E periculos, dar e de inteles de ce acum in Piata Universitatii se striga: "Jos Parlamentul!".

Este periculos fiindca Legislativul trebuie sa ramina, in orice conditii, o "icoana" (laica!) a democratiei. Insa, e si de inteles, pentru ca votul pe care parlamentarii l-au dat astazi in legatura cu suspendarea sefului statului acopera cu rusine, inca o data, aceasta institutie.

"Jos Parlamentul!" e prea mult; haideti sa raminem cu capul pe umeri. Sa nu confundam oamenii cu institutiile! Insa putem face altceva: anume, putem arhiva la loc sigur discursurile de astazi de la dezbaterea pe tema suspendarii din Parlament. Sint documente istorice. Crin Antonescu, Mircea Geoana, CV Tudor, Puiu Hasotti s.c.l. au vorbit in termeni decisivi despre sistemul politic autohton. Au spus ca, odata cu suspendarea presedintelui, sint sanse mari ca tranzitia romineasca sa fie incheiata. Au zis ca s-a incheiat epoca lui "merge si asa", ca "vechiul sistem" trebuie inlocuit cu un altul, mai credibil, "cu o justitie adevarata", demn de o Rominie europeana. Au punctat spectaculos retoric, propunind pentru stiri formule usor de tinut minte: exista cineva (desigur, Traian Basescu vinovatul de serviciu) care e un "frison al unei boli indelungate si feudale, si comuniste si de tranzitie".

Tot ei au afirmat ca mentinerea lui Traian Basescu in fruntea statului inseamna a mima reforma si ca, de acum inainte exista premise pentru reforma reala, facuta pe temelii solide.

Sa pastram, asadar, discursurile de azi din Parlament. Sint foarte pretioase: ele ne dau chipul adevarului. Problema este cine le formuleaza. Nu e cu putinta ca Romania sa fie cu adevarat alta, europeana, mai decenta, cu institutii mai transparente atita vreme cit marii reformatori raspund la aceste nume: Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Voiculescu, Hrebenciuc, Nastase, s.c.l. Pastrati discursurile de azi din Parlament si puneti-le in ochi, ca niste lampi de la interogatoriu, celor care le-au rostit in aceasta zi.