Legile sigurantei nationale, precum si legea de functionare a SRI, nu permit institutiei amintite sa verifice si sa se pronunte vizavi de trecutul cetatenilor in functie de cum doreste un personaj sau altul din conducerea serviciului, la comanda p
Legile sigurantei nationale, precum si legea de functionare a SRI, nu permit institutiei amintite sa verifice si sa se pronunte vizavi de trecutul cetatenilor in functie de cum doreste un personaj sau altul din conducerea serviciului, la comanda politica. Ceea ce s-a intamplat in ultima vreme, prin ceea ce presa a numit "biletelele lui Coldea", dovedeste contrariul si, cel mai grav, poate indica implicarea fostului presedinte, Traian Basescu, in jocuri ce amintesc de metodele folosite cu succes de Securitate. Ca direct reprezentant al SRI in Comunitatea Nationala de Informatii, prim-adjunctul directorului institutiei, Florian Coldea, este acuzat ca s-a folosit de functia sa pentru a produce, la comanda, un instrument de santaj impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale. Magistrati care s-au pronuntat extrem de favorabil asupra legalitatii suspendarii lui Basescu, cu toate ca inaintea redactarii motivatiei Curtea admitea greselile pe care le-a facut Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei.
Dupa ce liderul PIN, Cozmin Gusa, si cel al PRM, Corneliu Vadim Tudor, au avertizat ca se incearca santajarea membrilor Curtii Constitutionale, SRI a incercat sa dreaga busuiocul si sa arate ca nu lucreaza la comanda Cotrocenilor. Efectul a fost invers. Evenimentele din ultimele trei zile au demonstrat ca SRI a executat exact ce i s-a dictat si a strans informatii pentru o structura secreta, numita "Fondul X", structura mentionata in biletelele lui Coldea, prezentate presei de liderul PSD Mircea Geoana. Un departament secret care, urmand modelul KGB, foloseste santajul pentru "modelarea" anumitor personaje cu functii de decizie din fruntea statului. Si ce-i mai grav e ca presedintele Basescu a fost nevoit sa recunoasca, in discursul sau de miercuri, cu o zi inaintea suspendarii, ca a cerut SRI-ului sa verifice daca mai exista dosare in fondurile secrete, despre judecatorii Curtii. Tot Basescu a recunoscut ca l-a sunat pe Claudiu Secasiu, presedintele CNSAS, pentru a se interesa despre anumiti judecatori ai Curtii. Exact aceiasi judecatori de pe lista lui Coldea. Care Coldea se facea ca verifica anumite informatii aparute in presa, ce aveau la baza o dezvaluire a lui Cozmin Gusa. Bomba e ca Gusa se referise la alti judecatori.
Totusi, o intrebare ramane: de ce se interesau Basescu si Coldea (omul presedintelui din Comunitatea de Informatii), simultan, despre "bubele" unor judecatori ce fuasesera deja verificati de CNSAS? Solicitarea lui Basescu catre SRI, catre Coldea, este dovada existentei fondului "X", asa cum a fost el definit de istoricul Marius Oprea.
Balmajeala SRI
In urma cu aproximativ doua saptamani, liderul PIN, Cozmin Gusa, anunta ca doi judecatori de la Curtea Constitutionala, Aspazia Cojocaru si Kozsokar Gabor, au colaborat cu structurile Securitatii. CNSAS-ul a intarziat in mod nejustificat emiterea unui nou verdict, fapt foarte grav care arunca un mare semn de intrebare in privinta celor doi. Mai ales in contextul in care Curtea Constitutionala urma sa se pronunte asupra actului intocmit de comisia parlamentara privind suspendarea presedintelui.
In data de 6 aprilie, la doar cateva zile dupa dezvaluirile lui Cozmin Gusa, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, anunta ca detine informatii certe ca Serviciul Roman de Informatii santajeaza sase din cei nou judecatori ai Curtii, impunandu-le sa voteze in favoarea lui Traian Basescu.
In urma cu doua zile, presedintele PSD, Mircea Geoana, venea cu o noua dezvaluire socanta. Este vorba despre cele doua biletele redactate de prim-adjunctul directorului SRI, colonelul Florin Coldea, care se leaga, intr-un final, cu faptul ca Traian Basescu a cerut serviciilor secrete informatii compromitatoare despre judecatorii Curtii Constitutionale. In documentul olograf sunt mentionati trei judecatori: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru.
SRI a prezentat imediat un drept la replica, afirmand ca materialul scris de colonelul Coldea reprezinta simple notite de birou, "rezultat al verificarilor interne realizate la nivelul Serviciului Roman de Informatii, in contextul unor acuzatii vehiculate in media".
