Grupul german de utilitati E.ON este interesat sa participe la privatizarea filialelor Electrica Transilvania Nord si Transilvania Sud, pentru a uni activitatile de distributie de gaze si electricitate. Reamintim, E.ON/Ruhrgas a preluat in 2005 si
Grupul german de utilitati E.ON este interesat sa participe la privatizarea filialelor Electrica Transilvania Nord si Transilvania Sud, pentru a uni activitatile de distributie de gaze si electricitate. Reamintim, E.ON/Ruhrgas a preluat in 2005 si fosta companie Distrigaz Nord, care acopera in principal zona Transilvaniei si nordul Moldovei. Tot in 2005, E.ON a cumparat si Electrica Moldova.
"Suntem interesati de participarea la privatizarea unitatilor din nordul si sudul Transilvaniei. Credem ca distributia de energie si gaze naturale ar trebui facuta combinat, ceea ce ne trezeste interesul pentru Transilvania", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Thomas Weber, vicepresedinte al diviziei E.ON Energie. El a aratat ca o decizie in acest sens va fi luata cand vor fi disponibile conditiile de privatizare ale unitatilor. Pe de alta parte, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va prelua, in urma unor acorduri semnate ieri, participatii indirecte de cate 5% la filialele E.ON din Romania, pentru care va investi 43 de milioane de euro. Posibilitatea preluarii de catre BERD si International Finance Corporation a unor pachete minoritare la companiile romanesti de utilitati privatizate a fost stabilita in contractele prin care statul a cedat proprietatea asupra acestora. Distribuitorul de energie Electrica mai are in portofoliu patru filiale, respectiv Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud. Licitatia pentru privatizarea Muntenia Sud, cea mai mare filiala, a fost castigata in luna iunie 2006 de grupul italian Enel, insa transferul de proprietate nu a fost inca finalizat. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.