Decizia, preluată de agențiile
internaționale de presă

Agențiile de presă internaționale au relatat pe larg anunțul lui Traian Băsescu potrivit căruia nu va mai demisiona, așa cum declarase că va face in cazul in care va fi suspendat. "Romania va organiza referendum pe tema demiterii președintelui", titrează agenția germană de presă DPA, anunțand că președintele Traian Băsescu "și-a retras promisiunea făcută anterior" că va demisiona in cazul in care Parlamentul va decide suspendarea lui. Agenția France Presse relatează, la randul său, despre decizia președintelui. "Renunțand la demisie, Băsescu riscă să atragă criticile presei locale, care a subliniat incă de vineri aparentul său reviriment", comentează AFP.

Agenția France Presse precizează că ezitările președintelui ar avea legătură cu un scenariu tot mai des evocat in media, potrivit căruia guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, devenit un adversar puternic al lui Băsescu, pregătește revizuirea legii electorale pentru a impiedica participarea unui președinte suspendat la un nou scrutin. Agenția Reuters anunță, la randul său, decizia lui Traian Băsescu de a renunța la demisie, făcand o scurtă trecere in revistă a principalelor evenimente din viața acestuia. Suspendarea președintelui Traian Băsescu a provocat ingrijorare la Bruxelles in ceea ce privește continuarea reformelor in domeniul justiției și a luptei impotriva corupției in Romania, comentează Reuters. Suspendarea președintelui a generat, de asemenea, temeri in ceea ce privește capacitatea țării de absorbire a fondurilor comunitare, precum și in legătură cu posibila descurajare a investitorilor străini, adaugă agenția citată.Procesul de suspendare a președintelui nu este neconstituțional, dar este anormal pentru un stat membru
al UE și va pune Romania
intr-o lumină nefavorabilă.


"Relația negativă intre președintele Traian Băsescu și premierul Tăriceanu pune intr-o lumină nefavorabilă Romania. Această relație nu este generată de Constituție, ci de o alchimie nepotrivită dintre cei doi, la care se adaugă și interese contrare. Suspendarea președintelui se inscrie in cadrul constituțional, insă acest proces nu este unul normal pentru țările din Uniunea Europeană. Romania, deși este la inceput de drum, nu pare că se concentrează pe obiectivele pe care le are de indeplinit." Aceasta este opinia lui Timo Summa, director in cadrul Comisiei Europene, responsabil cu Strategia de coordonare a Romaniei și Bulgariei, intervievat de postul Deutche Welle, citat de Mediafax.

La randul său, comisarul european pentru Justiție și Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat pentru Reuters că ar dori ca Guvernul de la București să il sprijine pe procurorul general anticorupție, Daniel Morar, in demersurile acestuia de continuare a anchetelor in dosarele importante. "Aș fi extrem de ingrijorat dacă domnul Morar ar fi schimbat din funcție", a declarat Frattini.

SEMNE DE ÎNTREBARE. Situația politică din Romania a starnit ingrijorare la nivelul Comisiei Europene, transmite Hotnews, citand surse din Executivul Uniunii Europene. Membrii Colegiului Comisarilor au serioase semne de intrebare cu privire la aplicarea mecanismului de verificare și cooperare pentru sistemul judiciar și de turnura luată de lupta impotriva corupției. Cel mai probabil la sfarșitul lunii iunie, Comisia va face public un raport despre stadiul indeplinirii măsurilor asumate de Romania.

CINCI "CĂRCOTAȘI". Mai mult, cinci state membre au cerut aplicarea consecventă și clară a mecanismului de monitorizare a Romaniei și Bulgariei privind măsurile de combatere a corupției și reforma justiției promise de cele două țări inainte de aderare, după cum relatează BBC News Online. Demersul aparține Marii Britanii, Franței, Suediei, Finlandei și Olandei, care se declară ingrijorate de evoluția celor două state balcanice și intensifică presiunea privind activarea clauzei de salvgardare. "Nu e un atac la adresa Romaniei și Bulgariei, dar avem senzația că mecanismul nu e utilizat cum trebuie și nu are suficiente resurse", a subliniat un oficial. Diplomații susțin că acest demers nu vizează activarea clauzei de salvgardare, pentru că este prea devreme pentru o asemenea măsură.

DORIT PESTE PRUT