Raspunsul SRI, redactat si publicat la repezeala, demonstreaza ca este vorba despre o noua incercare de dezinformare. Cozmin Gusa, preluat de presa, vorbea despre doi judecatori. La randul sau, Corneliu Vadim Tudor se referea la sase judecatori. Daca SRI verifica informatiile din mass-media, de ce pe biletelele lui Coldea apar doar trei magistrati de la Curtea Constitutionala? Si, de asemenea, de ce verifica adjunctul directorului SRI doar unul dintre judecatorii mentionati de Gusa, daca era interesat de tot ceea ce fusese publicat? De fapt, intrebrea e mult mai simpla: ce anume, concret, verifica prim-adjunctul SRI, atat in fondul "X", cat si in fondul "Y"? Cu atat mai mult cu cat aceste doua fonduri nu sunt recunoscute oficial de SRI, dar, iata, apar pe biletelele incriminatorii.
Secasiu sunat de Basescu
Raspunsul este foarte simplu si nu poate fi decat unul: s-au facut presiuni. Mai ales daca se iau in calcul cateva elemente foarte interesante. In primul rand, toti judecatorii Curtii Constitutionale au fost, la un moment dat, verificati de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii. Toti au fost declarati "curati" si, in consecinta, apti sa ocupe functiile in care au fost numiti. In al doilea rand, problema colaborarii cu Securitatea a membrilor Curtii a trezit interesul Cotrocenilor relativ recent, dupa ce a inceput sa fie pusa problema suspendarii presedintelui. De altfel, chiar Traian Basescu, desi era constient ca magistratii Curtii Constitutionale fusesera avizati deja de CNSAS, a recunoscut in discursul de miercuri seara ca l-a sunat pe Claudiu Secasiu, presedintele Consiliului, pentru a se interesa de doi dintre judecatori. Inca o data, rezulta ca Basescu, cu ajutorul lui Coldea (pentru ca s-a interesat de exact aceleasi persoane), a incercat sa forteze nota, si sa influenteze decizia judecatorilor. De asemenea, merita mentionat un alt fapt. Basescu a fost, cel mai probabil, fortat de imprejurari, sa recunoasca convorbirea cu Secasiu. Asta, pentru ca "scuza" prezentata presei de adjunctul SRI, colonelul Florian Coldea, dupa audierea din Comisia de Control a SRI, a fost atat de jalnica, incat presedintele s-a gandit sa mai dreaga busuiocul si sa-si asume o oarecare interventie la SRI, care ar fi putut motiva intr-o oarecare masura verificarea intreprinsa de Coldea.
Dupa modelul KGB
Este clar ca Traian Basescu, ajutat de colonelul Coldea, s-a folosit de Serviciul Roman de Informatii in tentativa de a afla date compromitatoare despre magistratii Curtii Constitutionale. Trecutul judecatorilor era neinteresant, de vreme ce CNSAS isi daduse deja avizul, astfel ca Basescu a fost foarte interesat de noi elemente cu care putea sa santajeze majoritatea celor noua magistrati. Si nu numai. Din acest motiv, in cel mai mare secret, in cadrul serviciilor de informatii, s-a infiintat o structura noua, dupa modelul fostei Securitati si a KGB-ului. Este vorba despre "Fondul X". Al VIP-urilor. O baza de date in care s-a inceput strangerea si stocarea de date cu ajutorul carora persoanele publice si cu functii de decizie pot fi santajate.
Desigur, existenta acestui fond este demonstrata de actiunea lui Traian Basescu. Oficial, SRI detine un fond operativ de aproximativ 100.000 de dosare, multe dintre ele microfilmate, care nu au fost predate CNSAS. Faptul este legal. SRI pastreaza aceste dosare pentru ca reprezinta "chestiuni de siguranta nationala". In mod evident, intre acestea se afla dosare cu referire la persoane care ocupa pozitii publice foarte importante. Este foarte posibil ca, prevalandu-se de acest drept, SRI sa fi pastrat multe file, sau chiar dosare compromitatoare despre persoane publice, care nu au fost predate CNSAS. Un fel de creme-dela-creme. Aceste dosare au fost structurate in fondul "X" si fondul "Y", ceea ce apare in nota lui Coldea. La aceste fonduri a facut apel Basescu. De altfel, a si recunoscut public in discursul sau, luandu-si masuri de precautie daca nu cumva Mircea Geoana are si alte probe...
