatizarea acestora, noi vrem sa participam", a mai spus directorul Voicu.