Restanți la viteza netului


Europa riscă să rămană mult in urmă in materie de viteză de acces la internet. Zona nord-americană și cea asiatică fac progrese semnificative in domeniul conexiunilor prin fibră optică, in timp ce statele europene de-abia se văd pe această hartă.


Dacă Europa se obișnuise cu statutul de lider al lărgimii de bandă in materie de conexiuni la internet, in noua generație digitală se pare că va fi detronată, potrivit unor analize recente ale companiei Point Topic. La sfarșitul anului 2006 existau in lume circa 30 de milioane de abonamente prin fibră optică, ceea ce inseamnă o creștere de 54,8% pe an. Numărul acestui tip de conexiuni a crescut in Coreea de Sud cu 2 milioane, iar in Statele Unite – cu 150%. China este cea care deține mai mult de o treime din conexiunile prin fibră optică din lume. În acest timp, Europa a reușit să atragă numai jumătate din numărul noilor legături prin fibră optică inregistrate in SUA, din care mai mult de trei sferturi aparțin Rusiei.

DISTANŢA. Decalajul din topul primelor zece state in materie de broadband este din ce in ce mai mare. În timp ce Franța, Germania, și Marea Britanie nu iși fac simțită prezența in domeniul fibrei optice, in China, Japonia și Coreea de Sud, vitezele de acces de pană la 100 Mbps sunt din ce in ce mai comune. Deși conexiunile FTTx au o cotă de piață redusă, de numai 10,7%, față de DSL (65,7%) sau cablu (22,3%), creșterea trimestrială inregistrată de această opțiune este de 10% din 2005 incoace. Unul din vectorii care susțin această creștere este reprezentat de popularitatea și de cererea ridicată pentru servicii cu valoare adăugată, cum ar fi IPTV. Dacă in America de Nord și in regiunea Asia – Pacific rata de creștere este mult peste medie, 18,8%, respectiv 14,5% in ultimul semestru al anului trecut, Europa se menține sub media de 10%. Operatorii europeni au anunțat o serie de planuri de investiție destinate upgradării rețelelor.

DE ZECE ORI MAI PUŢINE