"Tradat" din interior
Dovezile prezentate de presedintele PSD Mircea Geoana au ridicat mari semne de intrebare in ceea ce priveste vulnerabilitatea Serviciului Roman de Informatii. Geoana a afirmat ca detine nu numai copii, ci si originale ale biletelelor redactate de prim-adjunctul principalului serviciu secret din Romania. Cu toate acestea, nu ar fi exclus ca dovezile sa provina direct de la Cotroceni. Si sa nu fie vorba despre doar doua "notite de birou", ci despre documente cu un continut mult mai grav, care nu au fost scoase inca la lumina. Mai precis, documente ce ar putea sa indreptateasca Parlamentul sa ceara organelor de ancheta sa analizeze anchetarea lui Traian Basescu pentru inalta tradare. Ceea ce, din sursele noastre, ar fi constituit Planul "B" al PSD, in caz ca cererea de suspendare nu ar fi trecut de Parlament. (Marius BATCA)
Secasiu se scuza in cazul Basescu
Lucian Curelariu - Ziua foto Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, s-a scuzat in fata membrilor Colegiului pentru faptul ca i-a oferit presedintelui Traian Basescu informatii despre judecatorii Curtii Constitutionale, sustin surse din institutie. El le-a spus membrilor CNSAS ca nu avea cum sa-l refuze pe Traian Basescu pentru ca este presedintele Romaniei. "A spus ca nu avea cum sa-l refuze. O alta justificare a fost aceea ca s-a purtat o discutie institutionala in cadrul careia presedintele l-ar fi intrebat despre situatia judecatorilor Curtii Constitutionale", ne-au mai relatat sursele citate. Fiind un om supus, au continuat sursele amintite, Secasiu i-a explicat presedintelui ca dosarele la care face referire se afla in evidenta CNSAS inca din 2002. "Nu a dat nume, nu a spus la ce persoane se refera", au mai declarat sursele noastre. Potrivit acestora, Secasiu ar mai fi explicat reprezentantilor CNSAS ca in discutia purtata cu Traian Basescu s-a atins subiectul Aspazia Cojocaru. "I-a explicat presedintelui Traian Basescu ca dosarul Aspaziei Cojocaru a iesit la iveala in momentul in care s-a vorbit despre cazul fostului senator PSD, Rodica Stanoiu", au conchis sursele citate. In urma cu doua zile, presedintele Traian Basescu a declarat ca presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu i-a confirmat faptul ca judecatorul Curtii Consituttionale Ion Predescu nu a facut politie politica si ca Aspazia Cojocaru are un verdict de politie politica. El a facut aceasta declaratie in contextul in care a negat acuzatiile aduse de presedintele PSD Mircea Geoana conform carora ar fi cerut de la serviciile de informatii date despre judecatorii Ion Predescu, Aspazia Cojocaru si Nicolae Cochinescu de la Curtea Cosntitutionala. (M.T.)
Marius Oprea:
"Este un fond in care au fost adunate dosarele politicienilor!"
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO Marius Oprea, consilier al primului-ministru, a declarat la Realitatea TV si a precizat si pentru Ziarul Ziua ca, prin ceea ce a facut colonelul Florian Coldea, SRI poate fi acuzat de politie politica. Argumentul consilierului lui Tariceanu, istoric, specialist in Arhivele Securitatii, a fost acela ca prin ceea ce Coldea a scris in notitele de birou s-a dovedit faptul ca SRI administreaza un fond special de dosare care poate fi folosit in scop de santaj si de politie politica. Este vorba despre Fondul "X", care apare in notele prezentate presei de Mircea Geoana, despre care Marius Oprea spune ca este format din dosare ale personalitatilor actuale de pe scena politica si din alte structuri importante ale statului, facut in baza datelor gasite in dosarele din arhiva fostei SecuritatI si administrat de SRI in functie de anumite interese.
Fondul VIP-urilor
Potrivit parerii lui Marius Oprea, insemnarile facute de prim adjunctul directorului SRI "fac dovada unui act de politie politica, pentru ca verificarea judecatorilor se face inainte de numirea lor si nu in timpul exercitarii functiei. Legat de faptul ca Florian Coldea a declarat ca cele scrise de el pe bilete nu ar constitui secrete, Marius Oprea l-a contrazis si a spus ca "numarul procesului verbal prin care SRI a predat la CNSAS acel dosar nu a aparut in presa. Este o informatie clasificata. Fondul X nu exista in arhivele Securitatii, cel putin asa cum le cunosc eu. Fondul X este un fond special, a carui existenta a fost infirmata oficial. Este un fond in care au fost adunate dosarele politicienilor. Fondul a fost gestionat de Aurel Rogojan (fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad-n.r.). Acest fond X este, probabil, un fond curent utilizat in momentul de fata de catre Serviciul Roman de Informatii.
