Decizia Guvernului de a reintroduce TVA in vamă este o reacție exagerată la scăderea temporară a veniturilor bugetare, potrivit experților firmei de consultanță KPMG.


Analiștii susțin că scăderea ar fi putut fi corectată prin alte măsuri concertate in vederea combaterii evaziunii fiscale, direcționate către cei care incalcă legea, și nu către toți importatorii.
"Recenta ordonanță elimină o prevedere care pe termen lung s-ar fi putut dovedi a fi foarte atractivă pentru investiții, contribuind la creșterea incasărilor bugetare. Regulile diferite pentru contribuabilii cu importuri semnificative in 2006 sunt de asemenea discriminatorii și distorsionează regulile «jocului» care ar trebui aplicate intr-o economie liberă", spune Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG Romania. El adaugă că, dacă această măsură ar fi fost menținută pentru mai mult timp, tranzitul bunurilor prin Romania ar fi putut aduce avantaje din punct de vedere economic pe plan local in zone cum ar fi Constanța, precum și beneficii societăților romanești de transport care ar fi trebuit să asigure transportul bunurilor pe teritoriul țării. În Olanda se aplică un sistem similar, care a fost menit să sprijine dezvoltarea portului Rotterdam ca punct de intrare in UE.

Guvernul a hotărat, la sfarșitul lunii martie, reintroducerea pentru o perioadă determinată, de la 15 aprilie 2007 pană la finele anului 2008, a sistemului de plată in vamă a TVA aferentă importurilor din statele din afara UE, la doar trei luni de la aprobarea metodei simplificate de taxare.