In arhivele fostei Securitati, el nu exista. Fondul X este constituit, dupa parerea mea, dupa 1990 prin adunarea dosarelor VIP-urilor, ca sa spun asa, din vechile arhive ale Securitatii. Nu intamplator a fost luat pentru aceasta activitate si a fost reactivat generalul Aurel Rogojanu, fostul sef de cabinet al lui Iulian Vlad, deoarece si in timpul regimului comunist exista un fond special, constituit din dosarele de urmarire ale activistilor de partid.
Filiera biletelelor
In legatura cu modul cum a ajuns colonelul Coldea sa scrie acele notite, Marius Oprea crede ca prim adjunctul directorului SRI nu a facut acele insemnari pentru ca le avea el in cap. "I-au fost dictate, probabil la telefon, in urma unui ordin pe care el l-a dat. Ordinul a fost dat, probabil, catre secretarul general al SRI, generalul Brateanu. Acesta a dat dispozitie ca persoanele sa fie verificate in arhiva", a declarat Oprea. El a adaugat ca notitele facute de colonelul Coldea reprezinta rezultatele verificarilor facute in arhiva. Rugat sa comenteze cum poate fi interpretata aceasta verificare ca o activitate de politie politica, Oprea a declarat ca "aceasta verificare a unei persoane, si aici vorbim de niste persoane care nu intamplatore sunt judecatori la Curtea Constitutionala, se face dupa numirea lor in functie. Pur si simplu cineva a dorit sa stie ce exista in arhivele fostei SecuritatI de la SRI in legatura cu judecatorii Curtii Constitutionale. Faptul este evident. Domnul Coldea, probabil, a primit aceasta dispozitie fie de la seful SRI, fie de la consilierul pe probleme de securitate nationala a presedintelui, domnul Mihai Stanisoara.
Unii ofiteri SRI nu pot sta departe de zona politicului
In legatura cu modul cum au ajuns notitele prim adjunctului directorului SRI in posesia lui Mircea Geoana, Marius Oprea crede ca acest lucru a fost foarte simplu. "Au fost sustrase de unii care nu iubesc conducerea actuala a SRI", a spus Oprea. Consilierul premierului crede ca unii ofiteri din SRI nu pot sta departe de zona politicului si din acest motiv s-a produs aceasta scurgere de informatii. In opinia lui Marius Oprea, acest posibil santaj la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale putea fi facut fara stiinta directorului SRI deoarece "domnul Coldea in calitatea sa de prim-adjunct al directorului SRI este reprezentantul SRI in Comunitatea Nationala de Informatii, deci are legatura directa cu Cotroceniul." (A consemnat Doru DRAGOMIR)
Coldea, omul lui Basescu
Traian Basescu a anuntat, chiar din debutul mandatului sau, ca il va schimba pe Radu Timofte abia in clipa cand va avea pregatit sa preia comanda SRI un ofiter tanar de informatii, bine pregatit profesional, fara nici o legatura cu fosta Securitate.
Acest ofiter a fost ales in persoana lui Florian Coldea. In urma demisiei lui Radu Timofte de la conducerea SRI, pana la desemnarea lui George Maior ca director, conducerea a fost asigurata de colonelul Mihai Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Coldea a a fost numit prim-adjunct la data de 27 iulie 2005, prin Decret semnat de presedintele Romaniei. S-a nascut in anul 1971 in localitatea Tarnova, judetul Arad. Este casatorit, iar sotia lucreaza tot in SRI in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului. Coldea a absolvit cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii in anul 1996. Potrivit unor informatii neoficiale, Coldea a fost recrutat de Virgil Magureanu. Ulterior, a absolvit cursuri de pregatire pe profil antiterorist si de informatii desfasurate in tara si strainatate. A participat la misiuni, actiuni si operatiuni complexe derulate pe profil antiterorist in cooperare cu parteneri straini ai SRI. Anterior numirii in functia de prim-adjunct al Directorului SRI a detinut diferite functii de conducere in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din Serviciul Roman de Informatii, fiind subordonat si generalului Ionel Bidireci, actualul sef al Inspectoratului de Contraspionaj din SRI. Bidireci este banuit ca l-a ajutat pe Hayssam sa fuga din tara sau macar ca a stiut de intentiile lui.
In anul 2005, imediat dupa numirea in functia de prim-adjunct, Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel.
La 24 martie 2006, prin decret semnat de Traian Basescu, a fost avansat la gradul de colonel.
Actualul adjunct al SRI, Florian Coldea, a facut parte din celula de criza de la Cotroceni, care a solutionat aducerea ziaristilor acasa. Asa a ajuns in gratiile lui Basescu.
Cand biletele scrise de mana lui Coldea au "disparut" de la el din birou, asa cum a sustinut in fata ziaristilor, s-a confirmat legatura speciala dintre acesta si presedintele Traian Basescu. Actualul prim-adjunct al directorului SRI a avut o avansare spectaculoasa in ierarhia serviciului dupa implicarea lui in rezolvarea crizei ostaticilor din Irak. Atunci, Coldea a participat permanent alaturi de Traian Basescu la celula de criza care a gestionat situatia romanilor rapiti in Irak si chiar a plecat la Bagdad pentru a participa la operatiunea de eliberare a acestora.
In aceste conditii este de presupus ca intre presedintele Romaniei si prim-adjunctul directorului SRI exista o relatie mai mult decat profesionala. Nu contestam capacitatile profesionale ale tanarului colonel Coldea, dar suntem siguri ca existau si alte persoane la fel de capabile sa ajunga in varful ierarhiei conducerii SRI, iar Coldea este acolo pentru ca asa a vrut Basescu. In aceasta situatie, este de presupus ca Florian Coldea a dat curs la orice solicitare venita din partea lui Basescu, chiar daca unele ar fi fost la limita legii. (D.S.S.)
SRI refuza sa dea detalii despre Fondul "X"
Avand in vedere acuzatiile grave aduse de Marius Oprea colonelului Florian Coldea am incercat sa obtinem o pozitie oficiala din partea Serviciului Roman de Informatii. In cursul zilei de ieri, am transmis directorului SRI, prin intermediul purtatorului de cuvant al acestei institutii, o serie de intrebari pentru a stabili cu certitudine din ce este format si in ce conditii administreaza Serviciul Roman de Informatii Fondul "X", despre care Marius Oprea a prezentat date si care se regaseste in notitele primului-adjunct al SRI, Florian Coldea.
Aseara, Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a comunicat ca vom primi raspunsuri la intrebarile adresate de Ziarul Ziua in baza Legii 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public. Cu alte cuvinte, prin acest anunt, SRI a refuzat sa confirme existenta Fondului "X". Ca urmare, este mai mult ca sigur ca printre dosarele pe care SRI a precizat ca nu le-a predat la CNSAS deoarece ar aduce atingere securitatii nationale se afla si dosare care privesc lideri politici, de opinie si din institutii ale statului care ar putea fi folosite in scop de santaj si politie politica in momente critice.
Fondul "Z", dosarele ziaristilor
Despre sutele de mii de dosare ale fostei Securitati pe care SRI le-a predat CNSAS s-a spus ca au fost periate si unele chiar albite. Din acest motiv au existat cazuri cand persoane care au solicitat sa-si vada dosarul la CNSAS au constatat ca nu sunt complete si din aceasta cauza suspiciunea ca SRI a avut grija sa predea numai ce a vrut la CNSAS se confirma. Aceste file au fost pastrate de SRI, oferindu-se opiniei publice motivatia ca se constituie intr-un fond operativ de aproximativ 100.000 de dosare in mare parte microfilmate, care nu pot fi predate la CNSAS din motive de siguranta nationala. Este cert, din notele lui Coldea, ca acest fond a fost impartit in "X" si "Y", din sursele noastre existand si un fond "Z". Care fond "Z" se refera la ziaristi, la scriitori si la alte personalitati ale lumii culturale. (Doru DRAGOMIR)
Intrebari fara raspunsuri
In continuare va prezentam intrebarile adresate conducerii SRI, la care nu am primit raspuns. Consideram aceasta tacere a SRI suspecta, ca pe o confirmare. Singurul raspuns oferit telefonic a fost acela ca fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad nu mai face parte din structurile SRI:
1. Cand si cui i-a solicitat presedintele Basescu date de la SRI privind existenta vreunui dosar al judecatorilor Curtii Constitutionale?
2. In discursul sustinut de presedintele Basescu in cursul zilei de 18 aprilie 2007, seful statului a mentionat ca a cerut SRI sa verifice daca exista vreun dosar al judecatorilor Curtii Constitutionale care nu a fost predat catre CNSAS. Cine s-a ocupat de rezolvarea solicitarii sefului statului ?
3. Cate fonduri de dosare exista in administrarea SRI?
4. Ce reprezinta fondul de dosare X si din ce este format?
5. Cand a fost reactivat generalul Aurel Rogojan si ce functie are in momentul de fata in SRI?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.